Справа Гандзюк. 96 днів пекла за 5 тисяч доларів

Такого жорсткого вбивства громадського активіста, як вбивство Катерини Гандзюк, не було в Європі десятки років.

В Україні ж напади на активістів дедалі жорсткіші, що є наслідком безкарності таких злочинів.

Але справа Катерини Гандзюк - безпрецедентна. За її вбивство покарано не лише виконавців: на лаві підсудних знаходяться і організатори.

Можливим це стало лише завдяки тиску громадянського суспільства на правоохоронну систему. Основне завдання - довести справу до реальних вироків і пам’ятати про принципи, з якими жила Катерина. Що відбувається наразі зі справою і як намагаються її заплутати замовники, розповідає Ольга Веретільник, адвокат Міллер, юридична компанія, яка разом із адвокатом Євгенією Закревською представляє інтереси постраждалої сторони - батька Катерини Гандзюка Віктора.

31 липня 2018 року почався зворотній відлік - Катерину Гандзюк, в.о. керівника справами виконавчого комітету Херсонської міськради, радницю мера Херсона вранці того дня облили сірчаною кислотою.

Вона померла 4 листопада 2018 року після 3 місяців боротьби за життя в Київській міській клінічній лікарні №2.

Розслідуванням нападу спочатку займалась поліція Херсонської області. Потім, за два дні до її смерті, справу передали в СБУ у зв’язку з неефективністю розслідування поліції.

Розповімо про стадію судового розгляду станом на зараз, версії замовників нападу, які подекуди суперечать одна одній, та про ключові моменти в хронології справи.

[BANNER1]

Що зі справою зараз?

Наразі розгляд справи знаходиться на середині дистанції: досліджені письмові документи, перейшли до перегляду відео - слідчих експериментів та відео обшуків.

За злочин засуджено виконавців:

Сергій Торбін (підбурювач) - до 6,5 років позбавлення волі;

Микита Грабчук (безпосередній виконавець) - до 6 років позбавлення волі;

Володимир Васянович та В'ячеслав Вишневський (вистежували Катерину) - по 4 роки за ґратами;

Віктор Горбунов (купував кислоту) - три роки за ґратами.

Щодо замовників. Дніпровський районний суд м. Києва розглядає справу за обвинуваченням Владислава Мангера та Олексія Левіна за ч. З ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 121 КК (організація вчинення умисного тяжкого тілесного ушкодження, вчиненого способом, що має характер особливого мучення, з метою залякування потерпілого, на замовлення, що спричинило смерть потерпілого, за попередньою змовою групою осіб).

Нагадаємо, що Владислав Мангер на момент вбивства Катерини Гандзюк очолював Херсонську обласну раду. А Олексій Левін станом на тоді був помічником депутата Херсонської обласної ради Миколи Ставицького та радником голови облради Владислава Мангера.




Comments

    No results found.