Херсон - сторінка 4

На территории двух районов Херсонщины горела сухая трава

  • 2022-02-19 19:51:41
  • перегляди: 0

За минувшие сутки спасатели Херсонщины трижды выезжали тушить пожары на открытую местность.

Три раза загоралась сухая трава за пределами населенных пунктов Херсонской области за сутки.

Пожары произошли на территории Генического и Скадовского районов.

Общая площадь тушения возгораний - 0,56 га.

Напомним, что основной причиной подобных пожаров является неосторожное обращение с огнем человека - непогашенный окурок, незатушенный костер, баловство детей со спичками. А в итоге выгорают гектары площади, опасность от этих пожаров есть и для людей, и для животных.

Як Велике Будівництво змінило медзаклади Херсонщини

  • 2022-02-19 19:06:28
  • перегляди: 0

«Завдяки програмі Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» у Херсонській області протягом минулого року запрацювали 7 нових комп’ютерних томографів.

В опорних закладах на новому обладнанні можна зробити комп’ютерну томографію, рентген чи УЗД. Усі послуги безоплатні для пацієнтів, які потрапляють до закладів охорони здоров’я за медичними показами.

Адреси закладів охорони здоров’я:

1. Херсонська міська клінічна лікарня імені О.С. Лучанського (м. Херсон, вул. Кримська, 138)

2. Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є.Карабелеша (м. Херсон, просп.Ушакова, 22/1)

3. Херсонська обласна клінічна лікарня (м. Херсон, просп. Ушакова, 67)

4. Скадовська центральна міська лікарня (м. Скадовськ, вул. Шмідта, 24)

5. Бериславська центральна районна лікарня (м. Берислав, вул. 1 Травня, 124)

6. Генічеська центральна лікарня (м. Генічеськ, просп. Миру, 130)

7. Центральна міська лікарня міста Нова Каховка (м. Нова Каховка, вул. Свєтлова, 1)», – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на сайт Херсонської обласної державної адміністрації.

Не пропустил пешеходов: в Херсоне избили вoдитeля мapшpутки

  • 2022-02-19 18:49:27
  • перегляди: 0

Пpи oтcутcтвии нa дopoгax aвтoинcпeктopoв и peгулиpoвщикoв xepcoнцы «peгулиpуют» движeниe пo-cвoeму – кaк умeют. Нa пepeкpecткe улиц Миpa и Kуликa в Херсоне гpуппa пeшexoдoв coчлa, чтo вoдитeль мapшpутки иx нe пpoпуcтил. Иx peaкция былa мoлниeнocнoй: aвтoбуc ocтaнoвили, вoдитeля вытaщили из кaбины, и «нaвтыкaли» eму тaк, чтo тoму пpишлocь oбpaщaтьcя зa мeдицинcкoй пoмoщью c мнoгoчиcлeнными ушибaми и пoдoзpeниeм нa чepeпнo-мoзгoвую тpaвму.

Об этом пишет Херсон онлайн.

Нo зaявлeниe o нaпaдeнии 43-лeтний вoдитeль пoчeму-тo нe нaпиcaл. И ceйчac coтpудники oтдeлeния Нaциoнaльнoй пoлиции в Днeпpoвcкoм paйoнe Xepcoнa paзыcкивaют eгo caми – для oпpoca. K cлoву, зa нeдeлю в oблacтнoм цeнтpe этo ужe тpeтий дopoжныx инцидeнт c мapшpуткaми. B двуx пpeдыдущиx пocтpaдaли тpoe пaccaжиpoв и пeшexoд.

Напомним, в одесской маршрутке произошла драка между пассажирами.

Ранее в Киеве пассажир избил водителя троллейбуса.

Также мы писали, что в метро Харькова из-за просьбы надеть маску подрались пассажиры.

На Херсонщині резервістів підтримали словом і ділом

  • 2022-02-19 18:49:26
  • перегляди: 0

Підтримати резервістів словом і ділом вирішили депутати Херсонської обласної ради, пише Голос України.


На позачерговій сесії вони, незалежно від партійної приналежності, одностайно проголосували за виділення з бюджету 2,2 мільйона гривень на оргтехніку та облаштування кімнат для зберігання зброї тощо для бригади територіальної оборони, яка перебуває у стадії формування.


Ось як прокоментували рішення депутати з числа учасників сесії.

