Здоров'я - сторінка 3

Які симптоми можуть бути ознакою серйозних захворювань очей

  • 2022-02-20 17:48:17
  • перегляди: 0

Деякі вікові зміни очей доставляють незручність, проте не становлять великої небезпеки для здоров’я очей. Але є й ті, які можуть бути пов’язані з серйозними проблемами і бути загрозою для зору.

Наприклад, катаракта, вікова дегенерація жовтої плями або діабетична ретинопатія можуть позбавити зору, попереджають експерти Медичної школи Гарвардського університету (Harvard Medical School). Є й інші захворювання, які здатні загрожувати здоров’ю очей. Ризик багатьох з них з віком збільшується.

Фахівці виділяють ряд ситуацій, в яких, не затягуючи, потрібно звернутися до лікаря. Є симптоми, які можуть виявитися передвісником або ознакою серйозних захворювань очей:

  • зміна кольору райдужної оболонки;
  • поява плям в полі зору, особливо темної плями в його центрі;
  • виникнення труднощів з фокусуванням на близьких або розташованих далеко об’єктах;
  • роздвоювання зображення;
  • сухість очей разом з сверблячкою або палінням;
  • епізоди затуманеного зору або поява вуалі перед очима;
  • надлишкові виділення з очей або сльозотеча;
  • біль в очах;
  • поява очних “поплавців”;
  • поява ореолів навколо джерел світла;
  • нездатність закрити повіку;
  • втрата або погіршення периферичного зору;
  • почервоніння навколо очей;
  • раптова втрата зору (навіть короткочасна);
  • проблеми з адаптацією до темряви або підвищена чутливість до світла.

Фахівці попередили про небезпеку грипу для здоров’я очей

  • 2022-02-20 17:36:40
  • перегляди: 0

Вірус грипу здатний викликати найрізноманітніші ускладнення. У зоні ризику виявляється і здоров’я очей. Основні причини розвитку ускладнень на зір при грипі – сильна інтоксикація організму і гострий запальний процес. Залучатися в останній можуть і очні тканини. Найбільшу небезпеку становить запальний процес, який вражає зоровий нерв. При захворюванні на грип найчастіше зустрічаються такі ризики і ускладнення, безпосередньо пов’язані з очима і зором: на тлі зниженого імунітету в період хвороби існує ризик приєднання бактеріальної інфекції, через яку може розвинутися бактеріальний кон’юнктивіт;

найчастіше при грипі страждає рогівка, рідше – судини очей, нервові закінчення або очне яблуко в цілому. При найгіршому варіанті через розвиток серйозних ускладнень людина може втратити зір;

вірус негативно впливає на кровообіг, судини можуть розширюватися, викликаючи почервоніння очей і дискомфорт;

підвищена сльозотеча, яка може відзначатися при грипі, збільшує ризик потрапляння в очі інфекції, вказують фахівці. Читайте також: Як підбадьоритися без кави: смачні та корисні замінники Фахівці нагадують, що при погіршенні стану потрібно, не відкладаючи, звернутися до лікаря. Важлива роль відводиться і профілактиці захворювання. Один з найдієвіших способів – своєчасне щеплення від грипу.

lhealth.info

Названі 10 найкорисніших для серця продуктів

  • 2022-02-20 17:15:29
  • перегляди: 0

До здоров’я серця не можна ставитися легковажно. Серцево-судинні захворювання досі ще на першому місці за кількістю смертельних випадків, тому про їх профілактику слід замислитися, навіть якщо зараз ви абсолютно здорові та молоді. Крім регулярних перевірок у лікаря, подбати про здоров’я своїх кровоносних судин ви можете, скорегувавши раціон. Нижче ми розповімо про 10 найкорисніших для серця продуктів, які зміцнюють і чистять судини, інформує Ukr.Media. Авокадо

Може скластися враження, що авокадо — диво-фрукт, який здатен вирішити будь-яку вашу проблему. Насправді це частково так. Стосовно питання здоров’я кровоносних судин авокадо знову на передовій. Цей фрукт здатен знизити рівень «поганого холестерину», що зменшує ймовірність виникнення серцевої недостатності. Крім того, зелений плід містить багато калію, який профілактує кальцифікацію судин та інші захворювання серцево-судинної системи.

Жирна риба

Міф про те, що усі жири шкідливі для серця, давно спростований, але важливо розділяти корисні та шкідливі жири. Жирні кислоти можуть бути двох видів: насичені (шкідливі)

і ненасичені (корисні). Перші несуть серйозну загрозу для серця, оскільки містять ліпопротеїни низької щільності («поганий» холестерин), які накопичуються у судинах і ускладнюють потік крові. Ненасичені ж жири для організму просто необхідні. Жирна риба містить у собі усі необхідні жирні кислоти, білок і безліч корисних мікроелементів, які очищають судини, зміцнюють їх стінки і значно зменшують ризик виникнення проблем з серцем.

Горіхи

Горіхи — відмінний продукт для підтримання здоров’я судин. Багаті на корисні жирні кислоти, рослинний білок, вітамін Е і магній, вони перешкоджають утворенню бляшок і накопиченню холестерину у судинах, що запобігає багато захворювань.

Оливкова олія

Так, знову ненасичені жири. Але ж вони є дуже важливими складовими здоров’я судин. Мононенасичена олеїнова кислота, що міститься у оливковій олії, захищає серце і значно знижує ризик появи серцево-судинних захворювань та інсульту. Нагадаємо, що у їжу краще вживати оливкову олію першого віджиму, оскільки у ній зберігається максимальна кількість корисних речовин.

Кофеїн

Кофеїн захищає стінки судин від пошкоджень і забруднень,

а також профілактує розвиток атеросклерозу і закупорки артерій. Якщо ви не полюбляєте каву — нічого страшного. Зелений чай містить не менше кофеїну. Головне — пам’ятати, що зловживання кофеїном може мати негативні наслідки, тому не варто пити понад дві чашки чаю або кави на день.

