Хмельницький - сторінка 5

Школярі Кам’янця-Подільського повертаються за парти

  • 2022-02-18 13:09:49
  • перегляди: 0

З понеділка, 21 лютого, учні середніх загальноосвітніх закладів Кам’янець-Подільської громади виходять на очне навчання.

Таке рішення прийняла місцева комісія з питань ТЕБ та НС.

“Зважаючи на зменшення захворюваності на ковід серед дітей та педагогів, міська комісія з питань ТЕБ і НС прийняла рішення відновити стаціонарне навчання у школах громади з дотриманням карантинних вимог“, – сказано у повідомленні міськради.

Станом на 12.00 18 лютого в Хмельницькій області зареєстровано 196741 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, з них 14086 – діти. Виявлено 1354 нових випадки захворювання, з них 274 – у Кам’янець-Подільському районі Всього за час пандемії у районі зареєстровано випадків – 41891; з них лікуються – 4807; одужали – 36089; летальних – 995.

Хмельницькі поліцейські провели навчальну спецоперацію «Фортеця» (ВІДЕО,ФОТО)

  • 2022-02-18 12:53:08
  • перегляди: 0

У Хмельницькому правоохоронці провели навчання з відпрацювання алгоритму дій у разі нападу на адміністративну будівлю Головного управління Національної поліції в області, що на вулиці Зарічанська.

[1]
В межах навчань спецоперації «Фортеця» особовий склад управління та спецпідрозділів поліції був піднятий по тривозі, повідомляють в секторі комунікації установи.

[2]
До їх проведення також залучали представників інших екстрених служб — медиків, рятувальників, нацгвардійців.

«Такі навчання ми проводимо щоквартально, і завжди намагаємось їх зробити максимально наближеними до реальних, щоб до автоматизму відпрацювати злагодженість дій працівників поліції у випадку надзвичайної ситуації», - коментує начальник ГУНП в області Руслан Герасимчук.

[3]
Попереднього разу такий захід правоохоронці проводили у минулому році. Нагадаємо, торік у Хмельницькому під час навчальної спецоперації визволяли «заручників» і затримували озброєних «злочинців». [4]
https://youtu.be/qpsctZHlj0Q

[1] https://www.xm-inside.com/wp-content/uploads/2022/02/5f3410d7-a28e-47cc-930d-89b70f7bedc5.png
[2] https://www.xm-inside.com/wp-content/uploads/2022/02/ab846ae7-4d03-4122-8c21-f3f46e516f39.png
[3] https://www.xm-inside.com/wp-content/uploads/2022/02/1cd6c5f9-7398-4ad2-8fa8-3eccb482aa28.png
[4] https://www.xm-inside.com/news/speczoperacziya-u-hmelnyczkomu-yak-vyzvolyaly-zaruchnykiv-i-zatrymuvaly-ozbroyenyh-zlochyncziv-foto-video/

У лісах Шепетівщини розцвіли червонокнижні рослини

  • 2022-02-18 12:41:54
  • перегляди: 0

Хоча надворі ще зима, первоцвіт здатний витримати десятиградусний мороз. У цьому йому допомагає своєрідний «чохол» з тонких волосків біля основи стебла. В природі уже пахне весною і тому свідчення — у лісах Славутського лісгоспу вже розквітли перші підсніжники.

В Україні є три види підсніжника (наукова назва Galanthus): підсніжник звичайний, підсніжник складчастий, підсніжник Ельвеза. В Україні підсніжники з’являються наприкінці зими, ранньою весною. Підсніжник звичайний — це рослина з білосніжними квітами, що родом із півдня Європи, де він росте в гірських лісах на вологому ґрунті. Зокрема в Україні підсніжники під охороною, тому їх занесено до Червоної книги.

