Чернігів - сторінка 3

Звуки вибухів, які було чутно у Чернігові доносились із Гончарівського

  • 2022-02-19 13:09:47
  • перегляди: 0

Звуки вибухів, які було чутно у Чернігові доносились із Гончарівського. Про це Суспільному сказав директор Департаменту з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Сергій Болдирев. За його словами, військові у суботу зранку проводили планові навчання. Сьогодні військові використовували потужну зброю і через сильний південно-західний вітер звуки вибухів було чутно у Чернігові.

Чернігівці звуки вибухів сьогодні чули з 9 до 10-ї ранку в районі Болдиних гір, в стороні Чернігівської ТЕЦ та в Жавинці.

Читайте також: Атрошенко та депутати: у Чернігові чиновники зібралися на стрільби.

На Чернігівщині у річці Остер потонула літня жінка

  • 2022-02-19 13:03:49
  • перегляди: 0

Із р. Остер біля с. Мрин Ніжинського району дістали тіло жительки цього населеного пункту, 1952 року народження.

Про це повідомили у Департаменті з питань цивільного захисту ат оборонної роботи ОДА.

Обставини події та причина смерті встановлюються.

У Чернігові жителі чотирьох багатоповерхівок залишились без води

  • 2022-02-19 12:54:35
  • перегляди: 0

У Чернігові по проспекту Перемоги, 14 ввечері 18 лютого стався порив водопроводу холодної води діаметром 100 мм. Без водопостачання залишиися мешканці прилеглих будинків.

Про це Високому Валу повіломили в Деапартаменті з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА.

Зокрема, йдеться про наступні адреси: проспект Перемоги №10,12,14 та №9 по вулиці Жабинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛЮТОМУ ЧЕРНІГІВЦІ ОТРИМАЮТЬ ОНОВЛЕНІ ПЛАТІЖКИ ЗА ТЕПЛО ТА ГАРЯЧУ ВОДУ

Підприємство «Чернігівводоканал» організувало підвіз води.

Фото — ілюстративне

MARKET_ADS_VAL_UA

Атрошенко та депутати міськради вчилися стріляти (Фото)

  • 2022-02-19 11:42:26
  • перегляди: 0

Учора Владислава Атрошенка та депутати міської ради (за бажанням) взяли участь в навчальних стрільбах, які проводить для потенційних учасників національного спротиву чернігівський батальйон територіальної оборони. Цивільні учасники навчань отримали перші або згадали призабуті навички у стрільбі з автомата і пістолета, а також прослухали короткий інструктаж з першої медичної допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патрульні Чернігівщині відзначили шосту річницю (Фото)

Як підкреслив міський голова у своєму коментарі журналістам, мета його участі у стрільбах, у першу чергу – показати приклад іншим чоловікам. Адже кожен мер повинен бути прикладом для своєї громади. Територіальна оборона – важлива. Окрім того, що в разі військових дій це додатковий спротив ворогу, охорона об’єктів критичної інфраструктури, життєзабезпечення міста, це ще й візуальна картинка для російського суспільства. Щоби батьки російських солдат розуміли, що на їхніх дітей, які виконують вірогідні злочинні команди і йдуть на територію України, буде чекати неприємна несподіванка. Це бійці національного спротиву,

які будуть стріляти на враження. Російське суспільство повинно вимагати від свого президента не направляти їхніх дітей в Україну.

Владислав Атрошенко додав, що сам він за посадою, відповідно до закону, є ланкою у вертикалі територіальної оборони. Тому й без написання заяв вже автоматично до неї належить. І виконає свій обов’язок.

Наразі всі чернігівці, які мають бажання пройти вишкіл для можливої участі в національному спротиві, також можуть прийти в місця проведення таких навчань. Як повідомив заступник командира БТРО старший лейтенант Іваненко, змогу вчитися дають усім. Підрозділ зараз в активному відборі тих, хто хоче і може стати до його лав. Але спочатку людина приходить, придивляється, проходить початкове навчання, визначається у своїх рішеннях і діях. Стрілецькі дні проводяться щосуботи. Щоби мати точнішу інформацію – можна слідкувати за оголошеннями на сторінці БТРО в соцмережі. Чим більша кількість людей до цього залучиється – тим простіше буде організувати і охорону, і оборону.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Прес-служба Чернігівської міської ради

У Чернігові вшанують пам'ять Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-19 11:39:49
  • перегляди: 0

У Чернігові 20 лютого вшанують пам'ять Героїв Небесної Сотні.