Куркума

Куркума містить найпотужніші протизапальні сполуки, які помітно знижують ризик пошкодження стінок судин. Багата на антиоксиданти спеція може зменшити ймовірність появи жирових бляшок в артеріях на 25 %. Куркуму можна додавати у різні страви, чай або молоко.

Гранат

Гранат очищає закупорені артерії і покращує кровотік. Червоні плоди містять велику кількість антиоксидантів, які борються з вільними радикалами, що стимулюють вироблення оксиду азоту у крові. Додавайте зерна граната у каші і салати або пийте стовідсотковий гранатовий сік.

Цитруси

Тут і антиоксиданти, і вітамін С — усе те, що є необхідним для здоров’я артерій. Вітамін С відіграє важливу роль у зниженні ризику розвитку серцево-судинних захворювань, а флавоноїди, що містяться у ньому, допомагають захистити стінки артерій.

Додайте цитрусові у свій раціон, пийте воду з лимоном і апельсиновий фреш вранці.

Цільне зерно

Клітковина, яку у великій кількості містять цільнозернові продукти, допомагає нормалізувати рівень холестерину у крові, захищаючи серце від різних хвороб. Нещодавні дослідження також показали, що раціон з великою кількістю цільного зерна запобігає потовщення стінок артерій. Артерії відповідають за доставку крові до усіх життєво важливих органів. Потовщення їх стінок провокує появу атеросклерозу і підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту.

Броколі

Як і цільне зерно, броколі містить багато клітковини, що позитивно позначається на здоров’ї судин. Хрестоцвіті овочі — броколі, цвітна капуста і звичайна капуста — допомагають запобігти закупорку артерій і захищають від розвитку серцево-судинних захворювань.

Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров’я.

aspekty.net

20 ознак хворої печінки: Лікар Берг розповів про основні симптоми

  • 2022-02-20 17:12:37
  • перегляди: 0

Аби отримати точний діагноз, потрібно здати аналізи і пройти низку досліджень, але деякі прояви організму – ознака того, що зі зверненням до лікаря не варто зволікати. Раніше ми писали про симптоми хворої печінки та їхні прояви на шкірі.

20 основних симптомів хворої печінки опублікував у своєму акаунті Instagram лікар Берг.

Хто такий лікар Берг

Лікар Ерік Берг народився у США. Він здобув ступінь бакалавра, згодом – ступінь доктора хіропрактики. Хіропрактика – це напрямок медицини, в якому діагностика та лікування здійснюється без використання медичних апаратів, інструментів або ліків. Для лікування використовують руки спеціаліста. Мануальна терапія та остеопатія – також напрямки хіропрактики.

Лікар Берг відкрив свою приватну практику, де почав лікувати людей за допомогою правильного харчування. Наразі Ерік Берг є найбільшим популяризатором кето дієти та інтервального голодування. Лікар допомагає схуднути і вилікувати безліч захворювань, серед яких діабет, інсулінорезистентність, хвороби печінки, підшлункової та інше.

На думку лікаря, раціоном зі зниженим відсотком вуглеводів (а краще відсутністю,

– ред.) та дворазовим харчуванням можна вилікувати більшість хвороб. Також Берг є прибічником прийому деяких вітамінів та добавок.

20 ознак хворої печінки

Більшість людей впевнені, що пошкодити печінку може лише алкоголь, але це міф.

Фактори ризику хвороб печінки

зайва вага

цукровий діабет 2 типу

велика кількість вуглеводів у їжі

брак якісного білка тваринного походження

безконтрольний прийом ліків

малорухомий спосіб життя

Лікар Берг наголошує, що біль в області печінці – це вже симптом серйозних проблем. Спершу турбує біль в боці, важкість у підребер'ї, біль у правому плечі або взагалі нічого. Проте існують інші, не больові, ознаки серйозних проблем із печінкою.

Зі сторони шкіри

жовтушність шкіри, білків очей та слизової рота

почервоніння долонь

свербіж шкіри, особливо у нічні години

судинні зірочки на шкірі

підшкірні відкладення холестерину у вигляді жовтих плям (ксантоми)

шкіра стає тонкою та сухою

випадіння волосся

Збій роботи інших органів та систем

збільшення молочних залоз у чоловіків

великий живіт через велику кількість рідини у черевній порожнині (асцит)

важкість та дискомфорт у підребер'ї

біль у правому плечі

Проблеми із судинами

варикозне розширення вен

геморой

набряк гомілок

розширені вени на животі, які нагадують голову медузи

схильність до крововиливів та синців

Загальні прояви

сонливість та слабкість

зниження працездатності

втрата апетиту

погіршення пам'яті та уваги

Тож якщо спостерігаєте у себе хоч декілька симптомів, варто звернутися до сімейного лікаря, який направить до гастроентеролога або гепатолога.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Доктор Берг | Кето-диета (@drberg.ru)

Врач перечислил признаки серьезных проблем с сердцем и сосудами

  • 2022-02-20 16:42:24
  • перегляди: 0

Сердечно-сосудистые заболевания остаются главной причиной смертности во всем мире: это ишемическая болезнь сердца и инсульт. Печальных последствий можно избежать, если вовремя распознать возникшие проблемы с сердцем и сосудами. О признаках, указывающих на наличие сердечно-сосудистых заболеваний, порталу Eat This Not That рассказал доктор Джеффри Глотт, специализирующийся на вопросах диагностики. Один из главных симптомов, на который стоит обратить внимание, это боль в руке. Говоря простым языком, мозг может запутаться, откуда он получает болевой сигнал, и поэтому боль в сердце может ощущаться как боль в руке.Еще один тревожный признак - это холодный пот. По мере развития заболевания и сужения артерий сердцу нужно прилагать все больше усилий, чтобы доставить кровь к жизненно важным органам, в том числе - к сердцу. И холодный пот указывает на то, что сердце получает недостаточно насыщенную кислородом кровь.В зависимости от конкретного состояния человека список признаков, указывающих на проблемы с сердцем и сосудами, может варьироваться. Но в любом случае стоит обратиться к врачу, если вы заметили у себя боль или ощущение сдавливания в груди, дискомфорт в районе левого плеча, челюсти или спины, одышку, усталость, частые головокружения.Риск сердечно-сосудистых заболеваний растет из-за повышенного холестерина. Врач пояснил, что показать нарушение жирового обмена может комплексное исследование под названием липидный профиль. Высокий уровень холестерина не всегда обнаруживает себя явными симптомами, поэтому стоит контролировать его с помощью анализов.

