Донецьк - сторінка 6

Маріупольський металургійний комбінат планує побудувати систему очищення викидів конвертерів

  • 2022-02-19 21:54:29
  • перегляди: 0

Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча (ММК ім. Ілліча) має намір побудувати нову систему вловлювання та очищення неорганізованих викидів конвертерів киснево-конвертерного цеху.

Про це свідчать дані Єдиного реєстру щодо оцінки впливу на довкілля Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, передає Голос українською з посиланням на GMK cter.

Киснево-конвертерний цех підприємства обладнаний трьома конвертерами потужністю 160 т кожен. Агрегати обладнані індивідуальними газоочистками, що працюють у режимі повного допалювання оксиду вуглецю.

Під час технологічних операцій конвертерного виробництва, таких як завалка брухту в конвертер, заливка чавуну, випуск сталі з конвертера та злив шлаку, відбувається пилогазовиділення – неорганізовані викиди. Зараз система уловлювання та очищення таких викидів відсутня.

Утворена пилогазоповітряна суміш евакуюється за допомогою природної аерації через ліхтар, розташований на даху будівлі конвертерного цеху.

Так, комбінат планує побудувати систему уловлювання пилогазовиділень, що утворюються від конверторів, та їх відведення на очищення до рукавного фільтра імпульсної регенерації. Залишкова запиленість газу перед викидом на трубі досягатиме 20 мг/куб. м.

Проєктоване обладнання нової аспіраційної установки розміщується на місці споруд, що підлягають демонтажу.

«Позитивним аспектом реалізації запланованої діяльності щодо нового будівництва системи уловлювання та очищення неорганізованих викидів конвертерів ККЦ є зменшення потужності викидів речовин у вигляді суспендованих твердих частинок недиференційованих за складом та зменшення величин максимальних приземних концентрацій», – йдеться у повідомленні.

Арахамия, Монастырский и иностранные журналисты попали под обстрел на Донбассе

  • 2022-02-19 21:48:23
  • перегляди: 0

Народный депутат Давид Арахамия, министр МВД Денис Монастырский и 25 иностранных журналистов попали под обстрел в райное Новолуганского. К счастью, никто не пострадал.
Об этом сообщает Информатор со ссылкой на пост Антона Геращенко.
Журналисты CNN, FOXnews, Washington post, New York Times, Voice of America и других мировых медиа попали под обстрел. "Они смогли воочию убедиться, кто на самом деле готовится к наступлению на мирную Украину, а кто готовится к обороне.
Также из Telegram-канала спикера "Слуги народа" Юлии Палийчук стало известно, что нардепы и иностранные журналисты побывали в районе Светлодарска. Они пообщались с военными насчет оперативной обстановки и по поводу обострения, которое наблюдается в последние несколько дней. По словам военнослужащих, ситуация сложная, но полностью контролируемая. Помимо этого, депутаты передали одному из водразделений ВСУ дрон для выполнения заданий в зоне ООС.
На одной из позиций депутаты и журналисты попали под обстрел. Их эвакуировали в укрытие.
Депутат ВР Арахамия записал видео, в котором рассказал о том, как прилетали снаряды. Так, в Новолуганском начали прилетать снаряды запрещенного Минскими договоренностями калибра. Всего было 10-12 снарядов. Все укрылись в блиндаже. Когда обстрел закончился, журналисты и депутаты уехали в другой населенный пункт.
Арахамия рассказал, что иностранных журналистов шокировало, как используются запрещенные калибры и как нарушаются Минские договоренности.

Ранее мы сообщили о том, что Зеленский выступил на Мюнхенской конференции и расписали основные тезисы.
Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы не пропустить важные новости. За новостями в режиме онлайн прямо в мессенджере следите в нашем Telegram-канале Информатор Live. Подписаться на канал в Viber можно здесь.

Артилерія веде вогонь з житлових кварталів, – командувач ООС про ситуацію на фронті

  • 2022-02-19 21:33:17
  • перегляди: 0

Від початку доби російські найманці вже 101 раз порушили режим припинення вогню. Здебільшого вогонь цинічно відкривають з населених пунктів.

Ситуація суттєво ускладнилась. Про це повідомив командувач операції Об'єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

ВажливоБез батька залишились 3 маленьких доньок: Зеленський назвав ім'я загиблого військового

Військовий порівняв, що протягом місяця переважно було до 5 порушень режиму тиші за добу, а за останні 3 доби – від 60.

