Астрономи вперше отримали знімки «новонароджених» екзопланет

Міжнародна група астрономів вперше змогла зняти народження нових планет. Завдяки сучасним технологіям їм вдалося отримати відразу 15 знімків, повідомляє Astronomy & Astrophysics.

Вчені використовували систему телескопів VLT Європейської південної обсерваторії. Вона настільки чутлива, що може зафіксувати об’єкти на відстані сотень світлових років від нас – за словами авторів дослідження, це все одно що розрізнити людину, що стоїть на Місяці.

«Інфрачервона інтерферометрія все частіше використовується для фіксації дрібних деталей віддалених об’єктів. А математична обробка перетворює її дані в потрібні зображення», – розповіли експерти.

На знімках відображена внутрішня частина протопланетного диска. У ньому можна розрізнити більш щільні точки – очевидно, це і є майбутні планети.

Вчені відзначили, що механізм зародження нових планетних систем відомий лише в теорії. До сих пір було неможливо спостерігати за ним в режимі реального часу.

Але сучасні телескопи, включаючи систему в Європейській південній обсерваторії, дозволяють відобразити деякі її моменти. Їх вивчення може розкрити невідомі деталі історії нашої Сонячної системи.




Comments

    No results found.