Донецьк - сторінка 4

У Росії стверджують, що близько мільйона жителів окупованого Донбасу подали заяви на громадянство РФ

  • 2022-02-20 11:33:55
  • перегляди: 0

Про це повідомляє ТАСС.

«Загальна кількість тих, хто написав заяву — близько 950 тис. осіб. Люди зараз продовжують йти в міграційні служби і пишуть заяви на отримання громадянства РФ», — сказав Водолацький.

За його словами, станом на 15 лютого, кількість громадян Росії, які проживають на території так званих «ДНР» і «ЛНР», нібито становить 775 620 осіб, а ще для 170 тисяч осіб поки проходять процедуру оформлення громадянства.

Читайте також:

Російська пропаганда повідомляє про загибель мирних жителів на Донбасі. У ЗСУ попереджали, що бойовики готують подібні провокації

Читайте також:

В ОДКБ допускають введення «миротворців» на Донбас

Росія активно паспортизує мешканців непідконтрольних українських територій Луганської та Донецької областей. За даними української омбудсвумен Людмили Денисової, російські окупанти вже видали 1,42 млн так званих паспортів РФ жителям ОРДЛО.

24 квітня 2019 року президент Росії Володимир Путін підписав указ який дозволяє жителям ОРДЛО отримати громадянство РФ у спрощеному порядку.

Офіційний Київ заявив, що цей крок суперечить схваленим Радою Безпеки ООН Мінським домовленостям.

Україна визнала недійсними російські паспорти, що видаються мешканцям окупованого Донбасу.

Через регулярні обстріли призупинили роботу КПВВ «Щастя»

  • 2022-02-20 11:30:45
  • перегляди: 0

На Донбасі через регулярні обстріли з 8.00 сьогоднішнього дня, 20 лютого, призупинено функціонування КПВВ «Щастя».

Пропуску осіб і транспортних засобів через це КПВВ припинено на період існування загрози для життя та здоров’я осіб, які перетинають лінію розмежування. Про це повідомляє

прес-служба штабу операції Об'єднаних сил.

Тож громадян закликають враховувати цю ситуацію під час планування поїздок.

Зазначається, що вчора, 19 лютого, російсько-окупаційні війська тричі прицільно обстріляли КПВВ «Щастя» з мінометів та станкових протитанкових гранатометів.

Російсько-окупаційні війська весь час демонструють своє нехтування гуманітарними потребами, здоров’ям та життям мирних українських громадян, які змушені перебувати під тимчасовою окупацією

та постійно перетинати лінію розмежування, — наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, впродовж 19 лютого окупанти 136 разів порушили домовленості про припинення вогню. В результаті обстрілів загинули двоє українських військових.

Зеленський терміново обговорив з Макроном загострення на Донбасі

  • 2022-02-20 11:30:44
  • перегляди: 0

Він поінформував Макрона про українські втрати на фронті, про обстріл українських політиків і міжнародних журналістів. Про це Зеленський повідомив у Twitter.

Обговорили необхідність і можливі шляхи негайної деескалації та політико-дипломатичного врегулювання, – написав глава держави.

Розмова відбулася після повернення Зеленського до Києва з Мюнхенської конференції з безпеки, головною темою якої була ситуація в Україні.

Нагадаємо, що"Ми не плануємо наступ на Донбасі, але обстрілювати себе не дозволимо", — Резніков. Міністр оборони України висловив співчуття рідним і близьким загиблих.

Злата Новосельська -pravdatutnews.com

Жертви, "наступ ЗСУ" та "диверсанти": російська пропаганда поширює фейки про Україну

  • 2022-02-20 11:24:41
  • перегляди: 0

Росія продовжує використовувати ситуацію на Донбасі і зухвало поширює неправдиву інформацію. Окупанти в звичній для них формі звинувачують в обстрілах українських військових.

Терористи заявляють російським ЗМІ, які й поширюють пропаганду, що в ніч на 20 лютого була "атака" нібито з України. Ба більше, окупанти цинічно заявляють, що загинули мирні жителі, повідомляє 24 канал.