Станом на 20:00, відповідно до даних ООС, зафіксували 101 порушення, 88 з яких із застосуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння.

Двоє військових загинули, а ще 4 – зазнали поранення.

Стріляють з житлових масивівПавлюк наголосив, що бойовики стріляють з населених пунктів.

Артилерія супротивника веде вогонь, прикриваючись цивільним населенням. Ми принципово не ведемо вогонь по людях, місцевому населенню,
– зауважив Павлюк.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив, що артилерію навмисно розмістили в населених пунктах, створивши загрозу для мирних жителів.

Окупанти можуть готувати теракти

За інформацією Залужного, на окупованих територіях російські спецслужби готують теракти, жертвами яких можуть стати мирні люди.

Бойовики збираються використати це як привід для звинувачення України і введення так званих "миротворців". У планах противника – мінування мостів та шляхів, якими окупаційна адміністрація вивозить людей в Росію, машин, житлових будинків та громадських об’єктів. Під особливою небезпекою перебувають автобуси та потяги з дітьми-сиротами та літніми людьми.

"Вкотре наголошуємо, що Україна не планує жодних наступальних дій на Донбасі. За останні дні загострення з боку противника не було жодної жертви ні з серед мирного населення, ні серед військових найманців", – додав Залужний.

Він підсумував, що наміри агресора оприлюднюють, аби зламати ці сценарії.

Зверніть увагу! Росіяни активно поширюють фейки про "обстріли" Ростовської області з боку України. Кажуть, мовляв, там знайшли українські "Гради". Однак в МЗС та ООС вже спростували цю інформацію, наголосивши, що Україна не стріляє. Важливо – Провокація та чиста брехня, цинізм, – Зеленський про "снаряди в Ростовській області":

В ОДКБ запропонували ввести на Донбас «миротворців»: названо умову

  • 2022-02-19 21:30:35
  • перегляди: 0

Генеральний секретар Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) Станіслав Зась запропонував ввести «миротворців» організації на Донбас. Для цього потрібна добра воля України та мандат Радбезу ООН.

Про це Станіслав Зась розповів в інтерв'ю для Reuters.

«Гіпотетично можна собі це уявити, якщо була б добра воля з боку України — це ж їх територія — якщо був мандат Радбезу ООН, і якщо таке рішення було підтримане всіма нашими урядами», — заявив Зась.

Генсек ОДКБ не вірить, що ситуація на Донбасі повернеться в колишній стан, тому сторонам треба сідати за стіл переговорів і домовлятися.

«Це нова реальність», — додав Зась.

ОДКБ спирається на Збройні сили шести її членів: Росії, Білорусі, Вірменії, Казахстану, Киргизії та Таджикистану. ОДКБ має 17-тисячний контингент у постійній готовності та спеціалізовані «миротворчі сили» чисельністю майже 4 000 людей.

Раніше керівництво Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні дозволило брати відпустки працівникам місії у зв'язку із військово-політичною ситуацією в Україні.

Росія вдається до інформаційних вкидів для виправдання своєї агресії. У Німеччину та Францію направлено прохання посилити місію ОБСЄ в Україні.

Опубліковані 18 лютого звернення ватажків «ДНР» та «ЛНР» щодо початку евакуації були готові для публікації вже 16 лютого, до обстрілів, в яких вони звинуватили ЗСУ, випливає зі збережених метаданих офіційних роликів.

Доба без сну, їжі та туалетів – як Росія зустріла біженців із ОРДЛО. Відео

  • 2022-02-19 21:12:25
  • перегляди: 0

Губернатор Ростовської області Василь Голубєв увів режим надзвичайної ситуації, повідомляють російські ЗМІ

Ще з вечора 18 лютого у регіон стали звозити людей із ОРДЛО. через наплив евакуйованих жителів “ДНР” та “ЛНР”.

Люди скаржаться на умови їхнього тимчасового проживання. “Біженці” виплеснули негатив на водія, який привіз їх до Росії. І відразу почали проситися назад.

Водій, відмовляючись, заявив, що “я вам пояснюю, ви на цвинтар російській потрапите. От і все”.

“А ви хочете, щоби ми на донбаській потрапили?”, – відповіла йому жінка. Відео інциденту розмістив Telegram-канал “NEXTA Live”.

"Ми знаємо, хто агресор": США засудили заяви Росії про "обстріли" з боку України

  • 2022-02-19 20:54:23
  • перегляди: 0

Сполучені Штати Америки засуджують заяву Росії про те, що Україні здійснює обстріли на її території.