Как на самом деле витамин С влияет на здоровье

  • 2022-02-20 15:51:23
  • перегляди: 0

Фото: www.istockphoto.com

Мы привыкли считать, что витамин С повышает иммунитет и особенно важен в период буйства вирусов и бактерий. И не особо задумываемся над механизмом действия этого элемента на наш организм.

Но на самом деле полезных свойств у витамина С гораздо больше, чем просто защищать нас от атаки болезней. Это и антиоксидант, и регулятор обмена веществ, и залог сохранения нашей молодости, вывода токсинов и много чего другого.

Витамин С разрушается высокой температурой, светом и смогом. Поэтому самое важное, не хранить продукты, содержащие витамин С, долго очищенными или нарезанными – их следует сразу употреблять или добавлять в блюдо. Также размораживать такие продукты следует быстро.

Итак, на что способен витамин С, попадая в ваш организм:

  • Нейтрализовать свободные радикалы, которые образуются в организме и провоцируют возникновение онкологических заболеваний.
  • Увеличить синтез белка коллагена, давая развиваться костной, соединительной ткани, правильно расти и формироваться хрящам и зубам у детей.
  • Помогает усвоить железо.
  • Принимает участие в процессах кроветворения и в принципе нормализует работу сосудов.
  • Делает процесс затягивания ран эффективнее, способствует регенерации кожных покровов.
  • Витамин С участвует в синтезе нескольких гормонов.
Сколько витамина С можно принимать в сутки

Читай также: 5 признаков, что вам не хватает витаминов

Для детей суточная доза витамина С составляет 35-45 мг, для подростков - 50-60 мг. Взрослые также могут употреблять 60 мг витамина С в сутки, а вот беременные должны увеличить этот показатель до 100 мг.

Основные последствия нехватки витамина С в организме – снижение иммунитета, расстройства пищеварения, анемия и кровоточивость десен. Витамин С лучше усваивается в сочетании с кальцием и магнием.

Источники витамина САскорбиновой кислоты много в киви, шиповнике, красном перце, цитрусовых, черной смородине, луке, томатах, листовых овощах (салат, капуста, брокколи, брюссельская капуста, цветная капуста, и т.д.), печени, почках, картофеле.

Вред витамина СПри употреблении витамина С в больших количествах может развиться аллергическая реакция – зуд и сыпь на коже. При гастрите и язве этот витамин в большом количестве также может быть вреден – он вызывает обострение состояний. А у здорового человека передозировка аскорбиновой кислоты может вызвать расстройства пищеварения, диарею, боли в животе и мышечные судороги.

Будьте здоровы!

Давайте дружить! Вот наш Фейсбук, Pinterest, Телеграм. Добавляйтесь в друзья!

Медики розвінчали популярні міфи про папіломавірус

  • 2022-02-20 15:45:23
  • перегляди: 0

Важливо відрізнити правду від вигадки. ВПЛ передається лише статевим шляхом

Насправді, ВПЛ передається не лише через секс. Медицині відомо більше 100 видів папіломавірусів, і багато з них дуже легко передаються від людини до людини через шкіру, слизові оболонки, особливо легко підчепити вірус, якщо на шкірі є садна або запальний процес. Отже, не обов'язково займатися сексом, навіть захищеним, щоб саме так заразитися. Тобто презерватив захистить від ВПЛ під час сексу, але не під час контакту з порізаною шкірою або слизовою оболонкою, або орального сексу без презервативу. Але це не означає, що презерватив не потрібно використовувати: він захищає від статевих інфекцій та небажаної вагітності.

ВПЛ сам не пройде і дуже небезпечний для молодих

Ні, в організмі здорової людини з імунною системою, що нормально працює, вірус живе недовго: від 1 року до 4 років. ВПЛ відноситься до так званих транзиторних інфекцій, які проходять самі, без лікування і не призводять до серйозних наслідків.

Так, відразу після початку статевого життя близько 80% і дівчат, і чоловіків заражаються. Але у молоді ВПЛ зустрічається часто, передається легко і призводить до тяжких наслідків дуже рідко. Тому масово обстежуватися людям до 25 років на ВПЛ медики не рекомендують.

Жінкам не обов'язково обстежуватись, якщо вони в молодості цього не робили

Саме навпаки, у більш зрілому віці ВПЛ хоч і зустрічається рідше, але небезпечніший, особливо для жінок. Папіломавірус може призводити до різних змін у тканинах, якщо вчасно їх не помітити, то можна пропустити передраковий стан і безпосередньо рак шийки матки. До того ж регулярний, не рідше 1 разу на рік, профілактичний огляд у гінеколога допоможе своєчасно виявити інші проблеми з жіночим здоров'ям.

Вірус не лікується, тому немає сенсу вакцинуватися дорослим

Терапії проти ВПЛ, яка б змогла вбити вірус на 100%, немає. Але є вакцина, яка захищає від папіломавірусів, у тому числі і від найагресивніших їх видів – ВПЛ 16 та 18. Саме ці віруси провокують рак. В ідеалі краще зробити щеплення до початку статевого життя, але і для жінок, що вже ведуть сексуальне життя, і чоловіків вакцина також ефективна.