До теми"Куди дітвору дівати": евакуйованих у Росію людей з Донбасу лишають напризволяще – відеофакт

Фейки терористівПроросійські бойовики насмілились сказати, що в районі Піонерського обстріл знищив 5 житлових будинків і є жертви серед людей. Звісно, у всьому вони звинуватили ЗСУ, хоча насправді самі провокують загострення та обстріли. При цьому офіційних підтверджень того, що кажуть окупанти, немає.

Російське видання "РИА Новости" ввімкнуло пряму трансляцію з "табору біженців". Людей напередодні "евакуювали" з окупованого Донбасу в Росію. Пропагандисти сміливо заявляють про "більш як 40 тисяч біженців з Донбасу". Хоча на відео – порожні павільйони, а працівники МНС Росії у спецодязі крутяться перед камерою.


Показують "табори біженців" / Фото скриншот із відео

"Диверсанти" та "наступ Києва"Не забули згадати й про "українських диверсантів". ЗМІ окупантів на Донбасі поширюють фейки про те, що 19 лютого було "зіткнення" із ними. Мовляв, планували "підриви".

Фейки окупантів у Донецьку / Фото скриншот

Крім всього, терористи ще й попередили, що може зникнути мобільний зв'язок та інтернет. Можливо, таким чином вони хочуть спричинити паніку серед людей.

Ба більше, Росія залякує та дезінформує людей посиленням "наступу" Києва. Про це кажуть офіційні особи Кремля, зокрема, перший заступник голови Держдуми Віктор Водолацький. Мовляв, на підходах до Донецька та Луганська в ніч на 21 лютого буде "загострення".

Ситуація на Донбасі: коротко

  • Останніми днями обстріли терористів загострилися. Вони у всьому нахабно звинувачують ЗСУ та поширюють вигідну їм пропаганду. При цьому почали "евакуацію" людей до Росії і там покинули їх напризволяще.
  • Функціонування КПВВ "Щастя" станом на неділю, 20 лютого, призупинили. Причиною сталирегулярні обстріли з боку окупантів. Саме там обстріляли місію ООН та мирних жителів.
  • Європейський Союз закликав Росію до деескалації ситуації навколо України. Має бути істотне відведення російських збройних сил від українських кордонів. Європа не вірить заявам бойовиків про "наступ" Києва.
Президент висловився про провокації бойовиків: дивіться відео

Жителям ОРДЛО сообщили, что будут прослушивать их телефонные разговоры и контролировать соцсети – Денисова

  • 2022-02-20 11:18:50
  • перегляди: 0

Украинский омбудсмен Людмила Денисова заявила, что по данным ее представителя в Донецкой и Луганской областях, граждане, живущие в ОРДЛО, получили SMS-сообщения о том, что их разговоры будут записываться, а сообщения в социальных сетях и мессенджерах будут "фиксироваться". Об этом Денисова написала 20 февраля в Facebook."В средствах массовой информации появились сообщения об отключении интернета и мобильной связи на территории временно оккупированной Луганской области. Действия мобильных операторов приводят к нарушению права украинских граждан на получение общественно-важной информации, особенно в нынешних условиях обострения вооруженного конфликта", подчеркнула она.

Денисова добавила, что граждане должны оперативно получать информацию о необходимости и путях эвакуации, транспортном сообщении, получении медицинской и психологической помощи.

"Отключение мобильной связи лишит граждан средств коммуникации со своими родными и близкими, поэтому призываю обеспечить надлежащую работу предприятий, предоставляющих услуги связи", уточнила омбудсмен.

По ее словам, действия оккупантов нарушают Конвенцию о защите прав человека, которая гарантирует право на конфиденциальность, право на получение и передачу информации.

"Призываю международное сообщество отреагировать на факты нарушения права украинских граждан на получение общественно-важной информации и принять немедленные меры реагирования, чтобы заставить государство-агрессора прекратить эскалацию конфликта на Востоке Украины", написала омбудсмен.

Загострення на Донбасі: СБУ посилила контррозвідку

  • 2022-02-20 11:18:48
  • перегляди: 0

СБУ посилила контррозвідувальний напрямок на тлі загострення ситуації на Донбасі та загрози вторгнення Росії.

