Тернопіль - сторінка 4

У Тернополі під час акції "Доба. Нескорені" вшановують Небесну Сотню

  • 2022-02-19 17:42:30
  • перегляди: 0

У Тернополі відбувається акція “Доба. Нескорені”, присвячена Дню пам’яті Героїв Небесної Сотні. Впродовж 24-ох годин учасники перебують у камерах Тернопільського музею політв’язнів. Про це розповів співорганізатор і комендант акції Андрій Пушкар.

За його словами, до акції долучились 24 учасники з Тернополя, Львова, Стрия і Києва. Розпочався захід зі знайомства учасників. Одна із тих, хто долучився – Оксана Гевак.

“Я приїхала сюди зі Львова. Часто у Тернополі беру участь у заходах Спілки Української Молоді. Це цікаво і пізнавально – послухати своїх друзів та провести тут час”, – каже Оксана Гевак.

Учасникам акції в одній з камер музею показали відео про Революцію Гідності.

Героїв Небесної Сотні вшанували хвилиною мовчання.

"Один з етапів нашої акції – це “Мовчанка”. Більшість учасників розійшлись по карцерах і пишуть листи самі собі у майбутнє. В них вони висловлюють свої переживання, роздуми і загалом враження від цього місця", – каже співорганізатор акції "Доба. Нескорені" Ростислав Глущак.

Марія Шевченко вперше долучилася до акції "Доба. Нескорені".

"Я вирішила доєднатися,

бо для мене це можливість більше дізнатися про музей політв'язнів. І взагалі, я вважаю, що дуже цікаво пережити частинку того, що переживали люди тут", – розповідає дівчина.

Під час акції учасники робили браслети для бійців російсько-української війни.

"Ці браслети для того, щоб наші воїни відчували, що ми підтримуємо їх і що ми також за Україну", – каже учасниця акції Ілона Братців.

"Учасники Спілки Української Молоді проводитимуть чотири гутірки для дітей, які приїхали на акцію. Також будуть обід, вечеря, екскурсія по камерах політв’язнів. Хочемо розказати учасникам про історію та поділитися роздумами, щоб вони осмислювали і пам’ятали про це", – розповідає Андрій Пушкар.

Завершиться захід 20 лютого об 11-й годині спільною молитвою. Таку акцію в Тернополі організовують всімнадцяте, – каже Андрій Пушкар.

На Тернопільщині багатодітна горе-мама на місяць покинула своїх дітей

  • 2022-02-19 17:39:50
  • перегляди: 0

На Тернопіллі мешканку одного із сіл Чортківського району притягнули до відповідальності. Жінці інкримінували неналежне виконання батьківських обов’язків.

Як з’ясувалося, вона на цілий місяць покинула без нагляду своїх трьох дітей, віком 17, 15 та 9 років.

На призначене судове засідання горе-матір не прийшла.

Гусятинський районний суд визнав жінку винною у невиконання батьківських обов`язків, і оголосив їй усне попередження. Також обвинувачена повинна буде сплатити 496 грн судового збору.

Також раніше сайт "Тернополяни" повідомляв про те, що на Тернопіллі батьки трьох малолітніх дітей поїхали за кордон, залишивши їх з паралізованим дідусем.

«Зламаний ніс, потрощена лицева кістка, вибиті зуби»: у ДТП в Озерній постраждала школярка

  • 2022-02-19 17:30:32
  • перегляди: 0

Внаслідок жахливої аварії у селі Озерна неповнолітня дівчина отримала важкі травми обличчя.

Про ДТП, яка сталася вчора, 18 лютого, повідомляє сайт 0352.ua, посилаючись на сторінку в мережі Фейсбук Наталії Берестецької.

«На вулиці Велика Безкупчина було автомобілем збито ученицю 7-А класу Олійник Анастасію...

В дитини багато ушкоджень - зламана нога, зламаний ніс, потрощена лицева кістка, вибиті зуби. Потрібна буде операція і, може, не одна.

Завтра, після Святих Літургій, у церкві Пресвятої Трійці села Озерна, буде збір коштів на лікування дівчинки! Прошу усіх долучитися до цієї важливої справи! Бережіть себе і своїх рідних!»,- йдеться у повідомленні.

Обставини і подробиці ДТП з'ясовуються. Очікується офіційний коментар поліції.

Лунали постріли: під Тернополем знову зібрали депутатів на військовий вишкіл (фото)

  • 2022-02-19 16:42:47
  • перегляди: 0

Сьогодні, 19 лютого, в селі на полігоні біля Тернополя за сприяння спецпризначенців підрозділу КОРД було організовано військовий вишкіл.

Депутати районної та обласної рад вправлялися у вмінні стріляти з різних видів зброї, а також проходили спеціальні тренування.

Згодом, бійці КОРДу запросили депутатів оглянути приміщення, де вони облаштували побут, а також відвідати тренування спецпризначенців.

Нагадаємо, подібний вишкіл уже відбувся минулого тижня.

Детальніше у фото.