Якщо у вас ВПЛ, то раку не уникнути і має бути операція

Ні, рак, у тому числі і шийки матки - це не та хвороба, яка розвинеться за кілька місяців або рік. Від легкої зміни у тканинах до розвитку тяжкої онкології минають роки. Крім того, якщо лікар виявив у жінки папіломавірус, то неможливо визначити, коли саме вона заразилася, вчора або 3 роки тому.

Тому якщо вірус виявлений, то це не означає, що на жінку чекає тяжке лікування або операція. Показаннями до лікування чи операцій є не сам вірус, а патологічні зміни у тканинах та клітинах, які виявляються при діагностиці. І їх потрібно лікувати.

Врач рассказал о еде, которая выводит холестерин и чистит кишечник

  • 2022-02-20 15:42:22
  • перегляди: 0

Гастроэнтеролог, кандидат медицинских наук Марат Зиннатуллин объяснил, какие продукты следует включить в рацион для нормальной работы кишечника. Некоторые из них плюс ко всему помогают избавиться от холестерина.По словам врача, в рационе должна присутствовать грубая клетчатка. Лидерами по ее содержанию являются цельные зерна. Также важны фрукты, овощи и зелень, способствующие нормализации pH-баланс кишечника. Лучше всего есть их в сыром виде, если нет противопоказаний."Грубая клетчатка помогает активной работе перистальтики кишечника, защищает от запоров, очищает кишечник, избавляет организм от излишков холестерина", - подчеркнул гастроэнтеролог, добавив, что важно пить достаточно жидкости - волокна нерастворимой клетчатки впитывают воду, набухают и легко проходят по кишечнику, убирая остатки пищи.Среди продуктов, которые увеличивают количество хороших бактерий микробиоты кишечника и подавляют рост патогенной микрофлоры, специалист выделил квашеную капусту, бочковые огурцы и чайный гриб. Так, в этих ферментированных продуктах содержатся крайне важные для кишечника пробиотики. Не стоит забывать и о пользе кисломолочных продуктов, отметил врач. "Продукты должны содержать достаточное количество пробиотиков. При выборе кисломолочки обращайте внимание на состав и срок годности. Конечно, не все могут употреблять молочные и особенно кисломолочные продукты. Лучше проконсультироваться с врачом-гастроэнтерологом или диетологом", - уточнил специалист в Instagram.

Експерти попередили про небезпеку газових плит для здоров’я

  • 2022-02-20 15:30:19
  • перегляди: 0

На думку вчених, газові плити загрожують як здоров’ю людей, так і клімату, пише Gazeta. Видання наводить коментарі експертів, які відзначають, що при поганій вентиляції виникає небезпечна концентрація шкідливих для здоров’я продуктів горіння. Метан виділяється навіть тоді, коли плита вимкнена, стверджують вони. Тому газові плити “винні” ще й у підстьобуванні парникового ефекту. Якщо ви думаєте, що це буде чергова стаття про отруєння чадним газом, ви помиляєтеся. Газові плити можуть нашкодити здоров’ю навіть при правильному використанні. Деякі вчені кажуть, що вони провокують захворювання дихальної та серцево-судинної системи, а також сприяють змінам клімату.

Це не якісь теорії змови, поширювані одержимими панікерами-екологами. Побутові газові плити можуть становити небезпеку для здоров’я і навіть життя. Публікації на цю тему з’явилися в таких впливових виданнях, як “Нью-Йорк Таймс” або “Гардіан”. Оприлюднено результати дослідження кліматичної ради Австралії, у всьому світі неодноразово публікувалася і широко обговорювалася Доповідь вчених зі Стенфордського університету.

Хоча дослідження проводилися на невеликій вибірці, їх результати привернули увагу багатьох організацій і відомств, які визнали тему суспільно важливою. Не вщухають суперечки про те, що робити з газовими плитами, якщо прилади, що використовуються в одних тільки американських домогосподарствах, шкодять навколишньому середовищу не менше, ніж півмільйона автомобілів.

Це слизька тема

Можна було б припустити, що тема зацікавить поляків, адже вона стосується багатьох з нас. За даними Центрального статистичного управління, з кожним роком обсяг споживання газу в польських будинках зростає на кілька відсотків, продовжують розширюватися газові мережі, до яких у всій країні підключено вже більше трьох мільйонів будівель. Якщо газові плити дійсно становлять небезпеку, виникне серйозна суспільна проблема.

В цілому газ не асоціюється з негативним впливом на здоров’я, якщо мова не йде про вибухи газових балонів або неправильному використанні газових приладів. Системи газового опалення здаються на тлі вугільних печей сучасними і “чистими”. Багато політиків і чиновники просувають їх під гаслом екологічної безпеки.

Звичайно, плита — це не опалення, а коли є відкритий вогонь (і процес горіння), загрози виникають інші, але в цілому імідж у газу хороший, тим більше що нас оточує безліч інші небезпек, а проекологічна позиція до цих пір часто вважається дивацтвом.

Експерти, до яких ми звернулися, намагалися піти від прямої відповіді на питання, наскільки небезпечні газові плити. В цілому висловлювання зводилися до того, що з їх можливим негативним впливом мало що можна зробити. Очищувачі повітря і нова система вентиляції коштують дорого і навряд чи зацікавлять наших співвітчизників, особливо зараз, на тлі інфляції та економічних наслідків пандемії. Відкривати навстіж вікна і ретельно провітрювати? На вулиці часом буває такий зміг, що можна собі тільки нашкодити. Втім, польських досліджень, присвячених виділенню плитами шкідливих газів в тих чи інших концентраціях поки немає, тому звідки ми можемо знати, чи не становить велику небезпеку, наприклад, прогулянка взимку по місту?

Логіка

Лікар-терапевт Якуб Грабський (Jakub Grabski) каже, що його не здивували повідомлення про вплив газових плит на здоров’я.

“Якщо приміщення погано вентилюється, зростає концентрація небезпечних продуктів горіння, в першу чергу оксидів азоту. Вона може виявитися вище, ніж на вулиці, навіть в тих місцях, які не славляться чистотою повітря. Дослідження на цю тему проводили, зокрема, британці, і немає жодних підстав вважати, що в Польщі ситуація виглядає якось інакше”.