Ректор Херсонського державного університету, професор Олександр Співаковський: "Це наша відповідь на тиск з боку агресора"


Директор сільськогосподарського підприємства Володимир Хвостов "Зараз ми, як ніколи, маємо діяти розсудливо, злагоджено та забезпечити єдиний тил професійній армії".


Із цими словами солідарні й депутати Херсонської міськради - вони також готують муніципальну програму підтримки місцевих батальйонів територіальної оборони.

НАЗК перевірить декларації заступника голови Херсонської облради

  • 2022-02-19 18:36:59
  • перегляди: 0

Перевірку розпочато на підставі повідомлень про можливе недостовірне декларування.

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало повну перевірку декларацій заступника голови Херсонської облради, депутата облради від партії “Нам тут жити!” Юрія Власова.

Про це повідомила пресслужба НАЗК.

Перевірку декларацій розпочато на підставі отриманих повідомлень про можливе недостовірне декларування. Юрій Власов обраний до обласної ради по округу у Новій Каховці. Він відомий у цьому місті підприємець, власник торговельної мережі “Властелин”.

Загалом НАЗК перевірить декларації 54 публічних осіб, зокрема, 33 народних депутатів від різних партій, директорів державних підприємств і установ, суддів, прокурорів і депутатів місцевих рад.

Нагадаємо, що 2 лютого НАЗК склало протокол на колишню начальницю відділу управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Катерину Чупріну за несвоєчасне подання декларації.

Олег БАТУРІН.

«Муніципальна варта» слідкує за порядком на вулицях Херсона

  • 2022-02-19 18:15:27
  • перегляди: 0

«Тротуари в місті мають бути для пішоходів і вільними від стихійної торгівлі. Таке першочергове завдання ставить Херсонський міський голова Ігор Колихаєв перед інспекторами комунального підприємства «Муніципальна варта». Про це під час прес-конференції 17 лютого заявив в.о. директора КП Ілля Чорнозуб.

Нагадаємо, депутати Херсонської міської ради 2 квітня 2021 року підтримали створення КП «Муніципальна варта». Тоді ж затвердили Статут підприємства. У жовтні минулого року наказом Міністерства внутрішніх справ України КП «Муніципальна варта» отримало ліцензію на охоронну діяльність.

Рішенням виконавчого комітету від 9 вересня 2021 року співробітники МВ визначені як посадові особи, яким надано право складати адміністративні протоколи застосовуючи статті №152, 154, 160, 175-1 Кодексу України, за:

– порушення в сфері благоустрою;

– неправильного утримання собак та котів (місце вигулу, наявність на собаці намордника в громадському місці тощо),

– торгівлю у невстановлених місцях;

– куріння тютюнових виробів у заборонених місцях;

– порушення правил благоустрою території,

інше.

На даний час у «Муніципальній варті» 26 вартових, найближчим часом планують доукомплектувати до 35.

– Усі співробітники пройшли спеціальне двотижневе навчання. Серед особового складу воїни АТО, колишні співробітники поліції та податкової. Кожен має великий послужний список, досвід роботи в сфері адміністративних покарань, розуміння своїх повноважень, прав та обов’язків. Окрім цього, кожен інспектор попереджений про відповідальність, у тому числі кримінальну, за будь-який прояв корупції. – зазначає в.о. директора КП «Муніципальна варта» Ілля Чорнозуб.

Інспектори «Муніципальної варти» при собі мають посвідчення (на фото), бодікамеру, ліхтарик, рацію, газовий балончик та резиновий кийок. Окрім цього, інспекторів можна розпізнати за брендованими автомобілями та формою одягу.

– У разі виявлення порушення закону ми можемо притримати людину до прибуття правоохоронців. Також ми можемо складати протоколи за торгівлю у невстановлених місцях, вигул тварин без намордників, паління у непередбачених для цього місцях та розпиття спиртних напоїв у громадських місцях.

Що стосується стихійної торгівлі,

то ми бачимо багато негативу стосовно ситуацій, коли нібито наші інспектори розганяють бабусь та дідусів, які продають якісь овочі. Жодної фізичної сили ми ні до кого не застосовуємо, лише попереджаємо. І всіх запрошуємо та скеровуємо на територію ринків.

