Колекція музею на Сумщині поповнилася унікальними експонатами з-за кордону

З нагоди 133-річниці з дня народження провідника ОУН Степана Бандери тернопільчанин Василь Штокало подарував Конотопському міському краєзнавчому музею ім. О.М. Лазаревського марки Підпільної Пошти України.

Це серія 1959 року з 693 марок, що має назву «Виговський під Конотопом. 1659», номіналом 10, 15, 20, 25, 30, 40 та 45 шагів, виконані за малюнком художника-баталіста, офіцера Армії УНР, учасника Першого Зимового походу Леоніда Перфецького.

Унікальні марки подолали шлях із-за кордону до України: тривалий час вони перебували в США у власності колишніх учасників УПА Степана Голяша та Мирослава Кальби, потім зберігалися в приватних колекціях в Україні.

Українська діаспора в різних країнах Світу видавала власні поштові марки, які клеїли на конверти поряд з офіційними поштовими знаками. До їхнього створення долучалися відомі художники (Роберт Лісовський, Георгій Нарбут, Леонід Перфецький та інші). Нині на ці рідкісні марки полюють філателісти й дослідники.
Також, крім марок, передана повстанська листівка Головного командування УПА (друкарня ОУН ім.М.Арсенича-Михайла), що виявлена в 1993 році в місцевості с. Ярчівці Зборівського району, Тернопільської області. До 2002 року вона знаходилася на зберіганні у музеєзнавця Ігоря Герети.
Наразі наукові працівники музею опрацьовують та систематизують подарований матеріал, який скоро зможуть побачити всі охочі.
konotop.city
«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»




Comments

    No results found.