Висновки дослідників медика не радують: “Гордон Рамзі, мій кумир, каже, що вважає за краще готувати на газі. Я з ним солідарний. Мені подобається, як виглядає вогонь, а, найголовніше, він дозволяє легше регулювати температуру. Ці сучасні плити або, як здається, взагалі не гріють, або спалюють все за пару секунд. Але, на жаль, аспект здоров’я ігнорувати не можна.

Найефективніші рішення пов’язані з великими витратами. Заради безпеки газову плиту можна поміняти на електричну, індукційну. При цьому слід пам’ятати, що хороша вентиляція потрібна в будь-якому випадку: небезпечні субстанції можуть виділятися з пригорілої їжі або посуду”.

Зробіть це заради дітей

Чим поганий газ? З доповіді кліматичної ради Австралії випливає, що найбільшу небезпеку становлять оксиди азоту і потрапляють в повітря Зважені дрібнодисперсні частинки РМ 2.

5 (розміром 2,5 мікрон і менше). Імовірно, саме вони в півтора десятках відсотків випадків стають причиною виникнення астми у австралійських дітей. “Дитина, що живе в будинку, де готують на газі, в тій же мірі ризикує заробити астму, що дитина, що піддається впливу тютюнового диму”, — вказує прес-секретар Ради і автор документа Кейт Чарльзуорт (Kate Charlesworth). “У минулому лікарі говорили про загрози, пов’язані з азбестом і тютюном, а зараз ми зобов’язані вказати на загрози, пов’язані з газом”, — підкреслює вона.

Австралія, навіть її найбільші міста, може похвалитися відносно чистим повітрям. У Канберрі, правда, реєструвався рекордний рівень забруднення, але це були тимчасові проблеми, в основному пов’язані з лісовими пожежами. При цьому астмою страждає кожен десятий австралієць, а по дитячій захворюваності на астму Австралія знаходиться на одному з перших місць у світі. Там багато років намагалися знайти причину такого стану справ і, як кажуть експерти, що склали минулорічну Доповідь, вся справа саме в газових плитах.

“Деяких може шокувати новина про те,

що приготування їжі на газовій плиті сприяє виникненню у дітей симптомів астми. Потрібно навчати суспільство, підвищувати обізнаність про проблеми, пов’язані із забрудненням повітря в приміщеннях”, — зазначає Мішель Голдман (Michele Goldman) — глава найбільшої організації, яка займається в Австралії допомогою пацієнтам з астмою.

Як австралійці збираються боротися з проблемою? Вони планують перейти на сонячну і вітрову енергію, підкреслюючи, що газ шкодить не тільки тоді, коли згорає в газових плитах. Його видобуток і переробка має руйнівний вплив на природу, як кожне викопне паливо він підстьобує зміни клімату. Ті, в свою чергу, підвищують ризики для здоров’я, пов’язані з екстремальними погодними явищами, такими, як аномальна спека або інтенсивні грози, через які починаються лісові пожежі.

Парниковий ефект

Чи буде споживання газу знижуватися за межами Австралії? Складно сказати. Вчені зі Стенфордського університету в цьому сумніваються.

Слабкість до газу живить, як з’ясовується, не тільки маестро кулінарії Гордон Рамзі. “Люди звикли до своїх традиційних плит.

Є щось виключно людське в приготуванні їжі на газовій плиті, на відкритому вогні”, — вказує Ерік Лебел (Eric D. Lebel) — головний автор дослідження, яке на початку цього року наробило багато шуму не тільки в галузевих виданнях. У ньому говориться, що газові плити загрожують життю на Землі через парниковий ефект: навіть в непрацюючому стані вони виділяють метан, парниковий потенціал якого майже в 20 разів вище, ніж у вуглекислого газу. Всі газові плити в американських будинках надають на клімат такий же вплив, як 500 тисяч автомобілів.

Як це впливає на людину? Кліматичні зміни, що провокують посухи, повені, урагани і так далі, можуть позбавити здоров’я мільйони людей і привести людство до катастрофи.

На жаль, це ще не все

Вдихання повітря, в якому присутні оксиди азоту (особливо діоксид), може не тільки дати поштовх до появи астми або загострення хронічної обструктивної хвороби легенів, але і значно послабити імунітет, а також сприяти розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань (головним чином раку грудей і легенів). Епідемію серцево-судинних і онкологічних захворювань пов’язують також із забрудненням повітря зваженими частинками РМ 2.

5.

З газових плит, тим більше при неправильному використанні, виділяється також формальдегід. У невеликій концентрації він подразнює очі, слизові оболонки носової порожнини і глотки. У великій (більше 60 міліграмів на кубічний метр) — може спровокувати ураження легеневої тканини і набряк легенів.

Всі ці загрози існували давно, але пандемія посилила проблему. Як повідомляє Європейське агентство з навколишнього середовища, зараз багато жителів Європи проводять у своїх квартирах 90% часу. У приміщеннях, які часто об’єднують в собі функції кухні, їдальні, робочого кабінету і спальні якості повітря слід приділяти особливу увагу.

Порожні страхи? Все шкодить, значить, краще нічого не боятися? У контексті все більш поширеної кліматичної депресії такий підхід має свої плюси. Не варто плекати ілюзій, що нам вдасться в одну мить умовити всіх відмовитися від їх звичок, а при цьому понести великі витрати. Однак якщо ви тільки збираєтеся переїжджати в новий будинок або квартиру, може бути, з огляду на все написане вище, варто відмовитися від газу і вибрати менш спірну систему опалення або плиту?

lhealth.info

Мозок хлопчиків та дівчаток з аутизмом відрізняється: важливі дані

  • 2022-02-20 15:15:19
  • перегляди: 0

Згідно з новим дослідженням Школи медицини Стенфордського університету, організація мозку у хлопчиків і дівчаток з аутизмом відрізняється.