Меморіальні заходи проходитмуть у сквері імені Попудренка біля однойменної стели. Початок о 10:00.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЧЕРНІГОВІ ВШАНУВАЛИ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ. ФОТО

У рамках заходу відбудуться: заупокійна літія, покладання квітів до стели Героїв Небесної Сотні та виступи учасників Революції Гідності.

Організатори: Чернігівська обласна державна адміністрація, Український інститут національної пам’яті, Чернігівське товариство «Просвіта», Чернігівська обласна організація Народного Руху України.

Джерело — Чернігівська ОДА

Фото — ілюстративне

MARKET_ADS_VAL_UA

У Чернігові відома художниця провела урок малювання для «першачків» (Відео)

  • 2022-02-19 10:42:25
  • перегляди: 0

Уроки малювання для першокласників від відомої художниці. В Чернігові дітлахи навчаються творчості в школі безпосередньо у митців.

«Може, завдяки таким зустрічам у моїх першачків прокинеться талант, хист до малювання і виросте така відома чи відомий художник на всю Україну»,- Оксана Федорченко, вчитель початкових класів вищої категорії чернігівської ЗОШ №35.

До міської школи №35 завітала відома чернігівська художниця Оксана Корнієнко, щоб своїм прикладом прищепити дітлахам любов до надзвичайно корисного виду творчості. Адже малювання – це розвиток уяви, дрібної моторики рук, пам’яті, уваги.

«Малювання – це найперше, за що береться маленька дитина. Вона бере олівці, пензлика, фарби та починає творити. І для дитини не важливо, має вона художній хист чи не має, їй усе подобається, що вона пише. І, звісно, картина, зроблена руками маленького художника, для батьків – це найкращий предмет гордості»,- Оксана Федорченко, вчитель початкових класів вищої категорії чернігівської ЗОШ №35.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Мамо, не дзвони. Я живий»: матері «майданівців» і загиблих на війні дали оцінку подіям Революції Гідності (Відео)

«Я завжди за те, щоб дати дитині таку свободу творчості. Нехай малює, як вона бачить, як вона відчуває. Дитина повинна розвивати свої якісь навички. Біда оцих всіх художніх закладів, що вони ламають, переучують. А кожна дитина – геніальна»,- Оксана Корнієнко, чернігівська художниця, член Національної спілки художників України.

Діти познайомились із творчістю художниці, з особливостями її «почерку», отримали маленьку лекцію щодо азів малювання. Цікавинкою зустрічі стало творення дітлахами малюнків. Автор кращого отримав від художниці приз – її картину. Малювали діти домашніх улюбленців.

«Я люблю малювати тварин. Це весело. Я люблю малювати своїх улюбленців, а ще що я захочу».

«Я люблю котів. Я люблю малювати тварин. Котиків. – Чому? – Тому що в мене домашній кіт. Маркіз».

«Тварин подобається малювати. – Яких тварин? Котиків. – Чому? – Тому що вони пухнаті і вони мені подобаються».

«Мені подобається малювати, тут можна дізнаватися, як малювати картини і як малювати гарні картини».

Загалом запрошення таких талановитих гостей для чернігівських школярів – звична практика. Поети, військові, казкарі, кулінари та багато-багато інших представників професій і покликань ідуть до дітей прямісінько в класи.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Михайло Пронін

Вірші чернігівців чудово переклали мовою майтхілі

  • 2022-02-19 10:21:41
  • перегляди: 0

Народні поети України з Чернігова Тетяна і Сергій Дзюби невтомно мандрують світом. Нині їх вірші переклали чарівною мовою майтхілі. Ця мова поширена на сході Індії та в Непалі, й нею розмовляють 42 мільйони жителів. Тож ця чудова мова має офіційний статус. У майтхілі – дуже багата культурна та літературна спадщина. Нею створювали поезію та прозу багато визначних індійських письменників. Та й сучасна література на майтхілі – популярна.
Тепер цією давньою і милозвучною мовою водночас у Індії та Непалі вперше зазвучали поезії українців. Вірші Сергія Дзюби переклав відомий поет із Непалу Айодхьянатх Чоудхарі (Ayodhyanath Choudhary). А вірші Тетяни Дзюби прекрасно пролунали мовою майтхілі у перекладі «Золотого письменника світу», визначного непальського поета та міжнародного діяча Сантоша Кумара Покхарела.