Про це йдеться у заяві посольства США в Twitter.

У посольстві наголошують: знають, хто і проти кого веде агресивні дії.

"Росія зараз поширює насильницькі дії на території, яку вони контролюють, і намагається звинуватити в цьому Україну. Світ єдиний у своєму засудженні цинічних і очевидних усім провокацій Росії. Ми всі знаємо, хто агресор – Росія", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 19 лютого російські пропагандистські ЗМІ повідомили, нібито українські снаряди влучили на територію Росії. Голова МЗС України Дмитро Кулеба це спростував та заявив про вимогу провести міжнародне розслідування.

Водночас під час свого виступу на Мюнхенській конференції з безпеки президент Володимир Зеленський заявив, що українська армія не обстрілює тимчасово окуповані території Донбасу, а тим більше РФ, а те, що показують людям – це "брехня і цинізм".

Читайте також:

Ми точно про мир, ми передали масу сигналів Росії про це, – Зеленський

"Наша держава в надійних руках": Зеленський висловився про свій приліт до Мюнхена на тлі агресії РФ

Зеленський у Мюнхені: "Правила світової безпеки – це сироп від кашлю, коли потрібна вакцина від коронавірусу"

Держдума на найближчому засіданні розгляне питання, пов'язані з ситуацією навколо Донбасу - Володін

  • 2022-02-19 20:48:25
  • перегляди: 0

Голова Держдуми РФ В'ячеслав Володін повідомив, що Держдума на найближчому засіданні обговорить питання, пов'язані із ситуацією на Донбасі.

"На найближчому засіданні Державної Думи обговоримо ці питання", - написав Володін у своєму Telegram-каналі в суботу.

Найближче засідання Думи, згідно з планом роботи, заплановане на 22 лютого.

РФ діє за "методичкою". Чому відбувається загострення на Донбасі та які подальші дії Росії

  • 2022-02-19 20:45:39
  • перегляди: 0

Ватажки самоназваних "Л/ДНР" заявили про загрозу наступу української армії, почали евакуацію населення у Росію, а зранку 19 лютого видали "накази про мобілізацію". Російські пропагандистські ЗМІ повідомляють про обстріли з боку української армії. Водночас двоє українських військових загинули в зоні ООС 19 лютого.

Загострення на Донбасі відбувається на тлі численних повідомлень про загрозу російського наступу та звернення Держдуми РФ до Путіна щодо "прийняття" самоназваних республік до складу Росії.

Суспільне поспілкувалось з військовими експертами про причини загострення на Донбасі та можливі подальші дії РФ.

"Ми це бачили вже у 2008 році в Грузії"Даріус Антанаїтіс, військовий експерт (Литва), вважає, що Росія використовує ту ж "методичку", яку використовувала і раніше для розв'язання війн.

"Як Росія розпочала війну з Фінляндією в 1939 році. Ситуація була майже така сама. , коли росіяни відкрили артилерійський вогонь по своїх же позиціях і це було подане як агресія Фінляндії. Те саме ми бачили і у Чечні, коли декілька багатоповерхівок були підірвані, так само було і у Грузії,

коли росіяни звинуватили грузин у відкритті вогню першими. Можна зробити висновок, що у цьому випадку російська влада, російська армія використовує такі самі "методи", які використовували раніше. І можна сказати, що їх можливі дії є передбачуваними у майбутньому", – зазначив він.

Провокації необхідні, аби отримати обстріли у відповідь, додає Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, коментуючи ситуацію на Донбасі останніх днів.

"А також, можливо, наголошу можливо, в ході розпочатої евакуації можливі теракти: на кшталт підриву автобуса з людьми, які евакуюються. Для Росії це не втрати, вони звинуватять Україну в скоєнні теракту проти населення. Таким чином може бути легалізована присутність російських військ на цих територіях в якості миротворців і захисників “російськомовних громадян”, як вони кажуть, а також і громадян, яким вони роздали паспорти (російські паспорти – ред.)", – додає він.

Читайте також: Байден: Путін прийняв рішення про вторгнення в Україну, але "дипломатія завжди можлива"На відміну від ситуації у Грузії 2008-го, у Молдові в 90-х та анексії Криму у 2014-го – зараз світова спільнота підкреслює,

що ідеться не про локальний конфлікт, а про ризик війни у Європі, зазначає Олександр Фленкя, директор громадського об'єднання Initiative 4 Peace, екс-віце-прем'єр з реінтеграції Республіки Молдова.