Нові результати дослідження пояснюють відмінності у симптомах аутизму у дітей, а також вказують, що необхідно урахувати гендер під час діагностики.

УвагаВакцинація від грипу: чому це важливо під час пандемії COVID-19

Попри те, що аутизм відноситься до невиліковних захворювань, рання діагностика дозволяє вчасно розпочати профілактику та покращити поведінкові симптоми у дитини.

До слова! Розлад аутистичного спектра (РАС) у 4 рази частіше зустрічається у хлопчиків, ніж у дівчаток, тому більшість досліджень про природу аутизму зосереджено саме на них. Крім того, у дівчаток зазвичай слабше проявляються симптоми розладу, тому і так складна діагностика, яка залежить від досвіду лікаря, затримується. Гендерні відмінності аутизму

  • Тож команда учених вирішила вивчити гендерні відмінності в ознаках аутизму. Вони проаналізували знімки МРТ головного мозку у 637 хлопчиків та 136 дівчаток.
  • Насамеперд ученим вдалося розробити алгоритм, який вирізняв знімки хлопчиків з аутизмом від знімків дівчаток. Його точність склала 86%.
  • Потім унікальні патерни аутизму підтвердили у порівняли зі знімками 976 здорових дітей без РАС.
Основні відмінності патернів мозку хлопчиків та дівчаток з аутизмом спостерігалися в центрах, які відповідають за рухову функцію, мовлення та зорово-просторову увагу.

Цікаво "Зустріти людину, яка не поставить на тобі хрест": історія талановитої художниці з аутизмом

Примітно, що більше мозкові патерни дівчаток були схожі на аналогічні у хлопчиків, тим сильніше виявлялися симптоми РАС.

Ці результати терба використати для покращення методів діагностики та лікування РАС, особливо у дівчаток,
– заявив автор роботи Винод Менон.

Річ у тім, що зараз діагноз встановлюють приблизно у віці 3 – 5 років, коли найкращий час для терапевтичного впливу вже втрачено.

Как связаны ограничение калорий и долголетие: новое исследование ученых

  • 2022-02-20 15:12:34
  • перегляди: 0

Умеренно сниженное потребление пищи, не вызывающее недоедания (ограничение калорийности рациона), благотворно влияет на продолжительность жизни и здоровье.

Как сообщает "Профиль", к такому выводу пришли ученые из Йельской школы медицины, Вашингтонского университета, Центра биомедицинских исследований Пеннингтона и других научных и исследовательских учреждений США. Результаты исследования были опубликованы в журнале Science, информирует UAINFO.org

Ученые изучили показатели иммунной функции у людей, ограничивших суточное потребление калорий примерно на 14% в течение двух лет. Как оказалось, в этом случае вырабатывалось больше Т-клеток, которые играют ключевую роль в иммунной функции и замедляют процесс старения.

"Два года умеренного ограничения калорий перепрограммировали пути в жировых клетках, которые помогают регулировать то, как митохондрии (энергетические центры клеток. – Ред.) вырабатывают энергию, а также противовоспалительные реакции организма и, возможно, долголетие, – говорит доктор философии, профессор и заместитель исполнительного директора по клиническим наукам Центра биомедицинских исследований Пеннингтона Эрик Равуссин.

– Другими словами, ограничение калорий перестраивает метаболические и иммунные реакции, увеличивающие продолжительность жизни и здоровье".

Эксперт поясняет: вырабатывающая Т-клетки вилочковая железа с возрастом уменьшается и производит меньше таких клеток. В результате пожилым людям труднее бороться с инфекциями и некоторыми видами рака. А ограничение калорий помогает предотвратить ее уменьшение.

Увеличение выработки Т-клеток связано с улучшенной способностью организма сжигать запасы жирных кислот для получения энергии, указывается в публикации на сайте центра. Это важно, отмечают исследователи. Если человек не сжигает такое "топливо", жир может накапливаться, что приводит к резистентности к инсулину, ожирению, диабету второго типа и старению.

Підписуйся на сторінки UAINFO у Facebook, Twitterі YouTube

Нутрициолог рассказала, как нужно пить воду с лимоном

  • 2022-02-20 15:09:33
  • перегляди: 0

По мнению специалистов, вода с лимоном может быть полезной для организма. Как рассказала нутрициолог Наталья Кунская, этот напиток, в частности, помогает бороться с вирусными заболеваниями. Также вода с лимоном участвует в синтезе коллагена, способствует усвояемости железа и цинка. Кроме того, она нормализует пищеварение, поскольку благоприятно воздействует на процесс выработки соляной кислоты в желудке и секреции желчи.Но при употреблении воды с лимоном следует соблюдать некоторые правила. Ее рекомендуется пить за полчаса до еды. А в день не нужно выпивать больше двух-трех стаканов этого напитка.

Доктор объяснила, какая поза во время сна снижает риск развития болезней

  • 2022-02-20 15:09:32
  • перегляди: 0

Доктор медицинских наук из Университета Стоуни-Брук в США Хелен Бенвенист объяснила, какая поза во время сна профилактирует и снижает риск развития болезней Альцгеймера и Паркинсона.

По словам специалиста, это поза на боку. Во время сна такая поза влияет на глимфатическую систему головного мозга. Эта система является «фильтром», очищающим мозг от скопления химических веществ. Это снижает риск развития болезней Альцгеймера и Паркинсона.

Читайте также Дневной сон улучшает умственные способности

Поза на боку влияет на эффективность работы этой системы, тогда как пребывание во время сна на спине или на животе не имеют такого влияния.

