У Голопристанській громаді обговорили найбільш актуальні проблеми з представниками АМУ

Регіональні консультанти Асоціації міст України в Херсонській області здійснили виїзну зустріч у Голопристанській міській територіальній громаді. У заході взяли участь представники структурних підрозділів міської ради, зокрема, відповідальні за сфери освіти, соціального захисту, культури, а також старости старостинських округів громади. Йшлося про актуальні питання життєдіяльності територіальної громади, пошук шляхів розв’язання проблемних питань у ключових сферах, котрі подеколи неможливо вирішити на місцевому рівні.

Виконавчий директор Херсонського регіонального відділення АМУ Лариса Оленковська розповіла про діяльність Асоціації міст України. Голопристанська громада є багаторічним членом Асоціації міст України.

- Відстоювання інтересів місцевого самоврядування та принципова позиція Асоціації з головних питань, що стосуються нарощування фінансово-економічного потенціалу громад, їх комплексного розвитку, покращення надання послуг населенню та зростання його добробуту, були і залишаються пріоритетними для АМУ, - наголосила Лариса Оленковська.

Регіональний консультант АМУ з бюджетних питань Марія Кривецька озвучила фінансові досягнення Голопристанської громади.

Зокрема, збільшення обсягів ПДФО з 60% до 64%, котрі тепер залишатимуться в місцевих бюджетах (важлива переконлива перемога АМУ в процесі внесення змін до Податкового кодексу), дозволить громаді додатково акумулювати в своєму бюджеті до 6 мільйонів гривень. Ще 7 мільйонів принесе до місцевої скарбниці зарахування акцизного податку з реалізації пального – теж результат наполегливої "битви" АМУ за акциз. Індексація нормативно-грошової оцінки землі, на чому теж настійливо наполягали громади, дасть місцевому бюджету ще майже 2 мільйона гривень. Додаткова дотація на енергоносії складе 1,3 млн грн. За цифрами додаткових бюджетних надходжень стоїть спільна послідовна та наполеглива праця, яка не зупиняється на досягнутому.Окрема увага була приділена також обговоренню питань енергоефективності та забезпечення сталого проходження опалювального сезону як у бюджетних закладах, так і в житловому секторі. Зокрема, обговорювалися особливості запровадження ринку газу. Зачепили й тему необхідності заходів енергоаудиту та енергоощадності. Акцент зроблено й на важливості підписаного Меморандуму про стале проходження опалюваного сезону 2021-2022 рр., який стримує підвищення тарифів до завершення сезону.

Далі представники громади розповіли про ключові проблеми, розв’язання яких сьогодні стоїть на порядку денному. У тому числі ті, на які не завжди вдається вплинути на місцевому рівні. Стосувалися вони, зокрема, відключень електроенергії, що подеколи паралізує роботу бюджетних соціально важливих установ та закладів. Серед болючих тем – і запроваджувані заходи зі зміни шкільного меню, і забюрократизовані процедури тендерів на закупівлю продуктів харчування для закладів освіти. Загалом озвучені найбільш проблемні питання, котрі стосуються, як міста, так і сільської місцевості.




Comments

    No results found.