"Те, як це виглядає зі сторони, з Кишинева, зокрема, те, що зараз відбувається на сході України, біля південно-східних кордонів, не схоже ані на грузинський сценарій 2008-го, ані на придністровський молдавський сценарій 92-го року. Ба більше, це навіть не схоже на анексію Криму у 2014-му році. Тоді усе відбулося стрімко, як і в Грузії 2008-го року, коли цього ніхто не очікував. Зараз уся ця ситуація відбувається протягом останніх щонайменше трьох місяців... Доволі символічно, що буквально у ці дні проходить Мюнхенська безпекова конференція. Для мене вся ця ситуація більше нагадує мюнхенську історію, але вже 38-го року", – зазначає він.

Загострення на Донбасі зараз Тарас Чмут, голова правління Українського мілітарного центру, військовий експерт відзначає, що історія з евакуацією жителів Донбасу в РФ "перевищена в першу дію медійно та інформаційно": "Ми ж не знаємо,

що за нею ховається. Це 3 тис. людей, яких умовно показово евакуюють на ста автобусах, чи це дійсно щось серйозне. І щоб що? Це один з етапів емоційного нагнітання істерії. Ми не знаємо ні масштабу, ні того, як це буде відбуватися, чи це буде відбуватися. Якщо це знову вивезуть тисячу людей, а з цього зроблять картину, ніби це 100 млн, це одна історія. Якщо просто 100 людей, то 100 людей".

Така ж ситуація з "мобілізацією": Якщо окупаційні війська готуються до якихось більш активних бойових дій, їм потрібен людський ресурс. Зазвичай посилати гинути вони не посилають своїх кадрових військових, а перекривати місцевим населенням, російськими добровольцями, які там знаходяться. Тому, час від часу вони проводять подібні дії з метою укомплектування тих пустих штатів, які у них є. Оскільки, техніки Росія то “нагнала”, але особового складу не вистачає катастрофічно. Це спосіб закривати дірки людським ресурсом першої хвилі наступу, які перші ж загинуть".

"Відкрився цілий інформаційний фронт"Якщо класична рутина бойових операцій починається з "казуса беллі", або ж приводом для війни,

то тепер достатньо пропагандистських ЗМІ чи соцмереж, каже Маріус Малюкявичюс, експерт з інформаційної безпеки (Литва): "Нині це можна зробити за допомогою всіх нових медіа, візуальних технологій, і це може стати приводом. І насправді, це те, що керівництво США та Великої Британії повторювало протягом минулого місяця і навіть більше. Вони мають, в основному, розвідувальну інформацію про те, що існують різні варіанти того, яким може бути привід".

"Ми в ситуації, коли в основному військово все готово, і всі на межі, тому що всі розуміють, що це почнеться з таким приводом. Останніми днями відкрився цілий інформаційний фронт, раніше російські державні ЗМІ не були настільки активними в передачі таких наративів. Тепер це історія "біженців, які тікають з Донбасу", і історія "України, яка обстрілює Донбас" і організовує нібито диверсії, як ви знаєте, комунальних служб тощо. Отже, важливо те, що це вже стало свого роду державним медіа-наративом. Раніше ми цього не бачили", – додає Маріус Малюкявичюс.

Читайте також: "Не вірте брехні окупаційної влади!" Головнокомандувач ЗСУ звернувся до мешканців Донбасу Що далі

Олександр Фленкя вважає, що з боку Росії здійснені всі необхідні підготовчі заходи для того, щоб здійснити повномасштабну військову операцію. Водночас, не зовсім зрозуміло, чим вона може закінчитися: "З одного боку, все готове до того, щоб йти до кінця, де б він не був, але, з іншого боку, послідовність кроків побудована так, що Москва у будь-який момент може відкотити назад. І тут питання, при яких умовах та обставинах це може відбутися. Зрозуміло, і про це говорять відкрито європейські лідери, що Москва шантажує та загрожує Європі. Вона хоче поступок, очікує якихось сигналів з боку світових лідерів, після яких вона могла припинити цю послідовність кроків, які б привели до повномасштабної війни".