Сомнолог раскрыла причины кошмаров наяву

  • 2022-02-20 14:39:17
  • перегляди: 0

С сонным параличом, который иногда называют кошмарами наяву, за свою жизнь хоть раз сталкивается каждый десятый человек. Люди делятся в социальных сетях полными мистики историями, рассказывают, как видели нечто ужасное прямо в своей спальне, но не могли пошевелиться, многие жаловались на удушье и боли в груди. Правда, со ссылкой на Людмилу Коростовцеву, научного сотрудника группы по сомнологии НИО артериальной гипертензии НМИЦ имени Алмазова, никакой мистики на самом деле нет, а все происходящее объясняется физиологическими особенностями.Сомнологи называют сонный паралич катаплексией пробуждения. Суть этого явления заключается в том, что происходит разобщение между деятельностью мозга и мышц. То есть, мозг бодрствует, а мышцы полностью расслаблены, отсюда и невозможность пошевелиться. Бывает и наоборот, когда мозг спит, а мышцы уже в тонусе, это явление называют лунатизмом.Сонный паралич возникает не спонтанно, а в определенную фазу сна. За ночь человек проходит несколько циклов сна. Вначале он поверхностный, потом глубокий, третью стадию называют медленноволновой.

Сны человек видит во время так называемой фазы "быстрых движений глаз". На этом этапе и может возникнуть сонный паралич.Это состояние длится от нескольких секунд до 20 минут, но по оценкам Коростовцевой, в среднем речь идет о 7-8 минутах. Крайне неприятных минутах.Придя в себя, люди испытывают сильный страх, не могут заснуть, сердце бьется быстрее обычного. Но, говорит эксперт, несмотря на все эти нюансы, сам по себе сонный паралич для человека не опасен, если, конечно, речь идет о единичных случаях.Регулярно могут сталкиваться с кошмарами наяву люди с нарколепсией, состоянием, когда человек не может контролировать свой сон и засыпает на ходу. Также сонный паралич часто может встречаться людей с бессонницей, ночным апноэ, депрессией. В таких случаях, как правило, нужна помощь сомнолога.В то же время, отмечает эксперт, есть способы значительно снизить шансы столкнуться с этим неприятным явлением.Во-первых, нужно следить за гигиеной сна, а именно спать минимум 7-8 часов, вовремя ложиться, следить, чтобы постель была удобной. Перед сном стоит отказаться от спиртного и кофеина.

Дело в том, что эти напитки способны нарушать структуру сна, будить человека среди ночи и если это происходит в стадию сновидений, то вероятность сонного паралича повышается.Еще один фактор риска - это сон на спине у людей с дыхательными нарушениями. Например, при апное люди могут просыпаться среди ночи и очередной пробуждение может выпасть на стадию сновидений со всеми отсюда вытекающими последствиями. Чаще всего катаплексия пробуждения возникает под утро.Как прекратить сонный паралич, сбросить наваждение? Коростовцева отмечает, что это состояние проходит само собой, также тонус мышц может быстро восстановиться от резкого звука, прикосновения. А иногда избавиться от сонного паралича можно и самостоятельно, усилием воли восстановив тонус мышц. Обычно это бывает сделать непросто, тело не слушается, но когда удается поднять руку или закричать, кошмар прекращается, ведь мышцы и мозг снова работают сообща.

Дієтологи назвали продукти, які лише шкодять печінці

  • 2022-02-20 14:30:30
  • перегляди: 0

Один з найважливіших органів у нашому організмі — печінка. Вона є природним фільтром і може довго «мовчати», повільно руйнуючись. Перші симптоми захворювань печінки можуть проявитися тоді, коли вирішити проблему буде вже складно. Найкраще заздалегідь виключити продукти, які вкрай негативно позначаються на здоров’ї печінки. А що це за продукти, ми дізналися у дієтологів, інформує Ukr.Media. М’ясні напівфабрикати і ковбаси

Одна справа, якщо ви надаєте перевагу тому, щоб готувати м’ясо у чистому вигляді, або ж робите фарші з червоного м’яса і птиці самостійно, і зовсім інша, якщо основну частину вашого раціону складають магазинні ковбаси, які містять неймовірну кількість солі і добавок. Перевантаження солями і жиром може призвести до серйозних збоїв. Однією з найчастіших ознак перевантаженості печінки є нудота. Будьте обережними і ретельно продумуйте меню на кожен день.

Фрукти у консервованому вигляді

Здавалося б, фрукти корисні у будь-якому випадку, проте дієтологи з цим не згодні. Зловживання консервованими фруктами може призвести до передозування фруктозою, а вона у великих кількостях приносить стільки ж шкоди, скільки й звичайний цукор. Не забувайте, що виробники присмачують солодкі фрукти не менш солодким сиропом, що спричиняє серйозні проблеми у роботі печінки.

Алкоголь

«Король» нашого списку шкідливих для печінки продуктів — алкоголь у будь-яких його проявах. Багато людей помилково вважають, що легкі коктейлі щотижня не завдають зовсім ніякої шкоди. Однак подібне захоплення може призвести до розвитку печінкової недостатності. У крайньому разі — цирозу. Чому б не знайти більш корисний для печінки і усього організму спосіб розслаблення? Якщо ви вже зараз маєте певні проблеми з таким важливим органом, варто переглянути свої звички.

aspekty.net

Врач разрушила популярный миф о кофе

  • 2022-02-20 14:09:45
  • перегляди: 0

Врач-диетолог из Индии Пуджа Махиджа рассказала, что многие ошибочно полагают, что кофе даёт человеку дополнительную энергию.

По словам специалиста, на деле механизм взбадривания работает немного иначе. Кофе не даёт никакой дополнительной энергии — он лишь «берёт её взаймы». Связано это с тем, что кофеин, как и любой другой стимулятор, расходует ресурсы организма.

Читайте также Кофе убирает вредный холестерин из крови — ученые

Из этого, в свою очередь, следует, что людям, желающим именно что получить здоровый заряд энергии, стоит обратить своё внимание не на напиток, а на перекус.

Напомним, что ранее диетолог из США Лорен Манакер перечислила продукты, которые помогут сохранить бодрость без кофе. К ним она отнесла в том числе постную говядину и киви.