Декілька цікавих фактів про підсніжник: Підсніжник — перша квітка, що з’являється після зими;

Підсніжник — родич нарциса. Вони принадлежать до однієї і тієї ж родини Амарилісових;

Існує понад 100 видів підсніжників;

Найбільше видова різноманітність пролісків існує на Кавказі. Там було виявлено 16 видів;

Цибулини підсніжника отруйні;

Астероїд «1250 Ґалантус» названий на честь цього роду рослин. За повідомленням Хмельницького обласного управління лісового господарства

Хмельничани долучилися до всесвітньої тихої акції "Ангели пам'яті"

  • 2022-02-18 12:41:53
  • перегляди: 0

Сьогодні хмельничани долучилися до всесвітньої тихої акції "Ангели пам’яті". Акція, ініційована мистецькою агенцією "Територія А", відбувається восьмий рік поспіль, як вшанування пам‘яті про розстріл Героїв Небесної Сотні 18 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві. Хмельницький доєднується до цього пам’ятного заходу вчетверте, передає Depo.Хмельницький з посиланням на пресслужбу ХМР.

Від ранку дорослі і діти приходять до пам’ятника Героям Небесної Сотні та Ангела Скорботи, розвішують на гілках дерев і заздалегідь натягнутих стрічках власноруч виготовлених паперових білих ангелів, як символ пам’яті про героїв, що віддали своє життя за краще майбутнє України.

Акція триватиме сьогодні протягом дня, тож усі охочі можуть долучитися до неї. Потрібно виготовити паперових янголів та принести їх до пам’ятників Героям Небесної Сотні та "Ангел Скорботи". Зокрема, усіх, хто бажає взяти участь в акції та згадати тих, хто віддав найцінніше – власне життя за краще майбутнє України, запрошуємо прийти протягом дня,

18 лютого, до пам’ятників Героям Небесної Сотні й "Ангел Скорботи" і в тиші розвісити білих паперових ангелів, як символ розстріляних мирних людей і нашої пам'яті про їх подвиг.

Нагадаємо, 20 лютого у Хмельницькому вшанують Героїв Небесної Сотні. В обласному центрі відбудеться низка заходів, зокрема:

- о 15:00 від кінотеатру ім. Т Шевченка вирушить Марш пам’яті. Учасники пройдуть від кінотеатру до пам’ятника Героям Небесної Сотні вулицями Проскурівською – Свободи – Героїв Майдану.

- о 15:30 біля пам’ятника Героям Небесної Сотні відбудеться панахида за загиблими героями, прозвучить молитва за Україну та відбудеться покладання квітів.

- о 18:00 в обласному академічному музично-драматичному театрі імені М. Старицького буде представлено театралізоване драматичне дійство "Діалоги Майдану", присвячене подіям Майдану.

У Нетішині з’явиться місцеве добровольче формування

  • 2022-02-18 12:23:25
  • перегляди: 0

На позачерговій сесії Нетішинської міської ради VIII скликання депутати ухвалили важливі рішення щодо захисту громади та її мешканців.

Зокрема, міська рада затвердила Цільову програму підготовки територіальної оборони, руху опору та населення Нетішинської МТГ до національного спротиву на 2022-2025 роки Наразі на прогрмаму з міського бюджету передбачили 188,6 тис. грн. За ці кошти планують удосконалити матеріально-технічне забезпечення територіальної оборони району.

Одноголосними були депутати при прийнятті рішення про добровольче формування Нетішинської міської територіальної громади. Попередньо відбулися збори ініціативної групи, на яких ініційовано створення такого добровольчого формування з місцем його розташування у Нетішині..

Зазначається, що у рішенні міської ради вказано:

“Звернутися до Командування Сил територіальної оборони Збройних Сил України щодо включення добровольчого формування Нетішинської МТГ до загальної кількості добровольчих формувань територіальних громад та визначення Нетішина місцем розташування добровольчого формування”.

Також погоджено обраного ініціативною групою Василя Пундика кандидатом на посаду командира добровольчого формування Нетішинської МТГ – відповідне звернення від імені міської ради буде направлено на адресу командира військової частини Сил територіальної оборони (м. Шепетівка) для подальшого відповідного подання на призначення командиром.