Даріус Антанаїтіс вважає, що сценаріїв декілька: початок повномасштабної війни, її відсутність та війна на окремій території (обмежена війна): "Єдина людина, яка точно може відповісти на це питання, це Путін. Як ми чуємо від наших американських друзів, вони розповсюджують дані розвідки, щоб повідомити людям та дати зрозуміти Путіну, що у США знають, що планує та робити Путін,

і для нього та російської влади буде неможливо сказати, що вони не відповідальні за початок будь-якої війни, будь-яких проблем".

Олег Жданов упевнений, що зараз РФ шукатиме приводів для того, щоб це зайти на окуповані території Донбасу в якості "миротворців". Але легалізації "Л/ДНР" в складі РФ чи російських військ на цих територіях може ускладнити виконання Мінських домовленостей: "Є окремий пункт “виведення іноземних військ з території окремих районів Донецької та Луганської області”. І це безпекова складова, яка повинна бути здійснена напередодні підготовки і проведення виборів. Тому тут швидше мова йде про залякування і шантаж нашого політичного керівництва. Наприклад, звернення Держдуми до Путіна стосовно легалізації цих “народних республік” – це шантаж про те, чи відмовиться Україна від своїх територій і своїх громадян, чи ні, ми держава, чи не держава. Путін намагається довести всьому світу, що Україна – не держава".

"З приводу того, скільки це може тривати (провокації зі сторони окупованих територій – ред.). Думаю, що декілька тижнів, не більше. Бо діла треба буде закінчувати цю авантюру.

З нашого боку, я навіть не сумніваюсь, що ніяких силових дій стосовно цих територій вчинено не буде", – додає Жданов.

Як має діяти керівництво УкраїниТри ключові напрямки, каже Чмут: "Перший – міжнародний, дипломатичний. Ми маємо всіляко залучатися підтримкою партнерів, союзників, показувати світу, що тут відбувається і що це не ми. Що це повністю історія з Україною, яка спричинилася РФ. Паралельно з цим, посилення отримання міжнародно-технічної допомоги, яка є ключовим аспектом “ненападу Росії” ще у повній мірі. Чим сильніші збройні сили, тим менша ймовірність того, що Росія вторгнеться знову. Другий момент – військовий. Ми маємо готувати збройні сили, можливо теж проводити якусь локальну, точкову мобілізацію до сил спеціальної спеціальних операцій, до органів військового управління. Не так, щоб це було масово, це не про 40-50 тис. населення. Але розгорнути вертикаль управління ЗСУ було б доречно. Також в цілому зосереджувати збройні сили на можливих напрямках удару, розсереджувати техніку і бути готовими. Бо якщо не завтра, можливо через тиждень-місяць,

напруга доволі висока. Третє – це інформаційно намагатися гасити російські фейки, інформаційно протидіяти, показувати світу, що тут відбувається, що відбувається в: Києві, Маріуполі, Харкові, Слов’янську та інших прифронтових містах".

Спроба окупації значної частини України, з Києвом, Одесою і умовно по Дніпру, або й далі – найгірший розвиток ситуації для України: "Ніхто не скаже на скільки він можливий, це все змінюється кожного дня від кожної заяви, кожної країни. Це все хаотичні процеси, тут немає якоїсь ймовірності – 67% або 93%. Вам ніхто не скаже. Є події, які взаємозалежні від багатьох чинників", – додає Чмут.

Жданов вважає, що якщо не буде знайдено рішення в протистоянні США і РФ, то все зведеться нанівець. Статус “кво” відновиться на окупованих територіях і в зоні ООС.

Читайте також Щоб допомогти — не потрібно постійно говорити про дати вторгнення. Що сказав Зеленський в Мюнхені

"Маленьке НАТО" для України? Яким буде новий союз з Польщею та Британією

У "ДНР" і "ЛНР" оголосили евакуацію у РФ: що відбувається на Донбасі та що про це кажуть місцеві

Російські спецслужби готують теракти на Донбасі. Жертвами провокацій мають стати мирні жителі

