Китай розробляє багаторазовий корабель, дуже схожий на Starship

КНР активно розробляє нові космічні кораблі для різних місій, включаючи систему запуску на метановому паливі, спроєктовану «під враженням» від ракет SpaceX. Крім нового покоління багаторазового носія для польотів на низьку навколоземну орбіту і крилатого космічного транспортника, є плани на створення багаторазової та економічної двоступінчастої системи запуску, що нагадує Starship Ілона Маска.

Проєкт, представлений президентом Китайського дослідницького інституту ракетної техніки Ван Сяоцзюнем, схоже стане новою точкою докладання зусиль космонавтики КНР, пише Space News. Перший ступінь буде сідати вертикально, як Falcon 9, а другий спочатку спуститься нижче на крилах, а потім розгорнеться і приземлиться – теж вертикально.

«Ми проводимо дослідження в галузі пілотованої системи запуску на рідкому метані та кисні», — заявив Ван на Міжнародному симпозіумі з перспектив та співпраці в області навколоземних орбітальних пілотованих польотів.

Однак, поки Starship і Super Heavy розробляються з вантажопідйомністю 100 тонн, китайська система братиме на борт у п’ять разів менше – близько 20 тонн.

Пояснюється це, мабуть, використання газогенераторного двигуна, тоді як на Starship встановлять складніші, але потужні двигуни закритого циклу з повною газифікацією Raptor.

За останні роки плани Китаю щодо доставки вантажів до космосу значно розширилися. Швидкі темпи розвитку космонавтики в країні, зазначив Ван, сприяють підвищенню успішності та частоти запусків, а також служать меті скорочення вартості польотів.

Також він розповів про нове покоління пілотованих кораблів, які стануть розвитком апарату «Чанчжен-5», найбільшої на сьогодні китайської ракети. Нова система запуску матиме дво- та триступінчасту модифікації. За планами, вона підніметься у повітря у найближчі п’ять років. Що стосується крилатого шатлу, то на слайді його показали поряд із космопланами, які виконують польоти до китайської орбітальної станції. Його особливість у тому, що після вертикального зльоту він сідатиме горизонтально, як літак.

Перші випробування шатлу КНР провела минулого року. Влада КНР не розкриває подробиць про розробку, а офіційні ЗМІ дали гранично стислі інформаційні зведення спочатку про запуск апарату, а через дві доби про його посадку.




Comments

    No results found.