Рішенням депутатів у склад виконавчого комітету ввели двох інспекторів – з питань оборонно-мобілізаційної і режимно-секретної роботи та взаємодії з правоохоронними органами.

На сесії також на 300 тисяч гривень збільшили фінансування місцевої комплексної програми розвитку цивільного захисту Нетішинської МТГ на 2020-2024 роки.

Читайте також: Валерій Лесков: «Створення тероборони і руху опору – це безпека громадян і потужний фактор стримування агресії»

У Хмельницькому провели навчання у рамках спецоперації "Фортеця"

  • 2022-02-18 12:13:05
  • перегляди: 0

У Хмельницькому правоохоронці провели навчання у рамках спецоперації "Фортеця" по відпрацюванню алгоритму дій особового складу у разі нападу на управління поліції.

Про це Суспільному повідомила начальниця сектору комунікації управління Нацполіції у Хмельницькій області Інна Глега.

За її словами, у рамках навчань особовий склад управління та спецпідрозділів поліції був піднятий по тривозі. До навчань також залучалися представники суміжних екстрених служб — медики, рятувальники, нацгвардійці.

"Такі навчання ми проводимо щоквартально, і завжди намагаємось їх зробити максимально наближеними до реальних, щоб до автоматизму відпрацювати злагодженість дій працівників поліції у випадку надзвичайної ситуації. Попереднього разу такий захід ми проводили у минулому році поблизу міської лікарні", — коментує начальник ГУНП в Хмельницькій області Руслан Герасимчук.

Читайте також Формування тероборони Хмельниччини укомплектовані всіма необхідними засобами

У Шепетівському районі селяни чекають автівки із поштою

  • 2022-02-18 12:04:04
  • перегляди: 0

Під час прес-туру газети «День за днем» у громади Шепетівського району дізнавалися, як селяни отримують пошту.

Оскільки вторік у багатьох селах району закрилися поштові відділення, нині раз на тиждень приїжджають автомобілі, які мобільно надають послуги пошти. У селі Замореченні, що входить у Михалюцьку тергромаду, мешкає майже 200 осіб. Вже нема в населеному пункті магазину та іншої інфраструктури. До найближчого закладу торгівлі — близько 2 кілометрів, у Городнявці.

Щочетверга у село приїжджає поштове відділення. Під’їжджає до будинків. Про свій приїзд сповіщає автомобільним звуковим сигналом.

— За день відвідуємо 2–3 села, на кожний населений пункт виділено до двох годин, — пояснила деталі роботи Олена Коськовецька, начальник ПВЗ № 10. — Люди вже знають день і приблизний час, тому чекають. Звичайно, на оперативність роботи відділення впливають різні чинники, наприклад, негода, або погані дороги.

Окрім, доставки періодики, працівник пересувного відділення приймає від селян оплату за комунальні послуги.

Наталія Гурінович

Фото Дмитра Шпака

Акцією «Ангели пам’яті» хмельничани вшанували загиблих на Майдані Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-18 11:49:31
  • перегляди: 0

20 лютого у всій Україні вшановують пам’ять полеглих на Майдані Незалежності під час кривавих подій Революції Гідності. Саме цього дня 2014 року загинула найбільша кількість активістів Євромайдану. На вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні у Хмельницькому, як і в інших містах України, відбуваються різноманітні меморіальні заходи.

Сьогодні хмельничани долучилися до всесвітньої тихої акції «Ангели пам’яті». Акція, ініційована мистецькою агенцією «Територія А», відбувається восьмий рік поспіль, як вшанув ...

Аеробіка для тих, кому за 60: як хмельницькі пенсіонери укріплюють імунітет

  • 2022-02-18 11:31:20
  • перегляди: 0

Факультет аеробіки відкрили в Хмельницькому університеті третього віку – закладі, де навчаються студенти від 60 років. Про це розповіла кураторка університету Марина Куриляк. За її словами, всього в університеті функціонує 23 факультети, серед яких - вивчення комп’ютера, смартфона, іноземні мови та психологія. Як працює новий факультет і що кажуть про навчання студенти - дізнавалося Суспільне.