  • 2022-02-19 20:45:38
  • перегляди: 0

На тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей російські кадрові військові та спецслужби готують теракти, жертвами яких мають стати мирні жителі. Таким чином Росія хоче звинуватити Україну уу наступі та ввести свої регулярні війська під виглядом «миротворців».Про це повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.«Дезінформуючи суспільство про затримання нібито українських ДРГ, противник розкриває власні плани, серед яких — мінування мостів та шляхів, якими окупаційна адміністрація вивозить мирних жителів на територію РФ, мінування автомобілей, житлових будинків та громадських об’єктів», — розповів головнокомандувач.За його словами, під особливою небезпекою перебувають автобуси та потяги з дітьми-сиротами та літніми людьми, яких вивозять за відомими та запланованими ними графіками й маршрутами.«Вкотре наголошуємо, що Україна не планує жодних наступальних дій на Донбасі. За останні дні загострення з боку противника не було жодної жертви ні з серед мирного населення, ні серед військових найманців», — наголосив Залужний.Генерал додав, що оприлюднюючи злочинні наміри агресора, ми намагаємося зламати ці сценарії. Адже наше головне завдання — зберегти життя співгромадян по обидва боки лінії зіткнення.19 лютого у Донецьк прибули бойовики «Приватної військової компанії Вагнера». За даними розвідки, «вагнерівці» мають здійснити кілька терактів у місті — підірвати житлові будинки. До цього бойовики обстріляли дитячий садок у Станиці Луганській та власні позиції під Маріуполем. Також РФ заявила, що два українські снаряди впали на території Росії у Ростовській області. Україна відкинула усі звинувачення на назвала їх провокацією.

Одни — "эвакуируются", другие — танцуют в ночных клубах: о ситуации в ОРДЛО рассказали местные жители (ВИДЕО)

  • 2022-02-19 20:45:36
  • перегляди: 0
Оккупационные власти заявляют, что за сутки из отдельных районов Донецкой и Луганской областей (ОРДЛО) в Ростовскую область РФ "эвакуировано" около

РФ має надати гарантії безпеки для евакуації громадян із ОРДЛО в Україну – Верещук

  • 2022-02-19 20:39:33
  • перегляди: 0

Росія має надати гарантії безпеки для евакуації громадян із ОРДЛО до України, заявила віцепрем'єр – міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

"Щодо гуманітарних коридорів та евакуації людей з тимчасово окупованих територій: у нас є така можливість і ми можемо її забезпечити. Проте є одне "але" – це безпекові гарантії. Росія має надати гарантії безпеки, щоб такі коридори не були використані нею з метою провокації", не було обстріляно, і щоб не постраждало мирне населення", - заявила Верещук на брифінгу про актуальну ситуацію на Донбасі в Краматорську у суботу.

За її словами, зараз у Донецькій та Луганській областях працює гаряча лінія, куди люди можуть зателефонувати та отримати необхідну інформацію та допомогу.

"Ми готові взяти на себе відповідальність та забезпечити всім можливим – житлом, їжею, медикаментами – усім, що потрібно буде людям, які захочуть залишити тимчасово окуповані території", - сказала вона.

Раніше Верещук повідомляла, що уряд України затвердив план гуманітарного реагування з евакуації громадян з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей на випадок ескалації бойових дій, а також закликав жителів ОРДЛО виїжджати на підконтрольну українському уряду територію.

Залужний наочно пояснив, чому український снаряд не міг долетіти до Росії

  • 2022-02-19 20:21:41
  • перегляди: 0

Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ, викрив фейк російських ЗМІ про українських снаряд у Ростовській області. Для його викриття достатньо знати відстань від позицій української армії до кордону.

Валерій Залужний. Фото: 5 канал

Збройні сили України не обстрілюють окуповані території і, тим більше, Ростовську область, стверджує генерал.

Російські пропагандистські ЗМІ поширюють фейки і при цьому використовують ті ж самі "методички", що і у 2014 році. Наразі вони вигадали брехливі повідомлення про ніби-то розриви двох снарядів: від РСЗВ "Град" та 122-міліметрової гармати. При чому снаряди вибухнули на відстані біля 1 кілометра від українсько-російського кордону.

Однак, це є очевидна брехня. Брехня викривається на основі того, що позиції українських військ на лінії розмежування перебувають на відстані 21 км від Ростовської області. Між тим, стверджує Залужний, дальність польоту снарядів РСЗВ "Град" та 122-міліметрової гармати набагато менша, ніж відстань, яку мають на увазі російські ЗМІ.

Ілюстрація від Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Нагадуємо, що з 17 лютого кількість обстрілів на лінії розмежування зросла у кілька разів. 19 лютого загинуло двоє українських солдатів, а четверо отримали поранення.

Українська розвідка попереджає, що на територію ОРДЛО прибули російські найманці з ПВК "Вагнера". Найманці, ймовірно, здійснять кілька терористичних актів, у яких російські ЗМІ звинуватять Україну і цим створять привід для наступу армії Росії.