Про це повідомляє офіційний сайт СБУ.

Також у відомстві заявили про готовність реагувати на будь-які сценарії дестабілізації.

«Ми звертаємо особливу увагу на безпеку об’єктів критичної інфраструктури, посилили контррозвідувальний напрямок. В усіх регіонах України СБУ проводить відповідні навчання. З акцентом якраз на захист державного кордону та стратегічних об'єктів, протидію можливим терактам та диверсіям», - заявив голова спецслужби Іван Баканов під час візиту до району проведення ООС.

За його словами, Росія застосовує комплекс інструментів для тиску на Україну.

Раніше ЗМІ писали про те, що під час свого можливого вторгнення в Україну Росія прагнутиме завершити війну якнайшвидше. Для цього російські війська будуть завдавати ударів по критично важливих інфраструктурних об'єктах та урядових будівлях, портах та місцях дислокації ЗСУ.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Російська пропаганда продовжує нагнітати ситуацію повідомленнями про “наступ” ЗСУ на Донбас

  • 2022-02-20 11:12:26
  • перегляди: 0

РосЗМІ та також підконтрольні Кремлю медіа в ОРДЛО нагнітають ситуацію повідомленнями про “наступ” ЗСУ на Донбас

Про це йдеться у ТАСС, веб-ресурсах так званої “ДНР”, РИА Новости, Московский комсомолец, пише УП.

Вони повідомляють про “теракти” у фейкових республіках та про евакуацію людей з Луганської та Донецької областей до Росії.

Видання “РИА Новости” включило пряму трансляцію з “табору біженців” на кордоні РФ, на відео видно порожні павільйони.

Перед камерою ходять працівники МНС РФ у спецодязі. У той же час видання пише про “більш як 40 тисяч біженців з Донбасу”, які прибули до Росії. Фото: УП

Крім того, медіа окупантів в ОРДЛО вранці 20 лютого опублікували повідомлення про “українських диверсантів у Донецьку”, зіткнення з якими нібито сталося у суботу. Фото: УП

Також пропагандистські ресурси продовжують поширювати дезінформацію про дії української армії, яка начебто “завдає ударів у всіх напрямках” Донецької області.

Маріонетковий режим ОРЛО заявив, що “республіка” може залишитися без мобільного зв’язку та інтернету через обставини, що склалися.

Ймовірно, обмеживши людям доступ до зв’язку,

окупанти планують посіяти паніку серед цивільного населення.

Довідка.

Як повідомляла Рубрика, 19 лютого російські пропагандисти розганяли фейк про розрив снаряда, який нібито вибухнув неподалік кордону з Україною в Ростовській області РФ.

Нібито “жертвами нової атаки київських силовиків” ледве не стали мешканці Станиці Митякінської.

Також, російські ЗМІ 19 лютого опублікували “схему української наступальної операції” на ОРДЛО, нібито підготовлену Києвом.

На підтвердження цих даних у російських медіа з’явилося відео з так званим “агентом України”, який на камеру анонсує можливі вибухи у людних місцях на Донбасі.

Російські медіа опублікували “схему української наступальної операції” на ОРДЛО, нібито підготовлену Києвом.

В ефірі російського Першого каналу показали нібито “українського розвідника Антона Мацанюка”.

Британія підрахувала, що з початку лютого російська пропаганда опублікувала десятки фрагментів неправдивої інформації з українського питання.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний констатував, що, дезінформуючи суспільство про затримання нібито українських ДРГ в ОРДЛО, окупанти розкривають власні плани.

Серед яких – мінування мостів та шляхів, якими окупаційна адміністрація вивозить мирних жителів на територію РФ, мінування автомобілів.

“В особливій небезпеці знаходяться автобуси та потяги з дітьми-сиротами та літніми людьми, яких вивозять за відомими графіками та маршрутами”, додав Залужний.

