Перший бій у незалежній Україні: у Кропивницькому вшанували Героїв Небесної Сотні (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 20 лютого, у Кропивницькому відбувся захід із вшанування Героїв Небесної Сотні.

На центральній площі міста - площі Героїв Майдану, близько 100 учасників акції встановили лампадки у формі янгола. Інсталяцію доповнили шоломами, в пам'ять про полеглих під Дебальцевим у 2015 році українських військовослужбовців.

Модерував захід історик та громадський діяч Юрій Митрофаненко. На самому початку він оголосив хвилину мовчання в пам'ять за всіма загиблими в тих лютневих подіях українцями. До слова запрошували всіх охочих.

- Тоді ми ще не знали, що ми захищаємо. Ми думали, що боремося з режимом, прагнемо євроінтеграції. Але як показав час, Майдан - це перший бій проти Московської імперії у незалежній Україні", - говорить учасник Євромайдану Павло Дайнеко.

Волонтерка Катерина Колтунова каже, що сьогодні була на заходах із 9-ричним сином і пояснювала йому за що ж вийшл люди на майдан.

- Це знакові події нашої новітньої історії. Ми маємо їх зберігати і передавати. Ці два місяці - січень і лютий - енергетивно заряджені: бій під Крутами, День соборності, захист Донецького аеропорту, бій під Дебальцевим і Герої Небесної Сотні, - говорить Катерина.

Юрій Митрофаненко закликав до консолідації усіх, хто переживає за долю країни. Також, на думку історика, існують певні маркери, за якими легко прзрізнити своїх та чужих:

- Якщо ти за незалежну соборну Укарїну - ти наш. Якщо ти проти Путіна - ти наш. Якщо ти за проросійський курс - ти чужий. І зараз це має бути головним поділом в Україні", - каже він.

Наприкінці заходу вже традиційно, присутні виконали Державний Гумн України.




Comments

    No results found.