View the embedded image gallery online at:
http://ternopoliany.te.ua/ternopoliany-rss#sigProId7dde274c74

100-річний ювілей відзначила ще одна довгожителька з Тернопільщини

  • 2022-02-19 16:30:28
  • перегляди: 0

Столітній ювілей відзначила цими днями жителька села Глибочок Борщівської теритоіральної громади Анна Стецишин.

Їй довелося пережити страхіття війни, вижити в страшні роки Голодомору та репресій. Незважаючи на тяжку долю, у селі ювілярку знають як веселу, життєрадісну, чуйну та турботливу жінку, – кажуть у пресслужбі Борщівської міської ради.

З Днем народження ювілярку привітали представники місцевої влади. Разом із подарунками вони побажади їй їй родинного затишку, шани, радості й турботи від рідних.

Найбільше мешканців Тернопільщини обирають щеплення від COVID-19 вакциною Pfizer

  • 2022-02-19 15:57:22
  • перегляди: 0

На Тернопіллі триває вакцинацій на кампанія із щеплення населення від коронавірусу. Лише впродовж вчорашнього дня вакцинувалися 1728 людей.

Про це інформують в ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України".

«Зокрема, 18 лютого 1-ою дозою AstraZeneca щепилися 4 людей, 2-ою - 17;бус терну дозу отримали 6 осіб. 1-ою дозою CoronaVac -65, 2-ою - 84; бустерна - 11; 1-ою дозою Pfizer -385, 2-ою - 574; бустерна – 307. 1-ою дозою Moderna -63,2-ою - 99; бустерна – 113», — розповідають у медустанові.

Щодо щеплення додатковою дозою, то тут процес відбувається дуже повільно. Вчора ж додаткову вакцину не отримала жодна людина в області. Медики наголошують: вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби.

Довідка: всього з початку вакцинації в Тернопільській області щеплено 755 515 осіб. Усього по Україні, станом на 18 лютого, було щеплено 15 667 266 осіб 1-ою дозою, 15 100 993 - 2-ою дозою,26 339 осіб - додатковою дозою, бустерну дозу - 656 080 осіб.

В Тернопольской области начальник отделения полиции требовал деньги у подчиненных

  • 2022-02-19 15:30:25
  • перегляди: 0

В Тернопольской области разоблачен руководитель отделения полиции, требовавший у подчиненного средства за возможность уйти в отпуск. Об этом сообщает прокуратура региона.

По версии следствия, руководитель отделения полиции пообещал подчиненному офицеру за 6 тыс. гривен, что фактически составляет почти половину суммы месячной зарплаты, повлиять на решение о предоставлении ему отпуска.

Правоохранители зафиксировали факт передачи вышеуказанных средств руководителю отделения. Открыто дело по (ч. 3 ст. 369-2 УК).

Відбулася зустріч міського голови Шумська з освітянами

  • 2022-02-19 15:00:38
  • перегляди: 0

У Бірківському НВК відбулася зустріч міського голови Шумська Вадима Боярського, начальника управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Алли Ніколаєвої, старости Сергія Уварова із працівниками школи та активними жителями села.

Присутні мали можливість отримати відповіді на питання, які їх турбують. Міський голова розповів про плани та проєкти, які впроваджуються у громаді.

Неповнолітнього тернополянина суд оштрафував за матюки

  • 2022-02-19 15:00:36
  • перегляди: 0

Судили хлопця, який нецензурно говорив до інших людей у громадському місці. Підлітка оштрафували.

Як йдеться у матеріалах справи, то неповнолітній 13 січня 2022 року о 18 год. перебуваючи у парку Національного відродження, образливо чіплявся, висловлювався нецензурними словами, стосовно 16-річного хлопця, чим порушив громадський порядок і спокій громадян.

Тернопільський міськрайонний суд визнав хлопця винним та оштрафував на 51 гривню.

Фото ілюстративне.

Тернопільські пластуни подарували гітару вихованцям дитбудинку

  • 2022-02-19 14:54:24
  • перегляди: 0

Тернопільські пластуни передали гітару у дитячий будинок. Цю акцію назвали "Музику в серце дитини". Про це розповів пластун Богдан Муха.

За його словами, під час акції пластуни виготовляли свічки та продавали їх, щоб зібрати гроші на музичний інструмент.

"У нас виникла ідея подарувати гітару вихованцям дитбудинку після того, як ми у цей заклад приносили Віфлеємський вогонь. Тоді діти зацікавились гітарою, на якій ми грали. І наші хлопці – пластуни вирішили заробити кошти, щоб придбати цей інструмент. Вони купили віск, почали робити стрітенські свічки і продавати їх. На виручені кошти вдалося купити гітару", – каже Богдан Муха.

Окрім музичного інструменту, дітям принесли посібник із популярними та простими у виконанні піснями пластунів. Також показали вихованцям дитбудинку мобільний додаток, який допомагає налаштувати музичний інструмент.

11-річний вихованець дитячого будинку Роман розповів, що це він просив пластунів про гітару.

"Звук дуже гарний. Я навчуся грати і потім, може буду виступати. Я дуже дякую за гітару тим, хто її нам придбав і всім тим, хто збирав гроші на неї.

Тепер ми будемо вчитися грати всі", – розповідає Роман.

