Математики розв’язали одну з найвідоміших древніх задач - про квадратуру круга

Математики Андраш Мате і Олег Піхурко із Ворицького університету та Джонатан Ноель з Університету Вікторії опублікували розв'язання однієї з найвідоміших математичних задач про квадратуру круга, яку, як вважалося, було неможливо розв'язати за допомогою циркуля та лінійки.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Quanta Magazine.
Ця задача полягає в побудові за допомогою циркуля та лінійки квадрата, рівновеликого за площею до заданого круга.
Зазначається, що автори продемонстрували, що круг можна перетворити на квадрат, розрізавши його на частини. А сам процес можна візуалізувати.
Як пише видання, німецький математик Фердинанд фон Ліндеман у 1882 році довів, що розв'язання квадратури круга неможливе за допомогою класичних інструментів.
Через 43 роки видатний польсько-американський математик Альфред Тарський змінив правила задачі. Її формулювання звучало так: чи можливо розрізати круг на скінченну кількість частин і зібрати з них квадрат такої ж площі? Або, формальніше, чи можливо розбити круг на скінченну кількість підмножин, які попарно не перетинаються, і пересунути їх так, щоб отримати розбиття квадрата такої ж площі на попарно неперетинні підмножини?
У 1990 році угорський математик Міклош Лацкович стверджував, що це можливо. За його словами, для цього круг доведеться розділити на понад 1050 частин. Однак математики назвали доказ Лацковича "неконструктивним", оскільки він не візуалізував його.
Тепер же, на відміну від Лацковича, Мате, Піхурку та Ноелю вдалося показати рішення квадратури кола. Їхнє розв’язання містить велику кількість фрагментів, але теоретично їх можна зобразити.




Comments

    No results found.