Сантош Кумар Покхарел

Натомість Сергій Дзюба майстерно переклав вірші друзів із Непалу українською.

Це – 84 переклад творів Тетяни та Сергія мовами народів світу. В Індії їх щиро полюбили, і тут у них – буквально мільйони шанувальників! Поезії українців перекладені шести офіційними мовами цієї країни,

вони отримали тут сім почесних нагород! Наразі українці стали «Золотими письменниками світу» й завдяки дуже активній підтримці в Індії.

Тож пропонуємо вірші Сергія Дзюби в перекладі мовою майтхілі, який здійснив непальський поет Айодхьянатх Чоудхарі.
Serhii Dziuba
सेर्गेइ द्ज्युबाक कविता

*

अनन्तकालिक चानीसन चमकैत तरहथ्थीपर

एकटा छोट बच्ची

अपन केशमे चन्द्रप्रकाश सन ककबा चलबैत अछि

आ अचानक बदलैत ऐनामे

अपन छवि नहि देखैत अछि

ओकर नजरि एकटा अज्ञात बुढियाक

चोकटल चमडी पर जे चलि गेल रहैछ ।

*

एकटा प्रायद्वीप पर

दूरस्थ, इभक नोर

कस्सल आलिंगनबद्ध

चकचोन्ही लगबयबला उज्जर चमकैत चट्टानसँ

जतय क्षितिज देखल जाइछ सकैत छल

जओं ओ सागरमे नहि समा जाइत।

संगीत आश्रय पओलक

एकटा पुरूष आ एकटा नारीकेँ

जन्म देबाक हेतु।

*

दीर्घजीवन जीबू

कम लिखू

आ अपना पाप हेतु

स्वर्गकेँ दोषारोपित नै करू।

*

रोदनकालक सौन्दर्य

ओकर आँखिक भीजल पिपनीसब

इन्द्रधनुषकेँ

आकर्षित करैछ।

*

आहाँ लोक सब

शान्त रहल जाऊ-

हमरा, समुन्द्र सुनाई नै दैत अछि।

*

एकटा पुरान, बहुत पुरान

गिटार ठाढ़ कैल सुदृढ राखल छैक

एकटा कोनमे

जेना कोनो बच्चा हो ।

*

सेर्गेइ द्ज्युबाक अंग्रेजी कविताक मैथिली अनुवाद ( 6 फरबरी , 2022 )

@ अयोध्यानाथ चौधरी

जनकपुरधाम, नेपाल इमेल:- [email protected]

На майтхілі переклав Айодхьянатх Чоудхарі (Ayodhyanath Choudhary)

А зараз пропонуємо увазі читачів прекрасні та глибокі вірші Тетяни Дзюби в оригінальному перекладі мовою майтхілі.
Tetiana Dziuba
तातियाना द्ज्युबाक कविता

* * *

स्टेशनक शोरगुलक साथ दिन निकलि गेल

और परछाइ रेल सन नमहर भ' गॆल

जे रातुक अंत तक ल' जाइत अछि

जकरा जनिजाइत पार करैत छथिन

पददलित अनेकों अन्ना करेनिना

हुनका लेल समस्यासँ छुटकाराके गारंटी छै

केवल भोर होयबा तक ।

* * *

और आशा के रंगक सन्नाटा हेतै

और खुशी के रंगक शांति हेतै

और सेब खसि पड़तै , दू भागमे बिखैर जेतै,

ख़ुशदिल प्रेमी एकरा दुनू हिस्साके खा जेतै

और ओ सब डाढिक पाछू कनैत इभके देख नै पौतै ,

जे बहुत पहिनेसँ पुरान कुपोषणसँ पीड़ित छै ।

* * *

निमकक साथ समय निकैल जाइत अछि

सबसे प्राचीन कालक घड़ीक रेत जकाँ

ई जलैत अछि, दुखाइत अछि और दर्द दैत अछि

और समा जाइत अछि समुद्रमे

जैमे झूल'मे आनन्द लगैत अछि

स्मृतिक लहरि पर ।

ई अफ़सोसक बात छै कि दुःख बहुत काल तक नै रहैत अछि

आखिर, लोक जमीनेपर रहैत अछि

और समुद्र त' निमकेसँ बनल अछि ।

* * *

राजकुमारीलोकनि केँ हमेशा

मूर्खलोकनि केँ सौंपल जाइत छलैक,

आश्वस्त करैत अछि लोक ज्ञान।

* * *

टेलीफोन करैत छी

नंबर हमरा कंठ नै अछि एखन

एहन समयमे जखन केओ फोन नै उठावैत अछि

तखन मात्र सुनल जा सकैत अछि ओ संदेश

जकरा सुनबाक चाहना रहैत अछि बहुत पहिनेसँ ।

अनुवाद: कवि सन्तोष कुमार पोखरेल (रूसी भाषासँ मैथिलीमे )