Вихованці дитбудинку Тетяні – 16 років. Дівчина каже, що любить співати, а ще тепер планує навчитися грати на гітарі.

"Я давно вже мрію про це, але в нас не було можливості. Тепер я буду вчитися, мені подобається пісня "Червона Рута" і я б хотіла уміти її грати", – каже дівчина.

Вперше на гітарі зіграла вихованка закладу – восьмирічна Роксолана.

"Коли люди до нас приходили з гітарами, я в них деколи просила трошки пограти і вони мені давали, в мене виходило", – розповідає Роксолана.

Богдан Муха каже, пластуни планують приходити до вихованців дитбудинку, щоб давати дітям уроки гри на гітарі.

"В нас двоє хлопчиків в курені грають на гітарі. Вони добровільно вирішили навчити дітей грати. Планують приходити періодично, коли буде час. І мій товариш Сергій Норд – командир 6 резервної сотні ДУК "Правий сектор" теж погодився вчити дітей грі на гітарі, вони можуть приходити до нього на уроки у “Будинок ветерана”. Сергій дуже добре грає і навчив цьому мого сина", – каже Богдан Муха.

Що відомо До Тернополя привезли Вифлеємський вогонь миру

На Тернопіллі батько заборгував дитині понад 57 000 гривень аліментів

  • 2022-02-19 14:36:22
  • перегляди: 0

На Тернопільщині несплата аліментів батьком дитини призвела до звернення матері в суд з метою стягнення коштів.

Зокрема, чоловік заборгував своїй дружині та дитині 57135 грн. аліментів.

У суді чоловік вину у вчиненні адміністративного правопорушення визнав та пояснив, що він не сплачував аліменти, бо не мав грошей, щоб сплачувати аліменти на дітей, а тому виникла така заборгованість зі сплати ним аліментів на утримання його дітей. У вчиненому щиро розкаявся.

У зв’язку із неможливістю стягнути кошти з людини, яка їх не має, Збаразький районний суд засудив чоловіка до 120 годин виправних робіт.

«Деякі старенькі - зовсім самотні»: у кому шукають розраду жителі будинків престарілих Тернопільщини? (відео)

  • 2022-02-19 14:15:30
  • перегляди: 0

Відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового перебування - так називаються будинки для тих, хто на старість залишився самотнім або потребує цілодобового медичного догляду.

Про два будинки престарілих, що на Тернопільщині, дивіться у сюжеті.

Фото та відео Павла Лящинського

В тернопільській лікарні провели унікальну операцію та врятували життя пацієнту, який міг померти за лічені години (відео)

  • 2022-02-19 14:09:47
  • перегляди: 0

Нещодавно у КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» провели унікальну операцію на судинах кишечника.

Як розповідає директор медустанови Ярослав Чайківський, проблема даної патології полягає у своєчасній діагностиці та швидкій організації надання допомоги хворому.

«На жаль, дана патологія (мезентеріальний артеріальний тромбоз судин кишечника) супроводжується високою летальністю. І такі реконструкційні операції є поодинокими не тільки в Україні, але й закордоном. Для прикладу, операції з приводу пересадки серця виконуються частіше, ніж дане оперативне втручання», — каже очільник КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги».

До слова, в лікарні вже були випадки успішного лікування даної патології пацієнтів навіть після ковіду, які мали ускладнення у вигляді даної хвороби.

Детальніше - у сюжеті:

У Тернополі відбувається турнір з міні-футболу до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-19 13:57:44
  • перегляди: 0

У Тернополі розпочався Всеукраїнський турнір з міні-футболу "Кубок пам’яті Героїв Небесної сотні та усіх загиблих за волю та незалежність України". Про це розповів організатор – волонтер, наказний отаман Тернопільського крайового коша Володимир Мосейко.

За його словами, змагання відбуваються у спорткомплексі "Політехнік". Участь беруть 16 команд. Серед них – нацгвардійці, військові 44 окремої артилерійської бригади, поліцейські, представники Нацкорпусу, українського козацтва, волонтери, команди районів Тернопільщини.

О 12 годині відбулося відкриття турніру. Учасники помолилися за Небесну Сотню та усіх, хто загинув за волю України.

"Змагання триватимуть два дні. 16 команд поділені на 4 групи. Зараз вони борються за місце у півфіналі, куди увійде 8 команд. Фінал відбудеться 20 лютого. Буде 4 призових місця. Переможців нагородимо грамотами, кубками та подарунками", – каже Володимир Мосейко.

Організатор розповідає, що змагання тривають з 9 до 21 години.

"До 2015 року цей турнір був присвячений Дню святого Миколая. А після Революції Гідності та подій на сході України, ми присвятили цей кубок борцям за нашу державу. Тепер турнір має назву "Кубок пам’яті Героїв Небесної Сотні та усіх загиблих за волю та незалежність України", – каже волонтер.

Нагадаємо, День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначають в Україні 20 лютого з 2015 року. У цей день вшановують загиблих учасників Революції гідності.

Що відомо Ангели пам'яті: у Тернополі вшанували Героїв Небесної Сотні