Повірте, на кожному ринку в місті достатньо соціальних місць, де громадяни зможуть безкоштовно реалізувати продукцію зі своїх городів. Правила одні для всіх. Якщо стихійна торгівля заборонена, то заборонена для всіх, без виключення. – пояснює Ілля Чорнозуб.

Також за останній тиждень інспектори виявили 6 фактів, коли громадяни намагались скинути сміття не на міський полігон, а у плавні.

Серед планів – аби підприємство заробляло власні кошти, а не лише фінансувалось з бюджету громади. Також, планується створити «гарячу лінію», куди зможуть звертатись мешканці громади та повідомляти про порушення, наприклад, правил благоустрою», - повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на сайт Херсонської міської ради.

«Феномен Майдану»: бібліотекарі Нової Каховки провели дистанційну огляд-лекцію для учнів ліцею

  • 2022-02-19 18:00:55
  • перегляди: 0

Фахіфці центральної міської бібліотеки Нової Каховки провели для учнів 9-А классу Академічного ліцею «Спектр» дистанційний огляд-лекцію «Феномен Майдану».

Про це редакції Online НК повідомила начальник відділу культури територіальної громади Наталія Зарудна.

20 лютого відзначається пам'ятний День Героїв Небесної Сотні, який встановлено указом Президента України від 11 лютого 2015 року.

З метою приєдання молодого покоління до своєї історії та щоб закарбувати в пам’яті імена і подвиги героїв українського народу Центральна міська бібліотека Нової Каховки провела дистанційний захід для учнів 9-А классу Академічного ліцею «Спектр» огляд-лекцію «Феномен Майдану».

Учням презентували книжки в яких майже наживо описуються ті страшні події: В. Базів «Армагеддон на Майдані», Л. Дашвар «Покрова», Брати Капранови «Майдан. Таємні файли», Ірен Роздобудько «Ґудзик – 2. Десять років по тому», Марко Рудневич «Я з Небесної Сотні», О. Трайдакало «Майдан. Погляд з середини».

Брати Капранови книгу «Майдан. Таємні файли» написали у вигляді розслідування головних принципових моментів,

інтриг Майдану, поділивши її на «файли». У файлах йде мова про підготовку Майдану, його безпосередніх учасників, Майдан без політиків, дослідження Майдану та Автомайдану, керівний склад, стосунки з Європою, поява «Правого сектора», перемовини з Януковичем, медична частина Майдану та багато іншого.

Події на Майдані описуються і у книзі: Роздобудько І. «Ґудзик–2. Десять років по тому». Ця книжка є продовженням найпопулярнішого роману Ірен Роздобудько «Ґудзик».

В чому ж феномен Майдану? Без сумніву події Майдану, Революція Гідності змінили не лише нашу країну, а й кожного з нас. І ці зміни далися нам найдорожчою ціною, ціною людських життів, втрати частини території. Ми з болем і смутком вшановуємо пам’ять героїв Небесної Сотні, вклоняємося і схиляємо голову перед воїнами АТО. Герої не вмирають, доки ми пам’ятаємо про них!

Не пропустил пешеходов: в Херсоне избили маршрутчика

  • 2022-02-19 17:54:27
  • перегляди: 0

В Херсоне на перекрестке ул. Мира и Кулика в микрорайоне ХБК маршрутчик не пропустил пешеходов, за что его решили “проучить”. Мужчины остановили автобус, вытащили водителя из кабины и начали его избивать.

После нападения жертве с многочисленными ушибами и подозрением на черепно-мозговую травму пришлось обращаться за медицинской помощью.

43-летний пострадавший не написал заявление о произошедшем в полицию, однако правоохранители его разыскивают для опроса.

У херсонському музеї зберігається найбільший в Україні скелет фінвала

  • 2022-02-19 17:42:34
  • перегляди: 0

Живуть до 50 років, пірнають до 230 метрів, при народженні мають вагу дві з половиною тонни. Цікаві факти про китів, який відзначають 19 лютого, розповіли Суспільному у херсонському музеї природи. Тут зберігається і найбільший в Україні скелет фінвала.

Херсонка Світлана Софієнко привела до музею дітей. Її чотирирічний син Давид побачив скелет кита вперше. Говорить, подобається, бо великий.

"Від мого батька це залишилась така пам'ять, бо він мене в дитинстві завжди сюди приводив. Ми дочекалися, поки стало тепло, і прийшли сюди спеціально, заплановано, щоб діти побачили, яка природа нас оточує, які тварини, які риби в нас є. На цього кита подивилися", - розповіла Світлана.

