Ціни на Хмельниччині: найбільше подорожчали ритуальні послуги

У Хмельницькій області в січні цього року подорожчала вартість надання послуг майже у всіх сферах, а в деяких - на третину. Також на два відсотки зросли ціни на продукти харчування та безалкогольні напої.
За інформацією головного управління статистики в області, на споживчому ринку найбільше (на 24,9%) подорожчали овочі. У межах 4,4–1,3% підвищились ціни на яловичину, м'ясо птиці, сало, яйця, кондитерські вироби з борошна, хліб, масло, фрукти. Не суттєво, але зросла, вартість сирів, риби, сметани, свинини. Водночас на декілька відсотків подешевшали соняшникова олія, цукор, рис, маргарин, кисломолочна продукція, макаронні вироби, молоко, продукти переробки зернових.

Ціни на алкоголь та сигарети піднялись на 1,3%, а на одяг та взуття навпаки впали - на майже 4%.

Щодо послуг, то тут лідером стрибка цін стали ритуальні послуги - на 27,4%. На другому місці - плата за утримання дітей у дошкільних закладах, яка зросла на 20%, а навчання у середніх учбових закладах тепер обходиться на 2,4% дорожче.
Далі йде сфера зв’язку: місцевий телефонний зв'язок подорожчав на 14,6%, Інтернет - на 3,6%, поштові послуги – на 4%.
Коливаються ціни на комунальні послуги. Якщо зросли тарифи на водопостачання (на 7,8%) та каналізацію (на 5,9%), то на 7%, як констатують в облстаті, подешевшали послуги з розподілу природного газу. Певним чином це вплинуло й на оренду житла, яка здебільшого підвищилась на пару відсотків.

Через здорожчання паливо-мастильних матеріалів ціни на транспорт, у тому числі проїзд у потягах, зросли майже на відсоток. Натомість на стільки ж знизилась вартість транспортних засобів.

Від 1 до 0,3% додали в ціні стоматологічні та діагностичні послуги, фармацевтична продукція. Також на 1,7–0,5% здорожчали послуги, пов’язані з тимчасовим проживанням, перукарень та закладів з особистого догляду, страхування автомобілів. Орієнтовно в таких же діапазонах зафіксовано зниження цін у сфері відпочинку та культури, побутову техніку харчування поза домом.




Comments

    No results found.