Одним ударом. Moderna готує подвійну вакцину: від грипу та коронавірусу

Представники американської фармацевтичної компанії сподіваються, що спільний укол спонукає людей робити щорічне щеплення.

Єдина вакцина проти COVID-19, грипу та респіраторно-синцитіального вірусу (RSV ) — поширеного вірусу, який викликає застуду, але може бути небезпечнішим для немовлят і людей похилого віку, — може з'явитися на ринку до 2024 року.

«У найкращому разі це буде осінь 23 року. Я не думаю, що це відбудеться у всіх країнах, але ми вважаємо, що це можливо в деяких країнах наступного року», - заявив виконавчий директор Moderna Стефан Бансель на віртуальному засіданні круглого столу Всесвітнього економічного форуму.

Читайте також:

Від військових не сховається. Армія США розробила вакцину від усіх варіантів коронавірусу

«Наша мета полягає в тому, щоб мати можливість проводити разову щорічну ревакцинацію, щоб у нас не було проблем із дотриманням вимог, коли люди не хочуть робити два-три щеплення взимку, а хочуть отримати одну дозу», - додав він.

Бансель сказав, що програма з вірусу RSV знаходиться у стадії III випробувань - заключній стадії випробувань на людях,

- у той час як програма грипу повинна увійти у фазу III у другому кварталі цього року.

Експериментальне щеплення Moderna від грипу, націлене на чотири основні штами, засноване на тому ж методі мРНК, який використовувався в її щепленнях від COVID-19. Технологія викликає імунну відповідь, доставляючи генетичні молекули, що містять код ключових частин патогена, клітин людини.

За словами Банселя, вакцина Moderna проти COVID-19 була заснована на вихідному штамі вірусу, але протягом кількох тижнів вона працювала над створенням вакцини, специфічної для штаму Омікрон.

"Ми сподіваємося, що в березні ми зможемо отримати дані, якими можна буде поділитися з регулюючими органами, щоб визначити наступний крок уперед", - зазначив Бансел.

Також Бансель заявив, що у 2021 році Moderna поставила 807 млн ​​доз вакцини проти COVID-19, чверть з яких була відправлена ​​до країн із середнім та низьким рівнем доходу. Завдяки додатковим потужностям, які будуть введені в експлуатацію до кінця березня, компанія сподівається зробити цього року від двох до трьох мільярдів доз.

Раніше НВ писав,

що четверте щеплення від COVID-19 може знадобитися більшості людей до наступної осені через ослаблення імунітету. З таким припущенням виступив генеральний директор Moderna Стефан Бансель.

Бансель сказав, що ефективність бустерних доз, ймовірно, знизиться протягом декількох місяців, подібно до того, що сталося з першими двома дозами.

"Я буду здивований, коли в найближчі тижні ми отримаємо ці дані про те, що вони добре зберігаються з часом - я очікую, що вони не будуть добре триматися", - сказав Бансель про бустерні щеплення під час інтерв'ю Goldman Sachs. Він додав, що уряди, включаючи Велику Британію та Південну Корею, вже готують дози.

"Я, як і раніше, вважаю, що нам знадобляться бустери восени 22 роки і пізніше", - сказав Бансель, додавши, що людям старшого віку або людям із супутніми захворюваннями може знадобитися щорічний бустер на довгі роки.

Читайте також:




Comments

    No results found.