फरबरी ०५. २०२२ । भक्तपुर नेपाल © [email protected]
На майтхілі вірші Тетяни Дзюби переклав Сантош Кумар Покхарел із Непалу.
Сантош Кумар Покхарeл (Непал)
Сантош Кумар Покхарел – відомий поет та перекладач із Непалу. За спеціальністю – інженер-будівельник гідроенергетики (магістр). Автор п’яти книг. Знає рідну непальську, хінді, англійську, російську та французьку мови. Публікувався також бенгальською та угорською мовами. Його нова книжка «Казки Ельдара Ахадова» була представлена на Міжнародному книжковому ярмарку в Німеччині, у Франкфурті. Вірші опубліковані в антологіях та на багатьох популярних порталах. На Всесвітньому конгресі поетів у 2019 році в Бхуванешварі єдиний представляв державу Непал. Упорядник Всесвітньої антології поезії «Міжнародний літературний форум. Випуск перший» (2021).

Переклав вірші українців Тетяни та Сергія Дзюби непальською мовою.

Лауреат Міжнародної літературної премії «Eternity» (Бхуванешвар, Індія, 2018), відзнак Всесвітнього конгресу поетів (2019), Міжнародної премії за творчість від Освітнього фонду Махатми Ганді (Махараштра,

Індія, 2019), Міжнародної літературної премії «LIFFT Євразія» (поезія, срібна медаль, 2020). Посол миру (2020). Нагороджений Почесним дипломом Міжнародної літературно-мистецької Академії України (К.-Чернігів, 2021) і Міжнародною літературною премією імені Миколи Гоголя (Україна, Київ-Чернігів, 2021). «Золотий письменник світу» (2022). Має двох чарівних донечок.

Вірші Сантоша Кумара Покхарела широко друкувалися в Україні у перекладі Сергія Дзюби. Також Сантош і Сергій створили разом пісню «Будь моєю!», яку прекрасно співає українською мовою популярний дует «Крила» (лауреати міжнародних і всеукраїнських премій та конкурсів Валентина та Володимир Олійники).
А тепер – читайте поезії Айодхьянатха Чоудхарі в перекладі Сергія Дзюби.
Айодхьянатх Чоудхарі (Ayodhyanath Choudhary)
Відомий поет, перекладач, магістр із Непалу. Вірші пише англійською, майтхілі, хінді та непальською. Публікується з 1968 року. Взагалі, цікавиться різними жанрами літератури, однак найбільше знаний поетичною творчістю. Також його статті часто друкуються в національних і міжнародних журналах. Він переклав, зокрема, «Мелодію кохання» всесвітньо відомого письменника Джйотірмайя Тхакура (Jyotirmaya Thakur’s) на майтхілі та хінді. Переклав на майтхілі вірші народного поета України Сергія Дзюби. Його нагороджено Почесним дипломом Міжнародної літературно-мистецької Академії України.

В очікуванні

Я бачив їхні сонячні обійми,

Вони були зворушливо прекрасні.

Такими їх Господь із серця вийняв –

Для віри, сліз, любові, горя, щастя!

Створив одне для одного, навіки…

І ось вони удвох завмерли в морі –

Її вуста шепочуть чоловіку,

І оченята сяють неозорі.

Їх хвилі заціловують звабливо,

Усміхнено, грайливо, наче діти.

А дві душі зливаються у диві,

Як сонечко – у водах, самоцвітом…

Стрибають хвилі вище та жвавіше,

Немов до хмар вже хочеться дістати!

Вродився вітер – розтинає тишу

Владика невгамовний і затятий.

А люди – ані кроку, мов безсмертні!

І раптом – гаснуть, як пречисті зорі…

Лиш кралечки волосся на поверхні

Хвилюється у золотавім морі.