Херсонський музей природи, відомий своїм експонатом – скелетом кита фінвала, вже понад 10 років долучається до Всесвітнього дня захисту китів.

"Ще півсторіччя тому випускники Херсонського морехідного училища вирішили зробити такий незвичайний подарунок рідному місту. Цей скелет є одним із найбільших, що зберігаються в музеях України. Його довжина - 26 метрів. Це середній за розмірами кит, оскільки максимальна довжина китів,

наприклад синього – 33 метри. Вага фінвала досягає 70 тонн", - розповідає наукова співробітниця музею природи Лілія Величко.

За її словами, кити – найпристосованіші для життя у воді ссавці. Вони дихають повітрям, а дитинчат вигодовують молоком. Оскільки фінвали плавають на правому боці, у них ліва частина рота чорна, а права – біла.

У музеї, говорить Лілія Величко, відвідувачі можуть дізнатися все про китів, порівняти свою вагу та розміри тіла з їх параметрами. Скелет змонтували у 90-ті роки і з того часу він став своєрідною візитівкою закладу.

"Кит привертає увагу саме як великий і найцікавіший екземпляр у нашому музеї. Приходять "на кита", а потім, роздивившись довкола, знаходять кожен для себе щось цікаве. Спеціально навчені спеціалісти-таксидермісти проводять чистку, не розмонтовують, а в зібраному виді. Кістки зберігаються досить добре, тому якихось додаткових заходів не потребують", - розповіла наукова співробітниця.

Скелети китів є також у музеях Одеси та Києва, але в Херсоні – єдиний фінвал в Україні.

Що відомо: У всьому світі 19 лютого відзначається День захисту морських ссавців або День китів.Цей день був заснований у 1986 році, коли набув чинності мораторій на китовий промисел, введений Міжнародною китовою комісією. Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На Херсонщине пьяная сельчанка с протезом разбилась на скутере

  • 2022-02-19 17:40:01
  • перегляди: 0

Пренебрежение иных обывателей на Херсонщине собственной жизнью и здоровьем порой просто поражает.


Из ряда вон выходящий случай: в селе Новая Збурьевка 42-летняя женщина с протезом вместо одной ноги (!) имела неосторожность сесть за руль скутера.


И как будто этого ей было мало, перед поездкой еще и употребила «наркомовские сто грамм». Однако современного Мересьева из нее явно не вышло: в дороге скутер полетел кувырком, а с ним и его незадачливая хозяйка.


Финал: черепно-мозговая травма и буквально изодранное в ходе жесткого контакта с землей лицо. Обрабатывать «боевые раны» сельчанке с инвалидностью пришлось уже медикам.

Сергей ЯНОВСКИЙ

Сельчанка обвинила соседа в ограблении на Херсонщине

  • 2022-02-19 17:40:00
  • перегляди: 0

О жестоком грабителе заявила в полицию 26-летняя жительница села Шевченко Скадовского района Херсонщины.

С ее слов, тот напал на нее прямо у местного магазина и вырвал из ушей золотые сережки, а заодно сорвал с шеи цепочку.

Женщина вроде бы даже узнала своего мучителя – 33-летнего соседа, жившего на той же улице, за несколько домов от ее дома!

Поскольку такие преступления являются тяжкими, этим делом оперативники занялись немедленно. И обнаружили в нем явные нестыковки. При вырывании серег из ушей мочки уха обычно разрываются, но в данном случае на них не было ни царапины. Да и предполагаемый налетчик прежде никогда с законом не конфликтовал.

Копы принялись искать свидетелей и нашли. А те рассказали, что видели, как в тот день соседи яростно ссорились у магазина. То есть обвинение в ограблении могло быть банальным сведением счетов со стороны сельчанки. И если следствие докажет эту версию, то уже самой «жертве налетчика» придется отвечать по закону за неправдивое сообщение о тяжком преступлении.

Сергей ЯНОВСКИЙ.

Херсонська громадська діячка отримала Орден княгині Ольги

  • 2022-02-19 17:33:57
  • перегляди: 0

Голова правління благодійної організації «Фонд громади міста Херсон «Захист» Лариса Польська отримала Орден княгині Ольги І ступеня.

Урочисто вручив державну нагороду відомій громадській діячці очільник Херсонщини Геннадій Лагута.