Пенсіонерці Вірі Драговоз - 68 років. Навчається в університеті третього віку другий рік поспіль. Розповідає: "Одразу пішла на факультет хореографії, почала відвідувати хореографію. Потім підключила в цьому році польську мову. І ось це зараз, коли відкрилася група з аеробіки, я вирішила, що це мені також не завадить".

Віра Драговоз каже: від занять аеробікою бачить для себе плюси. "Замолоду і в дитинстві я не танцювала, хоча мені подобалося. Це рух, це здоров’я суглобів, особливо в такому нашому віці. Це емоційне задоволення, рух під музику, це спілкування з такими самими як я, тому що в нашому віці спілкування теж обмежене. І цим саме воно мене привабило", - каже жінка.

Всього в університеті 3-го віку налічується 23 факультети, розповідає кураторка Марина Куриляк. Факультет аеробіки - найновіший: "Записалося спочатку в нас 15 людей. Згодом ще додалося 10, тому сформована група на заняття. Якщо будуть добавлятися, то будемо, відповідно, додавати ще групи".

У червоній карантинній зоні заняття проходять згідно карантинних вимог, каже кураторка: "Людина має прийти при гарному самопочутті, без температури, в масці. Вже на заняття вони стають в актовій залі з дотриманням дистанції, тому маски під час заняття вони можуть зняти. Але обов’язково має бути сертифікат про вакцинацію".

Один раз на тиждень займаються аеробікою студенти університету 3-го віку. Триває заняття годину двадцять, каже викладачка оздоровчої аеробіки та фітнесу Олена Камаргіна: "10 хвилин - розминка, 20 хвилин - основна частина, ми вивчаємо елементи не важкі, танцювальні. Ми займаємось в партері, ми робимо розтяжки різні, укріплюємо м’язи живота, спини, розтягуємо хребет, суглоби, дихальні вправи - це обов’язково".

В університеті третього віку скомплектовано 44 групи. Марина Куриляк говорить про найбільш популярні факультети: "Вивчення комп’ютера, смартфона, також полюбляють і вивчають мови: польську, англійську. Ще таким популярним факультетом у нас є хореографія та психологія".

Усі заняття в університеті проводяться безкоштовно для людей, кому за шістдесят, каже кураторка. За її словами, потрібно копію паспорта, копію пенсійного посвідчення, мати при собі сертифікат про вакцинацію та прийти за адресою вулиця Перемоги, 7 А. Додає: всього в університеті навчається 1360 студентів.

Читайте також Факультет основ вивчення смартфону у Хмельницькому набуває популярності

Більшість справ юристи-податківці Хмельниччини відстоюють у судах на користь держави

  • 2022-02-18 11:22:13
  • перегляди: 0

Управління супроводження судових справ Головного управління Державної податкової служби у Хмельницькій області інформує про те, що з початку 2022 року на розгляді у судах різних інстанцій, з урахуванням справ, які перейшли з попередніх років, перебувало 1764 справи на суму 1,4 мільярда гривень.

З них на користь територіальних органів ДПС у Хмельницькій області вирішено 144 справи, на суму 16,91 мільйона гривень, що складає 99,3 відсотка від кількості та 100 відсотків від суми.

Зазвичай спірні питання можна вирішити без залучення судових інстанцій, але якщо вже цього не уникнути, то податкові юристи ретельно готуються і збирають міцну доказову базу, аби мати сильні позиції у суді.

«Саме цей фактор є визначальним у позовній роботі юристів ДПС. Водночас зібрані податківцями докази зазвичай відкриті платникам для ознайомлення і вони завжди можуть оцінити, чи матиме справа судову перспективу. Адже головне — це захист економічних інтересів держави», — зазначають юристи Головного управління ДПС у Хмельницькій області.