Хвороба «помолодшала»: у Львові лікарі врятували восьмирічного хлопчика з інсультом

  • 2022-02-20 14:09:43
  • перегляди: 0

Як розповіли у Першому територіальному медичному об'єднанні Львова, хлопчика звуть Святославом. Його до дитячої лікарні на Орлика привезла швидка. Хлопчик, який спати лягав цілком здоровою дитиною, зранку прокинувся знерухомленим. Погляд був «скляним».

У лікарні Святослава терміново обстежили, зокрема, виконали МРТ. Діагностували крововилив в мозок, іншими словами — інсульт.

«Чотири доби хлопчик провів в реанімації, потім його перевели до нейрохірургічного відділення, — розповіли лікарі. — Стан дитини стабільний, поступово відновлюється мовлення та рухи у кінцівках. Попереду на маленького пацієнта чекає операція для усунення судини, яка спричинила крововилив».

Медики 1 ТМО констатують, що за останні роки інсульт суттєво «помолодшав». Він трапляється не лише у дорослих, а й у дітей навіть першого місяця життя.

«Якщо вашу дитину часто без причини турбують головні болі, або ж вона скаржиться на запаморочення, непритомніє, відчуває оніміння чи затерпання кінцівок — обов’язково зверніться до свого сімейного лікаря, — кажуть педіатри. — Він зможе скерувати дитину до спеціалістів необхідного профілю».

Втрата рівноваги, раптове погіршення зору в одному чи обох очах, плутанина з вимовою та розумінням слів, сильний головний біль, неможливість рухати кінцівками — навіть один з цих симптомів повинен насторожити батьків. Це явні сигнали звертатися по кваліфіковану меддопомогу негайно.

Читайте також:

У Львові через коронавірус збільшилася кількість пацієнтів з інсультом — медики

У Львові робот Da Vinci за годину вилікував дитину з дорослою вадоюжовчного міхура.

У Львові лікарі борються за життя семирічного хлопчика якого жорстоко побив 25-річний вітчим. У дитини проламаний череп та зламана щелепа, крім того, є множинні гематоми. Садиста поліція затримала, він під вартою.

Ученые опровергли снижение скорости когнитивных процессов до 60 лет

  • 2022-02-20 14:09:42
  • перегляди: 0

Ученые из Гейдельбергского университета заявили о том, что способность людей обрабатывать информацию во время принятия решений не ухудшается до 60 лет. Это противоречит распространенному представлению о том, что скорость мышления начинает снижаться с 20 лет, сообщает New Scientist.

В ходе исследования ученые проанализировали данные 1,2 миллиона человек в возрасте от 10 до 80 лет. Они принимали участие в эксперименте, призванном выявить неявные расовые предубеждения.

Во время выполнения задания участников просили сортировать слова и изображения, например, обозначая лица белыми или черными или классифицируя такие слова, как «радость» или «агония», как хорошие или плохие, нажимая одну из двух кнопок.

[see_also ids="482370"]

Эксперимент подтвердил более ранние наблюдения, которые свидетельствовали о том, что скорость реакции людей росла с подросткового возраста примерно до 20 лет, а затем замедлялась, когда они становились старше. Ранее это связывали с более низкой скоростью мышления. Но авторы новой работы говорят, что дело не в этом.

Ученые использовали модель познания,

которая предполагает, что люди принимают решения, обдумывая информацию, пока не достигнут порога уверенности. Эта модель предполагает, что люди тратят больше времени на обдумывание после 20 лет, вероятно, стремясь достичь большей определенности. Вероятно, это связано с тем, что люди стареют, визуальной информации требуется больше времени, чтобы добраться от глаз до мозга и людям требуется больше времени на нажатие кнопки.

Новая работа показала, что скорость мышления увеличивается к 20 годам, а затем остается высокой до 60 лет.

«С возрастом люди становятся более осторожными в своих решениях — стараются избегать ошибок. При этом двигательные процессы — нажатие ответных клавиш в эксперименте — с возрастом замедляются», - заявил ведущий автор исследования Миша фон Краузе.

Эти выводы противоречат представлению о том, что скорость мышления у людей в возрасте 40-50 лет медленнее, чем у 20-летних. Фон Краузе считает, что они могут повлиять на принятие решений в реальной жизни. Например, на то, кого принимать на работу и продвигать по службе.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал с новостями технологий и культуры.

Ранее ученые из Университетов Тюбингена и Бонна обнаружили в мозге нейроны, которые активируются при выполнении математических операций. По словам исследователей, одни нейроны активируются исключительно во время сложения, а другие – в процессе вычитания.

Яйца из водорослей улучшают умственные способности: как это возможно

  • 2022-02-20 13:57:20
  • перегляди: 0

Fiction Foods объявила про коммерческий запуск своего первого продукта, альтернативного яйцам, в третьем квартале 2022 года.Читайте также: Экран на любой вкус: появился телевизор, который можно лизатьЭто не поддельное яйцо, а новый продукт эвглена с высококачественным белком животного происхождения без самого животного происхождения, пояснили разработчики, пишет vegconomist.Флагманский пищевой продукт "Performance Scramble" - богатая питательными веществами жидкая альтернатива яйцам, предназначенная для повышения умственной и физической работоспособности.Компания утверждает, что их продукт содержит на 15% больше белка животного качества, чем куриное яйцо, больше омега-3, чем лосось.Кроме того, в нем больше цинка, чем в устрицах, больше пробиотиков, чем в йогурте, и больше антиоксидантов, чем в чернике, заверили создатели.Ранее мы писали:Ученые заметили впервые, что шимпанзе ловят насекомых и наносят их на свои раны, а также на раны своих сородичей, пытаясь их излечить.Для того, чтобы выжить по дороге на Марс, астронавты научатся спячке у медведей. Инженеры разрабатывают для этого специальные капсулы.Кроме того, ученые выучили язык бегемотов и раскрыли, почему они бросаются навозом.Лягушка смогла отрастить потерянную ногу после лечения коктейлем лекарств, теперь ученые надеются применить ту же технологию к людям.