Проблеми з постачальниками кисню у лікарні на Херсонщині

Проблеми з постачанням кисню знову починаються у лікарнях на Херсонщині. Скажімо, до Олешківської ЦРЛ цей життєдайний елемент, якого так потребують ковідні хворі у важкому стані, за договором минулого року постачала миколаївська фірма. Та на новий рік потрібен новий договір, а колишній постачальник пропонує відпускати кисень вже не по 350, а по 600 гривень тонна. А це вже «захмарна» ціна.

— Оголосили відкритий тендер на постачання кисню у 2021 році. Однак заявку на участь у ньому подала тільки одна фірма з Херсону, а учасників повинно бути мінімум два. Отже торги вважають такими, що не відбулося. Готуємо пакет документів на новий тендер, та час спливає, — непокоїться медичний директор Олешківської ЦРЛ Василь Борисов.

У лікарні Олешок свого кріоциліндр для зберігання великої кількості кисню немає. Тут користуються обмінним фондом у сотню кисневих балонів, які треба регулярно перезаряджати. Ще й киснева станція, що спроможна виробляти по 500 літрів кисню на хвилину. Та по-перше, тиск, який вона створює у системі трубопроводів, недостатній – потрібно цю систему реконструювати.

А на реконструкцію треба грошей, яких просять у громади. По-друге, згадана станція приєднана до головного лікувального корпусу, де розгорнута реанімація. А інфекційне відділення, куди надходять пацієнти із зараженням коронавірусом, знаходиться у іншій будівлі, і там використовують тільки балонний кисень та кисневі концентратори.

Між тим, ситуація із захворюваністю на COVID-19 у Олешках також загострюється просто на очах. Якщо наприкінці грудня 2021-го-на початку січня 2022-го тут було по 5-7 ковідних хворих, то станом на 20 січня тільки в інфекційному відділенні їх 10, ще троє – в реанімації. Із розповсюдженням штаму «Омікрон» їх кількість може зрости у десятки разів. Хоча ніхто не може сказати напевно, що сумнозвісний «Омікрон» у регіоні відсутній. Головний санітарний лікар Херсонщини Юрій Ромаскевич з цього приводу каже: «Виявити штам на місці ми не можемо – немає такого обладнання. Раз на тиждень відбираємо 50 зразків матеріалів, і передаємо їх до Києва. Та результати отримуємо лише за два-три тижні. На сьогодні, 20 січня, інформацію про наявність «омікрону» у нашій області не надходила хоча на сусідній Одещині його вже виявили». Та судячи з того, що вже зараз кількість хворих швидко збільшується, і симптоми інфікування проявляються значно раніше, можна припустити, що він до нас таки прорвався».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.




Comments

    No results found.