Хмельницкая АЭС на три месяца остановила энергоблок

  • 2022-02-18 11:10:05
  • перегляди: 0

В ночь на пятницу, 18 февраля, Хмельницкая АЭС отключила второй блок от энергосистемы для проведения капитального планово-предупредительного ремонта, сообщила пресс-служба станции.
Ремонт продлится 92 суток.
Подписывайтесь на LIGA.Бизнес в Facebook: главные бизнес-новости
Планируется капитальный ремонт реактора с проведением контроля корпуса, генератора, цилиндра высокого давления и ремонта каналов систем безопасности.
Также на АЭС планируется реализовать десять мероприятий по реконструкции и модернизации, три из которых предусмотрены комплексной сводной программой по повышению безопасности энергоблоков.
По состоянию на 18 февраля в работе находятся 12 из 15 энергоблоков четырех АЭС Украины.

Ранее на ремонт были отключены энергоблок №3 Ровенской АЭС и энергоблок №2 Запорожской АЭС.
30 января в Украине впервые в истории заработали все 15 энергоблоков АЭС.

8 февраля Энергоатом заявил, что не связывает запуск в работу 15 энергоблоков АЭС с падением цен на электроэнергию, и считает, что обвал спровоцирован крупными трейдерами.
НКРЭКУ обвинила компании группы ДТЭК Рината Ахметова, Юнайтед Энерджи Игоря Коломойского и Энергоатом в сговоре, который привел к обвалу цен на электроэнергию на рынке на сутки вперед (РСВ) в феврале.

Подписывайтесь на LIGA.Бизнес в Telegram: только важное

У Хмельницькому ремонтують сходи центральної підземки (фото)

  • 2022-02-18 11:07:40
  • перегляди: 0

Погодні умови сприяють не лише початку ремонтних робіт на дорогах обласного центру. Сходи підземного переходу, що знаходяться на перехресті вулиць Кам’янецька та Подільська у центрі Хмельницького розпочали відновлювати.

Наразі, гранітні плити входу, що спрямований на ТРЦ “Квартал”, розібрали. Вхід на сходи з обох боків перекритий стрічкою та дорожніми конусами. Роботи проводить комунальне підприємство по будівництву, ремонту та експлуатації доріг.

Нагадаємо, що хмельничани неодноразово зверталися до міської влади аби та ухвалила рішення про їх відновлення. Містяни скаржились, що аварійні сходи можуть призвести до травмування громадян.


Як раніше повідомлялось, сходи робитимуть із бруківки, а також оновлять пандуси.

Торік комунальники Хмельницького також ремонтували сходи іншого входу до підземки. Об’єкт не є у власності громади, проте кошти на нього витрачають саме з міського бюджету.


Офіс омбудсмена заявив про порушення у соцзакладі для літніх людей на Хмельниччині

  • 2022-02-18 11:00:49
  • перегляди: 0

Під час перевірки соцзакладу «Доброта» в селі Немиринці за 30 км від Хмельницького представники омбудсмена виявив численні порушення прав підопічних. Літні люди не проходять медичного огляду вузькими спеціалістами, не мають засобів для реабілітації. Крім того, персонал закладу не веде журнал травматизму.

«Були зафіксовані порушення права підопічних на охорону здоров’я. У закладі не працює приймально-карантинне відділення та ізолятор. Журнал травматизму сестрою медичною не ведеться. Підопічні, яким встановлено групу інвалідності, не забезпечені необхідними засобами реабілітації. Люди не забезпечено належним чином проведення медичного огляду підопічних вузькими спеціалістами, зокрема, стоматологом, отоларингологом. Персонал не виконує рекомендації лікарів (кардіолога, окуліста), медичний персонал не слідкує за за прийомом ліків підопічними» — заявила прес-служба уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Крім того, під час перевірки соцзакладу «Доброта» експерти побачили порушення дотримання санітарних норм на харчоблоці. Зокрема, не завжди перевіряється якість приготованих страв, продукти неналежно зберігаються у холодильних камерах. Про результат моніторингу має бути направлений лист реагування і звіт до Городоцької міської ради.

Полончанин спокусився на майно знайомого й поцупив електродриль

  • 2022-02-18 11:00:48
  • перегляди: 0

Слідчі Шепетівського районного управління поліції оголосили підозру 33-річному полончанину, що обікрав сусіда.