Кулеба скоординував із главами МЗС Німеччини та Франції подальші кроки задля деескалації на Донбасі

  • 2022-02-19 19:54:27
  • перегляди: 0

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів у Мюнхені зустріч із міністрами закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок та Франції Жаном-Івом Ле Дріаном у форматі Нормандської трійки, передає УНН із посиланням на МЗС.

Деталі

Глава української дипломатії детально поінформував своїх німецьку та французького колег про ескалацію Російською Федерацією безпекової ситуації поблизу державного кордону та на тимчасово окупованих територіях України, а також поширення РФ масованої дезінформації, аби створити інформаційне прикриття її агресивним діям РФ проти України.

Міністри Нормандської трійки скоординували подальші кроки задля деескалації ситуації на Донбасі та утримання Росії в руслі дипломатичного діалогу, насамперед в рамках Нормандського формату.

Додамо

Станом на 17 годину з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 70 порушень, 60 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Як повідомили у пресцентрі ООС, внаслідок обстрілу двоє українських військовослужбовців отримали осколкові поранення несумісні з життям. Четверо військовослужбовців отримали поранення різної ступені важкості.

Спецпредставник ОБСЄ в Україні та ТКГ закликав до недопущення погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі

  • 2022-02-19 19:39:24
  • перегляди: 0

Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та Тристоронній контактній групі Мікко Кіннунен закликав сторони переговорів щодо мирного врегулювання до недопущення погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі.

"Ми несемо відповідальність за те, щоб цивільні особи не розплачувалися за прорахунки чи провокації. Закликаю всіх учасників не допустити подальшого погіршення гуманітарної ситуації з обох боків від лінії дотику та повною мірою дотримуватись норм міжнародного гуманітарного права", - сказано в повідомленні для преси, розміщеному на сайті ОБСЄ у суботу, 19 лютого.

Кіннунен також висловив жаль у зв'язку з тим, що ініційоване ним позачергове засідання Тристоронньої контактної групи на ранок 19 лютого не зібралося через те, що "деякі учасники як умову своєї участі називали певні політичні передумови".

"Я жалкую про це... Саме в такій ситуації слід використовувати будь-яку можливість для розрядки напруженості та зниження ризику небажаних наслідків. Ось уже три дні ми спостерігаємо тривожний ступінь ескалації, включно з військовими діями та підбурювальною риторикою... Я продовжуватиму звертатися до всіх учасників ТКГ з метою деескалації ситуації та повернення до діалогу та дотримання Мінських домовленостей", - сказав він.

Раніше в Українській делегації у ТКГ повідомили, що представники Російської Федерації у Тристоронній контактній групі знову відмовилися брати участь у позачергових переговорах, призначених на 19 лютого з метою термінового обговорення безпекової ситуації на Донбасі, наголосивши, що "неучасть РФ свідчить про її свідомий намір продовжувати нагнітання ситуації".

Депутаты "Слуги народа" и иностранные журналисты попали под обстрел на Донбассе: подробности

  • 2022-02-19 19:18:43
  • перегляди: 0

Украинские депутаты от "Слуги народа" и иностранные журналисты подверглись обстрелу на передовой вдоль линии столкновения на Донбассе. Такое заявление сделала спикер фракции "Слуга народа" Юлия Палийчук, которая стала свидетелем этих событий. Об этом сообщает Суспільне. По словам Юлии Палийчук, обстрел произошел возле Новолуганского, где работали иностранные журналисты. Пока известно, что никто из депутатов и журналистов не пострадал. "Военные завели нас в укрытие. Было несколько залпов, нас здесь две группы - одни отправились на передовые позиции в Новолуганске, и там началось. Мы сейчас ждем другой группы и будем в Светлодарск дальше двигаться. Продолжаем работу", - сообщила Палийчук. Советник министра внутренних дел Антон Геращенко также добавил, что под минометный обсрел на позиции 30-й бригады попал глава МВД Денис Монастырский. Также там присутствовали группа депутатов и 25 иностранных журналистов. "Журналисты CNN, FOXnews, Washington post, New York Times, Voice of America могли воочию убедиться, кто действительно готовится к наступлению на мирную Украину", – заявил Геращенко на своей странице в Facebook. Как сообщали ранее "Комментарии", на Донбассе снова обострение: боевики обстреливают села и применили беспилотник. Оккупанты продолжают обстреливать населенные пункты, расположенные в Луганской и Донецкой областях 17 февраля. На Донбассе зафиксировано 50 обстрелов. По обнародованной информации, на 22.00 17 февраля со стороны российско-оккупационных войск зафиксировано 50 нарушений, в 39 из них применялось, запрещенное минскими договоренностями, вооружение.