Лариса Польська висловила щирі слова подяки за таку високу відзнаку:

“Я все своє життя займаюся громадською і благодійною діяльністю. Щиро вдячна за цю можливість і підтримку моєму чоловікові Віктору Польському! Я особливо вдячна великому дивовижному колективу «Фонд громади міста Херсон «Захист» за спільні вагомі результати! Красно дякую всім херсонським доброчинцям за довіру, участь і підтримку наших благодійних дій!

Я й надалі продовжу служіння людям, Херсонщині і Україні!”

Свою громадську діяльність Лариса Польська розпочала ще у 1974 році як шкільний громадський лектор товариства «Знання».

У 2003 році заснувала та до сьогодні очолює Фонд громади Херсона “Захист”.

У 2007 році благодійний фонд під керівництво Лариси Польської визнано переможцем Національного конкурсу “Благодійник року” у номінації “Благодійник року в Херсонській області”.

У 2016 р. – за результатами Національного рейтингу благодійників Фонд громади Херсона “Захист” потрапив на Карту благодійності України

За ініціативи Лариси Польської в Херсоні проводяться акції на підтримку дітей, людей з інвалідністю, херсонців похилого віку.

У червні 2005 року була нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеню.

“За сприяння в охороні державного кордону України” у травні 2014 року отримала медаль Державної прикордонної служби України.

В грудні 2016 року нагороджена орденом княгині Ольги ІІ ступеню.

Недержавну нагороду “Народний Герой України” отримала 1 березня 2017 року.

В Херсонской области бизнесмен не заплатил в казну 5 млн гривен

  • 2022-02-19 17:27:28
  • перегляди: 0

Херсонскому предпринимателю вручили о подозрение за уклонение от уплаты налогов в размере почти 5 млн гривен. Об этом сообщает областная прокуратура.

По данным следствия, в период 2019-2020 годов ФЛП, осуществляя деятельность по закупке молока у населения и поставки переработчику, скрыл реальные размеры полученного дохода.

С этой целью он документально оформлял осуществление указанной деятельности подконтрольными ему частными предпринимателями. В результате злоумышленник оставался на упрощенной системе налогообложения, хотя фактически превышал лимиты налогооблагаемых финансовых операций. Из-за таких действий бюджет недополучил около 5 млн гривен налогов.

С целью возмещения нанесенного ущерба в рамках производства прокурором заявлен гражданский иск, а судом наложен арест на движимое и недвижимое имущество подозреваемого.

У закладах освіти Генічеська провели заходи до Дня вшанування Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-19 16:15:54
  • перегляди: 0

«Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Героїчна Сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-охоронцями на небі.

20 лютого в Україні вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні, згадуючи найтрагічніші дні під час Революції Гідності 2013-2014 років. Пам’ятний день встановлено Указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави.

З метою гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні протягом тижня у закладах загальної середньої освіти Генічеської міської ради пройшли заходи патріотичного спрямування. Вони проводилися з урахуванням дистанційної форми навчання учнів. Для здобувачів освіти організовано тематичні бесіди «Ангели пам’яті», «Герої у пам’яті – біль у серці», урок-реквієм «На варті – Небесна Сотня»,

проведено виховні медіа-години «Україна: шлях до свободи», «Небесна Сотня Ангелів», «Щоб у піснях лишились назавжди», «Небесна Сотня – герої не вмирають».
У бібліотеках закладів освіти оформлено тематичні виставки «Героям слава – вписано в серцях!», «Гідності хай промінь не згасає!», «Небесна Сотня – Герої нашого часу».
У закладах загальної середньої освіти відбулися творчі конкурси патріотичних поробок «Ангели Майдану». Для здобувачів освіти старших класів організовано онлайн-перегляд документальних фільмів «Зима, що нас змінила», «Люди, що змінили хід історії».
Українські Ангели загинули за правду, свободу, незалежність своєї держави, і ціною свого життя показали, що наш український дух є незламним, а народ – нескореним», - повідомляє інформаційне видання «Український Південь»з посиланням на сайт Генічеської міської ради.

Народний депутат Ковальов з Херсонщини у п'ятірці рекордсменів за кількістю виконавчих проваджень

  • 2022-02-19 16:10:30
  • перегляди: 0

Народні обранці порушують ухвалене ж ними законодавство. До такого висновку дійшли аналітики YouControl. У п'ятірку рекордсменів за кількістю виконавчих проваджень входить і депутат від Херсонщини Олексій Ковальов.