Подія відбулась у грудні минулого року м. Полонне, про це інформують в Шепетівському РУП, передає Depo.Хмельницький. Зловмисник товаришував з потерпілим, був частим гостем у його будинку. Та все ж таки наважився на крадіжку в знайомого, коли запримітив його електродриль.

"Після відвідин сусіда порушник проник у його незамкнений сарай, звідти викрав бажаний електроінструмент. Згодом розпоряджався викраденим на свій розсуд. Втім, недовго. Адже потерпілий помітив відсутність дрилю та звернувся до поліції", - розповідають копи.

Члени слідчо-оперативної групи того ж дня встановили особу крадія та вилучили крадене майно.

Раніше чоловік не потрапляв у поле зору правоохоронців. Йому вже оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.185 КК України (Крадіжка, поєднана з проникненням). Санкція даної статі передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до шести років.

Нагадаємо, у Хмельницькому взяли під варту чотирьох іноземців-"квартирників".

Героям Небесної Сотні присвячено

  • 2022-02-18 10:25:39
  • перегляди: 0

20 лютого в Україні вшановують пам’ять полеглих на Майдані у Києві під час подій Революції Гідності. Їх називають Героями Небесної Сотні.

Напередодні, 17 лютого, в центральну публічну бібліотеку запросили шестикласників міської гімназії №1. Діти стали тут учасниками патріотичної години «Ангели пам’яті» та тематичного майстер-класу. Обидва заходи були присвячені дням Євромайдану.

Вісім років тому сміливі активісти у мирний час віддали свої життя заради майбутнього нашої з вами країни. Вони стали ідейни ...

Які товари та послуги найбільше здорожчали з нового року на Хмельниччині

  • 2022-02-18 10:08:11
  • перегляди: 0

Індекс споживчих цін по області в січні цього року порівняно з груднем минулого опублікувало Головне управління статистики Хмельниччини.

На споживчому ринку області в січні цього року найбільше (на 24,9%) подорожчали овочі, а з послуг найбільше (на 27,4%) підвищились ціни на ритуальні послуги.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,1%.

У межах 4,4–1,3% підвищились ціни на яловичину, м'ясо птиці, сало, яйця, кондитерські вироби з борошна, хліб, масло, фрукти, на 0,9–0,1% – на сири, рибу та продукти з риби, сметану, безалкогольні напої, кондитерські вироби з цукру, свинину.

Водночас на 3,2–0,3% подешевшали соняшникова олія, цукор, рис, маргарин, кисломолочна продукція, макаронні вироби, молоко, продукти переробки зернових.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 1,3%, у т.ч. на алкогольні напої – на 2,3%, тютюнові вироби – на 0,3%.

Одяг та взуття подешевшали на 3,9%: одяг – на 2,5%, взуття – на 5,4%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,3% зумовлено підвищенням тарифів на водопостачання (на 7,

8%) та каналізацію (на 5,9%). Крім того, оренда житла, плата за власне житло, матеріали для утримання та ремонту житла подорожчали на 2,0–0,7%. Поряд з цим на 7,0% подешевшали послуги з розподілу природного газу.

Ціни на транспорт зросли на 0,7% за рахунок подорожчання палива та мастил на 1,8%, проїзду в залізничному пасажирському транспорті – на 1,0%. Водночас ціни на транспортні засоби знизились на 0,9%.

Підвищення цін у сфері охорони здоров'я на 0,4% спричинено подорожчанням амбулаторних послуг на 1,0% (у т.ч. стоматологічних – на 1,2%, діагностичних – на 1,1%). Послуги лікарень та фармацевтична продукція додали в ціні 0,4% та 0,3% відповідно.

У сфері зв’язку ціни зросли на 0,8% внаслідок підвищення цін на послуги місцевого телефонного зв'язку та Інтернету – на 14,6% та 3,6% відповідно, на поштові послуги – на 4,0%.

