У Чернівцях розробили інноваційне обладнання для автоматизованого управління вуличним освітленням

У Чернівцях розробили інноваційне обладнання для автоматизованого управління вуличним освітленням.

Про це повідомляє Буковинська правда з посиланням на ЧНУ.

У Чернівцях команда з кафедри комп’ютерних систем і мереж ЧНУ розробила інноваційне обладнання для автоматизованого управління лініями вуличного освітлення.

Прилади, створені завдяки проєкту "Система управління вуличним освітленням Ulight" у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру, уже в січні 2022 року отримають чотири об’єднані територіальні громади Донецької та Луганської областей, підконтрольних уряду України територій.

Проєкт реалізується у Торецькій, Лисичанській, Попаснянські та Новопсковській громадах упродовж останніх дев’яти місяців. Завдяки такому рішенню можна віддалено моніторити, чи є на лініях вуличного освітлення, наприклад, несправні лампи, сповіщати представників громади про несанкціоновані підключення до мереж, отримувати аналітику щодо обліку та споживання електроенергії, а також суттєво економити бюджети громади.

За цей час чернівецька команда змогла розробити програмно-апаратну частини системи управління лініями вуличного освітлення і протестувати її на базі КП "Чернівціміськсвітло".

У вересні прилади пройшли сертифікацію на відповідність технічним регламентам ЄС у ВЦ ДП "Рівнестандартметрологія", опісля їх запустили у серійне виробництво.

"У ході проєкту виникало багато складних ситуацій, пов’язаних, насамперед, зі світовою кризою електронних компонентів та логістикою, на які вплинули дуже різні фактори: від ситуації з COVID-19 до сезонних святкувань в Китаї. У комунікації з громадами дуже допомогли представники відділу промоції та інноваційного розвитку Департаменту міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку і зовнішніх зносин Луганської ОДА" – зазначає керівник проєкту Ігор Мосін.

Наразі команда готується до постачання готового обладнання в громади та організації монтажних і пусконалагоджувальних робіт.

Проєкт реалізується громадською організацією "Фонд "Буковина інноваційна" в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу та урядів Данії, Швейцарії та Швеції.




Comments

    No results found.