За даними аналітиків YouControl, в Олексія Ковальова 10 виконавчих проваджень. Він перебуває на четвертому місці у п'ятірці рекордсменів. Очолює цей список депутат від фракції "Слуга народу" Ігор Негулевський. На його рахунку 28 виконавчих проваджень. На другому місці ‒ його колега з президентської фракції ‒ Володимир Тимофійчук. Він зібрав 19 проваджень. Одразу за ним позафракційний депутат-мажоритарник з Донеччини ‒ Євген Яковенко, 16 виконавчих проваджень.. І замикає п’ятірку Ілля Кива від фракції ОПЗЖ з дев'ятьма виконавчими провадженнями.

"Найпоширенішою причиною виконавчого провадження серед депутатського корпусу є стягнення коштів на користь держави за різного роду адміністративні правопорушення . Найчастіше йдеться про стягнення штрафів за порушення правил дорожнього руху, стягнення аліментів, стягнення витрат виконавчого збору та провадження, конфіскація майна вилученого митними органами тощо", - розповів заступник керівника YouControl з правових питань Данило Глоба.

Що відомо: У зв’язку з окупацією частини українських територій Верховна Рада представлена не 450, а 423 народними депутатами. За допомогою Автоматизованої системи виконавчого провадження Мінюсту аналітики YouControl з’ясували, що станом на 3 лютого стосовно 180 депутатів було відкрито виконавчі провадження. Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

Шкільні кухарі Херсонщини тренувалися готувати за рецептами Євгена Клопотенка

  • 2022-02-19 16:10:28
  • перегляди: 0

Херсонщина – перша з 5-ти областей України, де відбулося навчання шкільних кухарів у рамках реформи шкільного харчування.

У Херсонському вищому професійному комерційному училищі шкільні кухарі долучилися до обговорення цілей та завдань реформи шкільного харчування, ключових положень законодавства та основ користування технологічними картками, повідомляє прес-служба обласної адміністрації.

Менше солі та цукру, більше овочів і фруктів. 1 січня в Україні стартувала реформа шкільного харчування, яка відбувається за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Проте, як зазначив раніше шеф-кухар та розробник нового меню Євген Клопотенко, деякі шкільні кухарі мають недостатню кваліфікацію, тому на місцях можливі ситуації, коли діти відмовляються їсти страви у шкільній їдальні, приготовані відповідно до нових норм шкільного харчування.

У зв’язку з цим команда Cult Food разом з українсько-швейцарським проєктом «Діємо для здоров'я» організували в обласних центрах офлайн-тренінги для шкільних кухарів.

Головний державний санітарний лікар Херсонщини Юрій Ромаскевич звернувся до учасників заходу та наголосив, що формування здорового способу життя, правильних харчових звичок у дітей буде найважливішим результатом реформи шкільного харчування.

В рамках практичної частини учасники опанували методи приготування деяких страв із нового шкільного меню.

За результатами тренінгу кухарі зможуть запровадити на шкільних кухнях сучасні методи роботи та підготуватися до роботи з рецептурами на новому та застарілому обладнанні.

Херсонські екоактивісти проводять акцію по збору пластику

  • 2022-02-19 15:57:28
  • перегляди: 0

У Херсоні Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів спільно з херсонськими екоактивістами Zero Waste School оголосили конкурс зі збору пластику. На заміну учасники акції отримають настінний годинник із переробленого пластику, який вони надіслали.


Що необхідно робити:


Зареєструватися за посиланням https://bit.ly/35LH5ED


Зібрати 10 кг пластику з маркуванням «02» чи «HDPE». Зазвичай це кришечки від пляшок та упакування від шампунів, мийних засобів тощо.


До Всесвітнього дня води – 22 березня, передати зібраний пластик у майстерню Zero Waste School у Херсоні. (Адресу та детальні умови конкурсу надсилають на електронну пошту після реєстрації).


Важливо 1 кг зібраного пластику рожевого, фіолетового або пурпурового дорівнює 5 кг звичайного пластику.


Подарунок - настінний годинник із морськими тваринами - можна буде отримати до Дня Землі, 22 квітня.