В ОРДЛО мужчин силой забирают из дома - объявлена принудительная мобилизация

  • 2022-02-20 11:07:09
  • перегляди: 0

В ОРДЛО начали приходить SMS с призывом явиться в военкомат. В некоторых местах мужчин силой забирают в военкоматы.
Как сообщает (https://t.me/Tsaplienko) журналист Андрей Цаплиенко, жители греческого села Стила (https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0%20https://www.google.com.ua/maps/place/%D0%A1%D1%82%D1%8B%D0%BB%D0%25%20B0,+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0%D1%8F+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%25%20B0%D1%81%D1%82%D1%8C,+87221/@47.6935261,37.819886,14z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x40e0c5a557be8031:0x4!%20=ru) на оккупированной территории обращаются к Послу Греции в Украине с просьбой о помощи и огласке.

По словам жителей, со вчерашнего дня мужчин насильно забирают на войну с Украиной. Сегодня люди в военной форме зашли в греческое село и силой вывезли в неизвестном направлении Андрея Водолазкина, отца троих детей, младшему из которых пять лет.

Другой мужчина, имени которого я не буду называть, уже второй день скрывается от принудительной мобилизации кафиров, - напиал журналист.

За уклонение от явки, по инвормации телеканала "Дом", угрожают уголовной ответственностью.

В комментариях к этой новости пользователи соцсетей делятся разными мнениями. Большинство выступает против явки в военкомат по указанию.

В ООС бойовики 136 разів обстріляли позиції ЗСУ: загинуло двоє українських військових

  • 2022-02-20 10:54:39
  • перегляди: 0

Минулої доби, 19 лютого в зоні проведення операції Об'єднаних сил ворог здійснив рекордну кількість обстрілів – 136. Під обстрілами загинуло двоє українських військовослужбовців.

Читайте також: Нардепи та іноземні журналісти потрапили під жорсткий артилерійський обстріл на Донбасі

Деталі

Двоє бійців зазнали осколкових поранень, які виявилися несумісними з життям. Також було поранено ще чотирьох військових. Їх госпіталізували із пошкодженнями різного ступеня тяжкості. Вони перебувають у лікарні. Ще один солдат ЗСУ отримав бойове травмування.

Як зазначили у штабі ООС, російсько-окупаційні формування продовжують ігнорувати домовленості, досягнуті у рамках Тристоронньої контактної групи. Вони у 116 із 136 випадків порушень "тиші" застосували заборонене Мінськими домовленостями озброєння.

Зокрема, противник використовував артилерію калібру 152 та 122 мм, міномети калібру 120 та 82 мм, станкові протитанкові, ручні та автоматичні гранатомети, великокаліберні кулемети. Також окупанти пустили в хід протитанкові керовані комплекси і стрілецьку зброю. Крім того, на Донбасі було зафіксовано проліт ворожого безпілотника,

ймовірно, "Орлану-10", з перетином лінії розмежування.

Які населені пункти постраждали найбільше

Ворог, зокрема, дев'ять разів обстріляв Щастя – з мінометів калібру 82 мм, автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів. Сім разів обстрілювали Троїцьке – з мінометів калібру 120 мм.

Ряд населених пунктів, зокрема, Станиця Луганська потрапили під обстріл по п'ять разів. При обстрілі Станиці Луганської було застосовано артилерію калібру 122 мм, міномети калібру 120 мм, БМП, автоматичні, станкові протитанкові гранатомети та великокаліберні кулемети.

Як уточнив штаб ООС, особливо цинічніми були обстріли КПВВ "Щастя". Воно три рази ставало мішенню прицільного вогню мінометів та станкових протитанкових гранатометів. Командування Об'єднаних сил зазначає, що обстріл КПВВ "Щастя" був порушенням міжнародного законодавства та норм міжнародного гуманітарного права.

Протягом поточної доби 20 лютого з боку окупантів зареєстровано вісім порушень тиші. Сім із них було здійснено із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Втрат у лавах ЗСУ на початку нинішнього дня не було.

Зазначимо, що у ці дні на фронті та у прифронтовому районі спостерігається загострення військового конфлікту з подачі Росії. Від рук окупантів, зокрема, постраждали дитсадок, ліцей, центр творчості, житлові будинки, об'єкти інфраструктури, зокрема залізниця. Внаслідок обстрілу бойовиків було поранено мирних жителів Донбасу та Луганської області.

