Якою була публічна бібліотека в Берегові майже століття тому?

Світлину 1930-х років опублікували на фейсбук-групі , присвяченій Закарпаттю.

«Берегасас / Берегово, 1930-ті роки.

Міська публічна бібліотека Згідно звіту публічної бібліотеки за 1936 рік, близько дев’яноста відсотків відвідувачів бібліотеки є угорцями. Цього року звідси загалом було взято на читання 28 202 книжки. Бібліотека мала 3 відділи: угорський, чеський та російський [можна припустити, що у відділі “orosz” були книжки як російською, так і українською та русинською мовами – Beregovo.Today].

…Найчитанішим твором цього року є роман Віктора Гюго ««Знедолені» (фр. Les Miserables)». Серед творів угорських письменників найбільше читали «Золоту людину» Мора Йокаї та «Два в’язні» Лайоша Зілахі.

Ця бібліотека була створена для широкого загалу в 1930 році. В наявності 8130 книг, а також є окрема читальна зала. Три чеські, три російські [вочевидь, слов’янські] та одне єврейське періодичні видання. Крім того, тут було доступно 20 угорських, 6 єврейських, 5 російських та 9 чеських газет. Місто щорічно вносить 20 000 крон на рік на утримання (про вартість тогочасної крони читайте в нашому матеріалі ).

Крім того, бібліотека організовує вистави, читання та розваги. Водночас у місті мають власні бібліотеки Березьке повітове казино, Товариство «Берегсас», є також дві маленькі публічні бібліотеки.»

Як можна визначити за порівнянням світлин, публічна бібліотека знаходилася в будівлі, яка нині є частиною Торгового дому «Астра».




Comments

    No results found.