Тривожне очікування "великої війни": чи готова Одещина до можливого вторгнення РФ

Хоча президент Володимир Зеленський каже, що причин для паніки немає, новини у ЗМІ про можливе вторгнення РФ все одно не дають українцям можливості зберігати спокій. А якщо військовому конфлікту все ж бути, то на думку політологів, російське вторгнення загрожує Харкову, Дніпру та…Одесі. Росія, мовляв, зосередить свої удари на південному сході країни, щоб завдати максимальних збитків військовому та промисловому потенціалу країни, а також спробує відсікти її від Чорного моря.

Чи готовий Південь України, зокрема й Одеса, до можливого вторгнення РФ – дізнавалося Новини.LIVE Odesa.

Регулярні навчання

Навчання захисників південного напрямку проводяться чи не щодня. Зараз, наприклад, на одному із загальновійськових полігонів Херсонщини хлопці і дівчата, які несуть бойову службу на адміністративній межі з тимчасово окупованою територією АР Крим, відпрацьовують захист морського узбережжя і танконебезпечних ділянок на суші. У такий спосіб вони вчаться протидії наступальній операції на півдні України.

"Такі тренування в угрупованні військ, яке підпорядковане нашому Командуванню,

відбуваються регулярно. Кожного разу командири у навчання додають нові елементи та ввідні задля відпрацювання різних аспектів протидії ворогу. Командири ускладнюють завдання, навчаючи особовий склад діяти в умовах раптової зміни обстановки", – наголосив командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Навчання з прикриття ділянки морського узбережжя проводять і поблизу Одеси. Останні завершились минулого тижня. Командувач оперативного командування "Південь" генерал-майор Андрій Ковальчук зазначив, що вранці окрема механізована бригада імені Лицарів Зимового Походу отримала сигнал і підрозділи зайняли оборону ділянок узбережжя від Коблева до Чорноморки, розмістили бойову техніку та створили систему вогню.

https://t.me/odesalivetv/11222

Навчання днями провели і в Чорному морі на острові Зміїний. У бригаді повідомили, що зенітники тренувалися проводити розгортання установки ЗУ-23-2 (радянська зенітна установка) і ПЗРК "Голка" (переносний зенітно-ракетний комплекс) і вести вогонь по зазначених цілях.

Крім того, військову техніку на вулицях Одеси помітили 19 і 20 січня.

Саме тоді почалися військові навчання підрозділів оперативного командування "Південь", про які попереджали заздалегідь. Військова техніка проїхала з селища Чорноморське в район Лузанівки.

Формування бригад

З 1 січня 2022 року набув чинності Закон України "Про основи національного спротиву". Тож зараз у всіх областях триває процес доукомплектування підрозділів територіальної оборони. В ЗСУ наголошують, що з початку року чисельність Збройних Сил України зросла аж на 10 тисяч осіб. Важливе ноу-хау в тому, що створили окремий рід військ – війська територіальної оборони. Це передбачає окреме фінансування підрозділів тероборони. Від цього залежить підготовка пунктів постійної дислокації, складів, баз, арсеналів, полігонів для проведення навчань. Натомість одне з найголовніших завдань військ тероборони – підготовка населення до національного спротиву.

Як розповів Новини.LIVE одеський військовий Андрій Ставінчук, штат одеської бригади тероборони сформований приблизно на 80-90%.

"Більшість пересічних українців не лише підтримують ідею національного опору, а й готові в разі необхідності чинити збройний опір.

У грудні та січні збільшилася кількість охочих йти на контрактну службу як на резерв, так і стати кадровим військовим. Багато кого не беруть через незадовільний стан здоров'я. Охочих багато як серед чоловіків, так і серед жінок. До того ж в Одесі створюють регіональний центр, формують бригаду в Одеському районі та батальйони у кожному районі. Вони навчають новобранців на місцях", – зауважив військовий.

До слова, за останні кілька років армія України у південному регіоні значно посилилася. Це і 28 "одеська" бригада, і десантно-штурмова 79 бригада в Миколаєві, дві бригади морської піхоти, артилерійська бригада, полк реактивної артилерії ВМС та кілька інших частин.

Є де сховатися?

Бомбосховища та протирадіаційні укриття, які належать територіальній громаді Одеси, готові до надзвичайних ситуацій і будь-якої миті можуть прийняти громадян, запевняють у мерії. Але ця інформація не повністю відповідає дійсності. За даними обласного управління ДСНС, в Одеській області є 923 захисні споруди. Після перевірок встановили, що повністю готові з них 86, обмежено готові – майже 600 та не готові – 244.

І це дуже сумна статистика. Річ у тому, що майже скрізь встановлена застаріла система вентиляції, якій близько 70 років і вона просто не працює. Керівництво міста зверталося до уряду України, щоб на цих об'єктах встановили сучасну систему вентиляції та життєзабезпечення. На їхній ремонт мають виділити гроші з бюджету області чи держави. Проблема є і в тому, що багато сховищ приватні і для того, щоб упорядкувати їх, потрібно буде домовлятися з власниками.

Збирати "тривожні валізки" поки не треба

Одещина – прикордонний регіон, тому тут справді проводять велику роботу на місцях, адже жителі області як ніхто інший знають всі особливості свого краю. Загроза вторгнення з боку РФ нікуди не зникла, вона з 2014 року є реальною. На Одещині щодня готуються до всеохопного опору ворогу: займаються плановою підготовкою, модернізацією військової техніки та освоєнням нових підходів до виконання завдань, а також стежать за ситуацією, отримують і обробляють розвіддані. Однак військові радять цивільним не піддаватись паніці, зберігати спокій, а також критично мислити, поглинаючи новини зі ЗМІ.

За словами міністра оборони Сергія Резнікова, станом на цей момент не створено жодного ударного угруповання збройними силами РФ, що свідчило б про те, що завтра вони підуть у наступ. Він запевняє, що ризиковані сценарії є, вони можливі з погляду ймовірності в майбутньому. Але зараз такої загрози не існує.




Comments

    No results found.