Любов

Любов – це дар, як сонечко ранкове,

Що у вікні вітається привітно;

Найкращі в світі, милі, рідні діти;

Чарівне, неймовірне, ніжне слово!

Любов – це Бог, роса зеленолиста,

Незаймані, ясні, прекрасні квіти;

Це – вітерець, що пестить коси й віти;

Пречисті зорі в сяйві урочистім.

Це – очі найдорожчої людини,

Усміхнені, глибокі, найсвятіші;

Це – музика зворушливої тиші;

Щаслива, тиха, лагідна хвилина.

Душа, яка танцює на світанку,

Легка, святкова, наче наречена;

Це – матінка, турботлива, натхненна;

Батьківський дім, що зігріва на ґанку.

Це – золотий, неначе сонях, тато;

Сади Вітчизни у жаданім цвіті;

Казки та мрії – теплі, не зужиті,

І сни, в яких так солодко блукати!

Українською з мови майтхілі переклав Сергій Дзюба

На Чернігівщині значно здорожчали овочі та макарони

  • 2022-02-19 09:39:41
  • перегляди: 0

За розрахунками Держстату, показник рівня інфляції в січні 2022р. в області становив 101,6%, в Україні – 101,3%.

На споживчому ринку області в січні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,7%. При цьому найбільше (на 27,1%) подорожчали овочі. На 1–12,2% зросли ціни на макаронні вироби, м’ясо та м’ясопродукти, сало, яйця, фрукти, молоко, масло, сири, кисломолочну продукцію. Водночас подешевшав на 2,7% цукор, на 1,3% – олія соняшникова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині цьогоріч очікують на весняне водопілля

Тютюнові вироби зросли в ціні на 1,1%.

Тарифи на водопостачання підвищилися на 11%, каналізацію – на 9%.

Паливо та мастила стали дорожчими на 1,9%.

Вартість місцевого телефонного зв’язку зросла на 14,6%, Інтернету – на 6%.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Головне управління статистики у Чернігівській області

Ковід на Чернігівщині: знову більше 1000 випадків на добу

  • 2022-02-19 08:51:27
  • перегляди: 0

За останню добу 18 лютого в Україні більше 31 тисяч нових випадків Covid, на Чернігівщині – більше тисячі.

За добу 18 лютого в Україні зафіксовано 31125 нових випадків Covid, померли 260 хворих, госпіталізовано 3208 осіб. Одужало за добу 30 487 осіб.

Що стосується Чернігівської області, то за добу виявлено 1066 нових хворих. А всього хворіє на даний час майже 16 тисяч жителів області.

Кількість хворих на Чернігівщині стрімко зростає останні 2 тижні. Приміром, за попередню добу 17 лютого - 1114 нових випадків.

В той же час, як повідомили Часу Чернігівському в Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, ця хвиля коронавірусу легша, ажде менший % хворих потрапляє до лікарень. Із більш ніж 2000 ліжок для ковід-хворих зайняті не більше половини.

А найбільше нових випадків – у Києві (4391), а також в Одеській (2657) і в Дніпропетровській (2523) областях.

Джерело МОЗ, УОЗ Чернігівської ОДА

Громади Чернігівщини перейшли до реальних кроків щодо повернення газогонів у свою власність

  • 2022-02-18 21:03:53
  • перегляди: 0

В Іванівській громаді вже провели збори та створили ініціативну групу з повернення газогону, який будувався силами самих жителів. Тож процес повернення мереж вже запущено. Громадам області в цьому питанні сприяють в облдержадміністрації. Тільки поверненням мереж, вважають у громадах, можна захистити людей від незаконних дій монополістів. Та й вартість розподілу газу продовжує зростати, тому селяни відчувають несправедливість.

Яблунівська громада, що на Прилуччині, теж з’ясовує, як мережі, що були у комунальній власності, дивним чином змінили власника. Звернення до Міненерго та Фонду держмайна не дали результатів.

У селі Хрещате Кіптівської громади теж свого часу прокладали газові мережі власними силами.

Довибори в Раду: ЦВК зареєструвала вже вісім кандидатів на Чернігівщині

  • 2022-02-18 20:46:19
  • перегляди: 0

Про це повідомляє пресслужба ЦВК, передає Укрінформ.

«Центральна виборча комісія зареєструвала Євгенія Мікояна кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область) на проміжних виборах народного депутата України 27 березня 2022 року від політичної партїі «Громадянський рух «Свідомі», - ідеться в повідомленні.

Раніше ЦВК зареєструвала сім кандидатів у народні депутати на виборах у 206-му окрузі, а саме: Олександра Ломаку (УДАР), Олександра Гашпара (самовисуванець), Володимира Атрощенка (самовисування), Максима Балана (Собор), Катерину Данькову (Демократичний альянс), Олега Робейка (Народовладдя) та Олену Серебреннікову (Партія українського народу).

Читайте також: Довибори в Раду на Чернігівщині: дозвіл на спостерігачів отримали 13 організацій

Як повідомлялося, 26 січня розпочався виборчий процес на проміжних виборах народного депутата, що відбудуться в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область) 27 березня. На засіданні 4 лютого ЦВК утворила окружну виборчу комісію ОВО № 206 кількістю 18 осіб.

29 жовтня 2021 року Центральна виборча комісія призначила проміжні вибори народного депутата України в ОВО № 206 на 27 березня 2022 року. Рішення ухвалено у зв’язку зі смертю народного депутата Антона Полякова.

Довибори в Раду: ЦВК зареєструвала вже вісім кандидатів на Чернігівщині

  • 2022-02-18 20:46:16
  • перегляди: 0

Про це повідомляє пресслужба ЦВК, передає Укрінформ.

«Центральна виборча комісія зареєструвала Євгенія Мікояна кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область) на проміжних виборах народного депутата України 27 березня 2022 року від політичної партїі «Громадянський рух «Свідомі», - ідеться в повідомленні.

Раніше ЦВК зареєструвала сім кандидатів у народні депутати на виборах у 206-му окрузі, а саме: Олександра Ломаку (УДАР), Олександра Гашпара (самовисуванець), Володимира Атрощенка (самовисування), Максима Балана (Собор), Катерину Данькову (Демократичний альянс), Олега Робейка (Народовладдя) та Олену Серебреннікову (Партія українського народу).

Читайте також: Довибори в Раду на Чернігівщині: дозвіл на спостерігачів отримали 13 організацій

Як повідомлялося, 26 січня розпочався виборчий процес на проміжних виборах народного депутата, що відбудуться в одномандатному виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область) 27 березня. На засіданні 4 лютого ЦВК утворила окружну виборчу комісію ОВО № 206 кількістю 18 осіб.

29 жовтня 2021 року Центральна виборча комісія призначила проміжні вибори народного депутата України в ОВО № 206 на 27 березня 2022 року. Рішення ухвалено у зв’язку зі смертю народного депутата Антона Полякова.

У Чернігові із сім’ї вилучили голодну 14-місячну дитину

  • 2022-02-18 19:57:32
  • перегляди: 0

Ювенальні поліцейські вилучили з чернігівської родини 14-місячну дитину через небезпечні умови проживання. Нині хлопчик перебуває в лікарні. Його життю та здоров’ю нічого не загрожує, повідомляє поліція Чернігівської області.

Сьогодні до поліції надійшло анонімне повідомлення про те, що в одному з приватних будинків Чернігова знаходиться маленька дитина, за якою належним чином не доглядають.

Поліція негайно відреагувала на повідомлення і прибула за вказаною адресою. Інспектори ювенальної превенції спільно зі службою у справах дітей виявили в будинку антисанітарію та абсолютно неприйнятні умови для проживання дитини – в оселі відсутнє опалення, водо- і газопостачання.

З’ясувалося, що дорослі у цій родині – матір і бабуся дитини – ведуть асоціальний спосіб життя, вживають алкоголь і не приділяють уваги немовляті. На момент прибуття поліції матері дитини вдома не було, а бабуся мала ознаки алкогольного сп’яніння. При цьому, хлопчик мав неохайний вигляд, був голодним.

У зв’язку з тим, що життю і здоров’ю дитини загрожувала небезпека, поліцейські вилучили її з родини, нагодували та доправили до лікарні.

Нині вирішується питання про позбавлення матері батьківських прав та притягнення її до відповідальності.

Атрошенко та депутати: у Чернігові чиновники зібралися на стрільби

  • 2022-02-18 19:54:33
  • перегляди: 0

Стріляли з автомата Калашникова та пістолета Макарова. Сьогодні, 18 лютого, на стрільбищі у Чернігові міський голова та депутати тренувалися стріляти. За словами начальника КП "Муніципальна варта" Віталія Хрустицького, організували такі стрільби, аби депутати показали приклад для містян.

"Я сам як депутат, є представником народу, тому наші депутати повинні роз'яснювати містянам, що вони мають бути в теробороні й ніхто нам не допоможе, крім України, ніхто не виступить на її захист, тому була прийнята така пропозиція".На таке навчання запросили 42 депутати з усіх фракцій, прийшли ж близько 10 з фракції "Рідний Дім" та міський голова Владислав Атрошенко.

"Територіальна оборона – це не тільки під час військових дій, це будь-які дії надзвичайного характеру, це охорона об'єктів критичної інфраструктури для життєзабезпечення міста", – розповів мер.З автомата Калашникова депутати тренувалися стріляти з відстані 100 метрів бойовими патронами, у кожного з них було п'ять спроб.

Як розповіла Юлія Дарницька, депутатка від фракції "Рідний дім", стріляти було складно.

"Насправді я вже стріляла,

в мене є досвід, я займалась трішки в тирі, тому це не новина, знаю як поводитись зі зброєю. Я вважаю, що потрібно собі нагадувати ці знання, оновлювати й тренуватись, це ніколи не буде зайвим".

Серед тих, хто тренувався у стрільбі, і колишній біатлоніст Андрій Дериземля.

"Стріляв з автомата Калашникова, відчуття, напевно, не дуже прості, тому якби це були звичайні, просто заради забави або поліпшити спортивні навички, це було б краще. На жаль, загроза вторгнення Росії існує, тому і проводяться такі навчання територіальної оборони, але я сподіваюсь, що ми будемо лише навчатися і не будемо застосовувати все-таки зброю".Також депутатам розповіли правила домедичної допомоги та показали, як зупиняти критичну кровотечу за допомогою армійського джгута.

Схожі заняття для цивільних тероборона проводить щосуботи, розповів заступник командира територіальної оборони Олександр Іваненко.

Суспільне поцікавилось, чому депутати інших фракцій не прийшли на тренування. Депутатка з фракції "Європейська Солідарність" Марина Рейко сказала, що у цей час вона працювала, Юрій Тарасовець від фракції "Слуга народу" сказав, що збирається відвідати аналогічні заняття у суботу, а депутат від фракції ОПЗЖ Віталій Голець сказав, що в цей час був на засіданні депутатської комісії.

Депутат від фракції "Наша Край" Віктор Бистров сказав, що це були стрільбища для тих, хто хоче долучитися до територіальної оборони, а він військовозобов'язаний і це його не стосується.

Деталі — у сюжеті:

Читайте також: У Чернігові проведуть стрільби для депутатів міськради

9 років у в’язниці проведе водій, що збив мати з двома дітьми на київській трасі

  • 2022-02-18 19:43:18
  • перегляди: 0

Верховний Суд підтримав позицію ювенальних прокурорів і залишив без змін вирок для жителя Чернігівщини, яким його засуджено до 9 років позбавлення волі за порушення правил безпеки дорожнього руху під час керування транспортним засобом, що спричинило смерть трьох осіб, із яких двоє малолітніх дітей (ч. 3 ст. 286 КК України).

Касаційну скаргу засудженого про скасування вироку суду першої інстанції та ухвали апеляційного суду щодо нього і призначення нового розгляду у суді першої інстанції Верховний Суд залишив без задоволення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна ДТП із тролейбусом сталася у Чернігові (Фотофакт)

Нагадаємо, що за результатами судового розгляду кримінальної справи було встановлено, що у листопаді 2017 року водій автомобіля «Volkswagen Caddy», рухаючись автодорогою «Київ-Чернігів-Нові Яриловичі» у с. Сираї Козелецького району, перевищив дозволену швидкість руху в населеному пункті, проявив неуважність і неправильно оцінив дорожню обстановку. В результаті чого здійснив наїзд на місцеву мешканку, яка переходила проїжджу частину з двома малолітніми доньками – одного та семи років. У результаті наїзду від отриманих тілесних ушкоджень жінка та діти померли.

Судом першої інстанції винуватцю призначено покарання у виді 9 років позбавлення волі, Чернігівський апеляційний суд церішення залишив без змін.

Вирок набрав законної сили.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

Поліція Чернігівщини затримала «любителя» дитячої порнографії

  • 2022-02-18 19:39:38
  • перегляди: 0

Співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області спільно з прилуцькими слідчими під процесуальним керівництвом прокуратури викрили 37-річного мешканця Прилук у зберіганні порнографічних матеріалів за участю дітей.

Як повідомили у поліції Чернігівської області, під час санкціонованих обшуків у зловмисника виявили та вилучили вдома мобільний телефон, у якому чоловік зберігав дитячу порнографію.

Поліція під процесуальним керівництвом прокуратури повідомила прилучанину про підозру за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 301-1 (умисне одержання доступу до дитячої порнографії з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем чи технологій або умисне її придбання, або умисне зберігання, ввезення в Україну, перевезення чи інше переміщення дитячої порнографії без мети збуту чи розповсюдження). Її максимальна санкція передбачає позбавлення волі на строк до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Досудове розслідування триває.

У Чернігові міський голова дав доручення привести до ладу бомбосховища. В якому вони стані?

  • 2022-02-18 19:31:07
  • перегляди: 0

Прибрати сміття, побілити і привести до ладу сходинки в бомбосховищах у Чернігові. Таку команду дав міський голова Владислав Атрошенко керівникам комунальних підприємств, у яких є бомбосховища. За даними, вказаними на сайті міської ради, їх 15. Ще є близько 900 укриттів у підвалах багатоповерхівок.

Одне з бомбосховищ є у пологовому будинку Чернігова.

В кімнаті з написом "операційна" лежать протигази, дозиметри, ноші і ломи на випадок завалу дверей.

Сюди у випадку надзвичайної ситуації спустять з відділень породіль, немовлят і лікарів і медсестер. Для цього тут є лікарські і дитячі ліжка.

Приміщення площею понад 400 квадратних метрів розраховане на 100 людей. Всі інші лікарі і пацієнти зможуть розміститися у так званій підземній галереї пологового. Вона розрахована на 300-400 людей . В таких бомбосховищах, призначених для тривалого перебування людей, у Чернігові зможуть знайти прихисток лише три відсотки містян. Тому міський голова Владислав Атрошенко радить про них забути.

"Не ображайтесь на мене, я щирий з вами: забудьте про бомбосховища. Їх було збудовано на території Чернігова 101,

яких комунальних є тільки 15. Решта – 86 бомбосховищце вже збанкрутілі суб’єкти, розвалені: колишній цегельний завод, молокозавод, інші заводи. Де вже частково не зрозуміло, яка форма власності, воно в банкрутстві, продано, завалено, його не існує. Але якби це все існувало, бомбосховища вміщували б 19 тисяч осіб. У нас проживає 285 тисяч". Всі ці 15 комунальних бомбосховищ міський голова дав доручення привести до ладу. Окрім цього в Чернігові є близько 900 укриттів, мапа з їхніми адресами розміщена на сайті міськради.

За декілька будинків звідси ще одне укриття. Двері тут відкриті. Розташоване у центрі Чернігова за адресою проспект Миру 29. Це укриття є тимчасовим, каже учасник бойових дій Олександр Тарнавський.

"Тут перечекати обстріли, якщо вони будуть декілька годин. Люди забігли і мають де розташовуватися протягом одного дня. Сюди забігти і сховатися людям нормальний варіант. Єдине його хотілося б обладнати". Є тривалого перебування, це і є так звані бомбосховища.

"В них має бути вентиляція, зв’язок і це в основному це робиться для працівників, які важливо аби вони продовжували стратегічну роботу або це ті,

кого не можна евакуювати. Це лікарні, пологові будинки, і там вони розраховані на довге перебування людей", – говорить чернігівець, учасник бойових дій Олександр Тарнавський.До укриття на проспекті Миру у будинку 24 двері зачинені. Де шукати ключі не вказано. Це і є проблема частини укриттів в Чернігові, каже Олександр Тарнавський.

"Багато місць, що зображені на карті вони або не функціонують вже або до них немає доступу, місцеві мешканці зробили підвали аби зберігати там якійсь продукти, або зробили коморки. І є проблема у мікрорайоні Масани, активно розбудовується і молодий район. Але на приблизно 30 тисяч населення немає жодного укриття. Є на старих Масанах за адресою Елеваторна, 1".

Чи знають чернігівці, де поблизу їхніх будинків є укриття і бомбосховища – у сюжеті:

Читайте також: На Чернігівщині 22 лютого відбудеться перевірка електросирен