Раніше ми писали, що РФ у черговий раз зірвала термінове засідання ТКГ з питань Донбасу. Делегація від України заявила, що РФ продовжує нагнітати ситуацію.

"Немного" приврал! Глава МСЧ России в 6 раз преувеличил число "беженцев" из ОРДЛО

  • 2022-02-20 10:48:52
  • перегляди: 0

В правительстве Ростовской области оценивают число "беженцев" из ОРДЛО в 6 раз меньше, чем озвучил журналистам исполняющий обязанности главы МЧС Александр Чуприян. Это следует из сообщения официального сайта правительства Ростовской области.

"По данным на 8 утра, в пунктах временного размещения Ростовской области находилось 6,5 тысячи беженцев, в том числе 2,7 тысячи детей", - говорится в нем.

В то же самое время, Чуприян от лица МЧС России заявил журналистам, что в Россию прибыли уже более 40 тысяч "беженцев" из Донбасса.

"Прозвучала информация, что более 40 тысяч лиц вынуждены покинуть соседние области Украины и прибыли на российскую территорию. Сейчас они размещены в основном в Ростовской области", - сказал он.

Российский чиновник не уточнил, где прозвучала данная информация, хотя, согласно сообщению правительства Ростовской области, он 20 февраля председательствовал на комиссии по Чрезвычайным ситуациям, на которой как раз и было названо число "беженцев" – 6, 5 тысяч, то есть в 6 раз меньше, чем озвучил глава МЧС России.

У школах та садочках Маріуполя будуть проводити навчання з евакуації

  • 2022-02-20 10:42:43
  • перегляди: 0

З понеділка у школах та садочках Маріуполя будуть проводити відпрацювання з евакуації та безпеки. Про це Суспільному повідомив заступник міського голови Олександр Кочурін.

Кочурін додав, що це пов'язано це із загостренням ситуації у зоні ООС.

Директорка Департаменту освіти Тетяна Братчикова розповіла, у кожній школі є інструкція, плани евакуації, розписані обов'язки у таких ситуаціях, також проводяться двічі на рік відпрацювання евакуації.

Читайте також: Як уберегти дітей під час обстрілів. Відповідає експертка Що відомо У понеділок, 21 лютого, за парти сядуть учні з 5 по 11 клас закладів середньої освіти. Початкові класи продовжать навчання у дистанційному форматі. Таке рішення було прийняте міською комісією ТЕБ і НС. Читайте усі новини Донбасу у Telegram та Viber

На улицах Донецка зафиксировали бронетехнику: видео

  • 2022-02-20 10:42:41
  • перегляди: 0

В оккупированном Россией Донецке местные жители заметили тяжелую бронетехнику.

Видео с улиц города публикуют в сети, пишет Хвиля.

В частности в Донецке очевидцы увидели танки, самоходные гаубицы 2С1 "Гвоздика" и другую технику.

Отметим, что установки "Гвоздика" являются тяжелым оружием (калибр 122 м) и запрещены Минскими договоренностями.

Читайте также: "Признание ЛДНР. Игра России и варианты для Украины"

Напомним, уже несколько дней на Донбассе наблюдается обострение конфликта. Количество обстрелов позиций украинских военных значительно увеличилось. Сообщается о двух погибших воинах При этом боевики обвиняют в эскалации ВСУ.

Также террористы "ЛДНР" продолжают сеять панику среди мирного населения. 18 февраля была объявлена эвакуация и общая мобилизация. Так, детей, женщин и стариков отправили вывезли в Ростовскую область. При этом за пределы неподконтрольной территории в Россию вывезли чуть более 10 тысяч мирных жителей, однако позиционируется это как "массовая эвакуация".

Кроме того, боевики ввели запрет на выезд из "ЛДНР" мужчин призывного возраста и объявили о "всеобщей мобилизации".

В Донецке и Луганске происходят взрывы. Сообщается о прибытии в "ДНР" подразделений ЧВК "Вагнера".