На Донбассе погиб разведчик ВСУ: фамилия бойца

  • 2022-02-19 18:49:21
  • перегляди: 0

Президент Украины рассказал о двух погибших и троих раненых в результате обстрелов российско-оккупационных войск на Донбассе по состоянию на 19 февраля, субботу. Один из погибших был украинским разведчиком. Об этом Владимир Зеленский сообщил во время Мюнхенской конференции. "Правда, не знаю как они смогут объяснить свои действия двум убитым и трем раненым сегодня в Украине солдатам. А главное трем девочкам из Киева. Одной 10, второй 6, третий – всего год. Сегодня они остались без отца. В 6 часов. утра по Центральноевропейскому времени", - сказал глава государства. Сегодня, 19 февраля, во время обстрелов погиб капитан Антон Сидоров – разведчик ВСУ. "Когда украинский разведчик, капитан Антон Сидоров, погиб в результате обстрела из артиллерийского оружия, запрещенного минскими соглашениями. Я не знаю, о чем именно он подумал в последний момент своей жизни. Он точно не понимал, какая адженда нужна кому-то для встречи, чтобы закончить войну. Но он точно знает ответ на вопрос, который я озвучил в начале. Он точно знает - кто из нас лжет", - продолжил Зеленский. Также он предложил созыв саммита Совета безопасности ООН с участием Украины, Германии и Турции, который хочет провести в ближайшие недели. "Также я предлагаю в ближайшие недели созвать саммит государств-постоянных членов Совета Безопасности ООН, при участии Украины, Германии и Турции", - подчеркнул президент Украины. Согласно его словам, цель саммита – это решение вызовов безопасности в Европе. "И наработка новых, действенных гарантий безопасности для Украины. Гарантий сегодня, пока мы не являемся членом оборонного альянса. И, фактически, находимся в серой зоне – в вакууме безопасности", - добавил он. Ранее "Апостроф" сообщал о данных разведках о прибытии в Донецк "вагнеровцев".

Загострення на Донбасі: двоє військових загинули, четверо поранені

  • 2022-02-19 18:42:36
  • перегляди: 0

Станом на 17 годину 19 лютого, з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 70 порушень, 60 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Про це ідеться у повідомленні пресцентру штабу ООС.

Внаслідок обстрілу двоє українських військовослужбовців отримали осколкові поранення несумісні з життям.

Четверо військовослужбовців отримали поранення різного ступеня важкості та перебувають у лікувальних закладах. Командування Об’єднаних сил висловило щирі й глибокі співчуття рідним та близьким загиблих.

Так, російські окупаційні війська обстріляли Новотроїцьке, Щастя, Старогнатівку, Кримське, Мар'їнку, Новоселівку, Новогнатівку, Світлодарськ, Травневе, Лобачеве, Південне, Луганське, Авдіївку, Гранітне, Болотене, Водяне, Широкине, Миронівський, Опитне, Нью-Йорк, Лопаскине, Новолуганське, Станицю Луганську, Причепилівку, Сизе, Новогригорівку, Троїцьке, Старий Айдар, Шуми, Зайцеве, Богданівку.

Вогонь вели з мінометів різного калібру, протитанкових керованих комплексів, станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

«Об’єднані сили контролюють ситуацію та адекватно реагують на потенційні загрози з боку ворога», – сказано у повідомленні.

Раніше стало відомо, що у зоні ООС 19 лютого внаслідок обстрілу загинув український розвідник капітан Андрій Сидоров.

Як повідомлялося, 19 лютого російські окупанти 19 разів порушили режим припинення вогню, 16 з яких - із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Через обстріли терористів загинув український захисник.

Противник задіяв артилерійські системи калібру 122 мм, міномети калібру 120 мм та 82 мм, гранатомети різних систем. Крім того, на Донеччині зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарату, ймовірно «Орлан-10», з перетином лінії зіткнення.

Нагадаємо, за минулу добу окупанти 66 разів відкривали вогонь по позиціях Збройних Сил України.

Нагадаємо, президента України Володимира Зеленського вітали стоячи і гучними оплесками на Мюнхенській безпековій конференції.

Читайте також: