У «Драмікомі» відбулася вражаюча патріотична прем’єра від французького режисера

17 лютого у театрі драми та комедії відбулася прем’єра вистави «Майдан Інферно», присвячена Революції Гідності.

Це стало знаковою подією для нашого міста та його патріотичних мешканців, адже, дата першого показу вистави співпала з річницею початку кривавих подій на Майдані.

Вісім років тому у центрі столиці почали вбивати мирних мешканців – справжніх патріотів.

Автор цієї вражаючої, правдивої історії – відома драматургиня Неда Неждана. А поставив її на дніпровській сцені французький режисер Клеман Перетятко.

Директор-художній керівник «Драмікому» Сергій Мазаний розповів, що запрошення на виставу були надіслані і в шпиталі, і в військові частини, і родинам загиблих бійців.

-Ця вистава дуже важлива для кожного з нас тому, що вона говорить про почуття любові один до одного, до рідної землі, про бажання жити в незалежній, вільній, самостійній країні, – говорить Сергій Мазаний. – Через цю виставу ми говоримо з кожним про важливі речі. Ми хочемо, щоб глядач виходив із театральної зали з вірою та натхненням.

Режисер втілив на сцені «Драмікому» цікавий задум – актори тут не тільки віртуозно грають,

а й керують крихкими маріонетками, які ніби переживають із головними героями всі ті буремні події. Ляльки наче підкреслюють крихкість людських життів та доль.

-Я дуже радий, що саме в Дніпрі, і саме в нашому театрі відбувається така подія, така знакова прем’єра. Адже театр – це не тільки розважальний заклад. Коли в країні відбуваються такі буремні події, театр повинен бути на культурній передовій і говорити з глядачем на актуальні теми. До того ж, я щасливий, що наші актори мають змогу попрацювати з французьким режисером, бо це інша школа, інший спосіб існування на сцені, західний метод. Це дуже цікавий та цінний досвід, – зазначив головний режисер «Драмікому» Антон Меженін.

У героїв повно особистих проблем та життєвих драм, але вони кинули все та вийшли на Майдан – поборотися за волю та за свої права.

Головна героїня – юна дівчина Аня шукає свого коханого Ореста по всіх лікарнях і підпільних шпиталях Києва. Хлопця жорстоко побили беркутівці та він впав у кому. Він не може почути її. Але закохані зустрічаються все ж таки пізніше у паралельному світі, знову ведучі філософські та патріотичні бесіди.

- Ця п’єса написана по свіжих слідах Майдану, які я спостерігала в той час, і для мене це була найрадикальніша подія 21-го сторіччя. Я бачила, як усього за три місяці відбулася велика зміна свідомості наших громадян.

В моїй п’єсі немає політиків, в ній показані звичайні люди: філолог, журналістка, медик, охоронець, музикант. Вони не можуть миритися з насильством та несвободою. Це герої, які змінюють світ. Я прагнула, щоб люди могли зануритися всередину і пройти цей тяжкий шлях разом з героями, зрозуміти, що насправді відбулося, і чому про це важливо зараз говорити, – розповіла драматургиня Неда Неждана.

У «Майдан Інферно» ви побачите не тільки те, що дивилися багато разів у новинах. Це можливість для тих, хто не стояв тоді за правду на Майдані, поринути у центр тих буремних подій. Побачити жорстокість та свавілля влади і силовиків, побачити жах та біль тих людей, які просто хотіли мирно відстояти світле майбутнє.

Герої діляться з нами моторошними подробицями арештів, знущань, катувань майданівців. Ми бачимо їх горе, але незламний дух, коли пішли перші жертви. Від їх розповідей стигне кров.

У фіналі вистави усі герої надривно співають в унісон відому журливу пісню «Пливе кача». В цей час увесь зал підіймається та аплодує зі слізьми на очах.

Вистава не легка, не для відпочинку (тому й 16+). Вона для загострення свідомості, почуття патріотизму та гордості за непереможних українців. Це справжня дань пам’яті Героям Небесної Сотні…

20 лютого дніпровську виставу показали у Києві – в Українському Домі.

Юлія Клименко




Comments

    No results found.