Рекомендуем к просмотру "Истоки геополитическая игры США в ЕС: уроки для Украины" - беседа Юрия Романенко и Владислава Оленченко.

"Один постріл може призвести до війни" – Зеленський про те, до чого можуть призвести провокації бойовиків

  • 2022-02-20 10:27:47
  • перегляди: 0

Президент України Володимир Зеленський на тлі посилення російської агресії на сході України, де окупанти примусово почали вивозити людей до РФ, попередив, що "будь-які провокації дуже небезпечні", оскільки можуть призвести до нових бойових дій.

Про це глава держави Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю ведучій CNN Крістіані Аманпур у межах Мюнхенської конференції.

За його словами, українські партнери, зокрема, Польща, країни Балтії, Литва і Естонія, Латвія, Молдова, "розуміють, з якими ризиками ми стикаємося і знають, до чого це може призвести". Тому, як наголосив Зеленський, "потрібно бути дуже обережними".

"Я думаю, що найскладнішим питанням є те, що в Криму, на тимчасово окупованій території Донбасу вздовж України та Росії, на тимчасово окупованих територіях є від 30 до 35 тис., тож провокації, дійсно, дуже небезпечні, якщо є така кількість військ. Один обстріл, один артилерійський постріл можуть призвести до війни", – попередив Зеленський.

Крім того, президент сказав, що нинішня напруженість через російську агресію є "жахливою" і "трагедією для нашої нації, для нашого народу".

Нагадаємо, 18 лютого ватажки бойовиків заявили про примусове вивезення жителів окупованого Донбасу до Росії, називаючи це "евакуацією".

Читайте також:

Дізналися з новин: у Путіна відреагували на примусове вивезення людей з "ЛДНР", яке оголосили терористи

Життя серед війни: на Донеччині українці ховаються від обстрілів у розбитих оселях

Бойовики обстрілюють дорожній коридор "Луганськ-Щастя": запис звуків пострілів

"Потрапите на російське кладовище": як у Ростовській області РФ зустрічають примусово вивезених жителів "ЛДНР"

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

У Донецьку та Макіївці розграбували квартири «евакуйованих» до Росії мешканців

  • 2022-02-20 10:27:46
  • перегляди: 0

В окупованих Донецьку та Макіївці мародери розграбували десятки квартир, власників яких «евакуювали» на територію Росії.
Про це повідомив волонтер Тім Златкін, передає Depo.ua.

«Менше доби знадобилося мародерам, щоб розграбувати 56 квартир у Донецьку та 42 у Макіївці. Так-так, саме квартири «евакуйованих» аборигенів у бараки під російським кордоном», – повідомив волонтер.

У коментарях до повідомлення Златкін додав, що «це дані донецького УБОЗу, які заборонено розголошувати».
У виданні нагадали, що 18 лютого були опубліковані відеозвернення ватажків терористичних угруповань «ДНР» та «ЛНР», в яких вони заявили про «евакуацію» мешканців тимчасово окупованих територій нібито через загрозу «провокацій з боку України».

Боевики заявили о задержании "украинских диверсантов" в Донецке: видео

  • 2022-02-20 10:27:44
  • перегляди: 0

На фоне обострения ситуации в Донбассе боевики, так называемой, ДНР заявили о задержании в Донецке "украинских диверсантов". Информацию опубликовали в Telegram-канале ДНР. Так, ополченцы заявили, что в субботу, 19 февраля сотрудники МГБ на территории Донецка, якобы, заблокировали "диверсионно-террористическая группу противника, которая планировала подрывы электроподстанций, газопроводов и фильтровальных станций на территории Республики". "При попытке задержания бандиты оказали вооруженное сопротивление, в результате чего, к сожалению, два бойца спецназа получили огнестрельные ранения. Действиями спецназа МГБ ДНР преступная деятельность представителей террористического киевского режима была пресечена", - говорится в сообщении. Видео перестрелки разместили на You-Tube-канале. Ранее мы сообщали, что, по заявлениям СБУ, обострение ситуации на Донбассе впервые за долгое время, является ничем иным, как очередным витком гибридной войны против Украины.