"Вгору"

Місцеві бюджети Херсонщини у січні отримали понад 298 мільйонів гривень ПДФО

  • 2022-02-19 15:12:21
  • перегляди: 0

«Платники Херсонщини упродовж січня 2022 року направили до місцевих бюджетів понад 298 млн гривень податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Порівняно з показниками січня 2021 року надходження збільшилися на понад 40,1 млн гривень.

Найбільше − майже 110,7 млн гривень, було сплачено до бюджету Херсонської міської територіальної громади. Про це повідомили у відділі координації та моніторингу доходів бюджету Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Податок на доходи фізичних осіб безпосередньо залежить від розміру заробітної плати, яку офіційно отримують працевлаштовані працівники.

Саме тому з метою захисту державних соціальних гарантій для громадян фахівці податкової служби спільно з місцевими органами влади постійно здійснюють заходи з питань легалізації трудових відносин, спілкуються з роботодавцями, роз’яснюють норми законодавства щодо офіційного оформлення найманих працівників та мінімального рівня заробітної плати і спонукають до їх дотримання», – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на повідомлення пресслужби Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

На Херсонщині триває ремонт автошляху М-14 «Одеса – Мелітополь – Новоазовськ»

  • 2022-02-19 14:42:29
  • перегляди: 0

«На Херсонщині триває ремонт автошляху М-14 «Одеса - Мелітополь - Новоазовськ».

Зокрема, дорожники ремонтують ділянку біля під’їзду до Херсона, що проходить через село Чорнобаївка. Капітальний ремонт відбувається в рамках програми Президента України Володимира Зеленського “Велике будівництво”.

На цій ділянці залишилося влаштувати верхній шар асфальтобетону, а також нанести розмітку та встановити дорожні знаки», - повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на сайт Херсонської обласної державної адміністрації.

Херсонські ветерани АТО приготували піцу для дітей з інвалідністю

  • 2022-02-19 14:06:36
  • перегляди: 0

Херсонці, які захищали країну зі зброєю в руках на сході, тепер розвивають свій бізнес і готують піцу. Секретами приготування традиційної італійської страви кухарі поділилися із дітьми з інвалідністю.


Діти з інвалідністю прийшли до піцерії навчитися готувати справжню італійську страву, а діляться рецептами колишні військовослужбовці, а нині засновники ветеранської піцерії, говорить організаторка заходу Марина Колокот.


"Це – хлопці, які дуже багато зробили для того, щоб сьогодні був мир. Це хлопці, які захищали нашу країну. Неймовірно приємно, що хлопці, які пройшли АТО, своїм прикладом дають усім нам зрозуміти, що можна роботи щось неймовірне, гарне і корисне", - каже Марина Колокот.



Віталій Лелюк за освітою залізничник, але постійно, говорить чоловік, працював у ресторанах. Тому, коли шукав справу до душі, вирішив готувати піцу. Тепер у штаті близько 25 людей. Італійську традиційну страву вчать готувати та дітей.


"За що мені подобається цей процес, що діти самі обирають до свого смаку рецептури і це доволі такі цікаві поєднання виходять, не завжди класичні рецепти, але цікаві і такий приємний момент, що діти і назви дають піцам. Діти добре орієнтувалися в інгредієнтах, знали, що і за чим іде, дивилися один за одним, вчилися",

- розповів співвласник піцерії.



Ольга Рязанова на майстер-клас прийшла із двома синами – Андрієм та Олексієм. Жінка говорить, хлопці вміють готувати і у кожного є своя улюблена страва. За словами матері, Андрій дуже любить крабовий салат, він сам його нарізає, заправляє і пригощає, а Льоша вже вміє спекти бісквіт, і брауні, тож він вже професіонал.



Участь у майстер-класі взяли дві сестри Іра та Саша Мірошник. Після отримання дипломів дівчата вирішили застосувати навички на власній кухні вдома. Куди і запросили кореспондентів Суспільного. Олександра розповіла, що спочатку треба тісто місити, потім намастити соусом, додати сир моцарела, потім салямі ковбасу, кукурудзу, потім оливки і в духовку. Ірина каже, соус треба томатний, як в піцерії.



Вдома, говорить їхня мама Наталя, часто готують разом. Особливо полюбляють щось випікати. Сьогодні начинки для своїх страв дівчата обирали самостійно, тому у кожної вийшла своя особлива піца.


Суспільне Херсон