Послуги освіти подорожчали на 1,4%, а саме: плата за утримання дітей у дошкільних закладах зросла на 20,0%, за навчання у середніх учбових закладах – на 2,4%.

З інших товарів та послуг найбільше (на 27,4%) підвищились ціни на ритуальні послуги, на 1,7–0,5% – на послуги, пов’язані з тимчасовим проживанням, перукарень та закладів з особистого догляду, страхування особистого транспорту. Зниження цін зафіксовано у сфері відпочинку та культури, на предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла, харчування поза домом – на 1,7–0,2%.

На Городоччині виявлено порушення прав підопічних в соцзакладі «Доброта» (ФОТО)

  • 2022-02-18 10:08:09
  • перегляди: 0

До відділення надання соціальних послуг в умовах цілодобового перебування/проживання «Доброта» комунальної установи «Центр надання соціальних послуг Городоцької міської ради» з плановим оніторинговим візитом навідались представниця Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Оксана Шейгец та громадський монітор Неля Шпулак. В результаті виявили порушення прав підопічних на достатній життєвий рівень. Про йдеться на сайті омбудсмана.
У відділенні «Доброта» на день візиту з 20-ти можливих перебувало 19 осіб (11 чоловіків та 8 жінок). З-поміж них - 9 осіб з інвалідністю. Усі вони потребують стороннього догляду або медичної допомоги. Обслуговують їх 10 штатних одиниць персоналу.

[1]
Підопічні проживають в одноповерховій будівлі та займають п’ять кімнат. Однак, як виявили монітори, попри наявність всіх необхідних меблів, у закладі ще використовуються незручні ліжка з панцерною сіткою. В окремих житлових кімнатах не дотримано норму площі проживання на одну особу. Не облаштовано культурно-дозвіллєву кімнату, яка б слугувала для проведення зустрічей підопічних з відвідувачами.

[2]


Зафіксовані порушення права на охорону здоров’я. Зокрема, не функціонує приймально-карантинне відділення та ізолятор. Журнал травматизму не ведеться. Підопічні, яким встановлено групу інвалідності, не забезпечені необхідними засобами реабілітації (кріслами колісними, приліжковими столиками, туалетними стільцями). Також немає належного медогляду вузькими спеціалістами, не виконуються рекомендації лікарів (кардіолога, окуліста). Листки призначень медичних препаратів відсутні.

«Одна підопічна з 2017 року після перелому ноги самостійно не рухається, проте збір відповідної документації для встановлення їй групи інвалідності та забезпечення її засобами реабілітації закладом не здійснюється. Ще одна жінка за рішенням суду визнана недієздатною, але опіка над нею родичами, ні відділенням чи її керівником не ведеться», - зазначено в інформації.

Відзначили монітори раціональне чотириразове харчування в закладі. Але біля умивальника в їдальні не побачили мила. У холодильниках порушено добросусідство на зберігання продуктів. Журнал здоров’я працівників харчоблоку відсутній,

немає засобів індивідуального захисту для періодичної їх зміни.

[3]

Приміщення, зауважують, є частково пристосованими для осіб з інвалідністю, оскільки при вході пандус та санітарно-гігієнічна кімната не відповідають державним будівельним нормам.
Виявлено порушення права підопічних і на ефективні засоби юридичного захисту: тут на видному місці не розміщені інформаційні матеріали про їхні права та обов’язки, а також контакти безоплатної правової допомоги, правоохоронних органів, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
Відтак, зауважують, за результатами моніторингового візиту готують лист реагування і звіт до Городоцької міської ради.
(Фото зі сайту омбудсмана)

[1] https://www.xm-inside.com/wp-content/uploads/2022/02/74a1dc42-71b2-449d-92ca-6d2f48d413c5.jpeg
[2] https://www.xm-inside.com/wp-content/uploads/2022/02/b6fb2422-5cc2-468f-a1fd-956755d951ff.jpeg
[3] https://www.xm-inside.com/wp-content/uploads/2022/02/f84b8404-1c9c-44d6-bcad-ea9ac8471495.jpeg