Коли період навчання у закладі освіти зараховується до пільгового стажу: рішення суду

9 серпня Першим апеляційним адміністративним судом розглянуто у письмовому провадженні адміністративну справу за апеляційною скаргою фізичної особи на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 19 квітня 2021 року за позовом фізичної особи до органу управління Пенсійного фонду України про визнання дій протиправними, скасування рішення та зобов’язання вчинити певні дії, передає офіційний сайт 1ААС.

За результатами розгляду справи Першим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову, в якій зазначено про таке.

Рішенням органу Пенсійного фонду особі відмовлено у призначенні пенсії через не врахування певних періодів роботи до пільгового стажу на підставі того, що неможливо перевірити обґрунтованість видачі та достовірність поданих у довідці відомостей про осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, умови їх праці та інших відомостей, оскільки підприємство розташовано на тимчасово непідконтрольній українській владі території.

Не погодившись з відповідним рішенням органом пенсійного органу, особа звернулась до суду з вимогою про його скасування.

За результатами апеляційного перегляду вказаної справи, Перший ААС зазначив про те, що суд першої інстанції правомірно дійшов висновку про те, що рішення пенсійного органу є таким, що підлягає скасуванню з зобов’язанням повторно розглянути заяву позивача про призначення пенсії з урахуванням висновків суду, однак не надав оцінку спірним періодам навчання, праці та служби в армії, вказавши на достатній спосіб захисту прав позивача.

Що стосується зарахування періоду навчання до пільгового стажу когегія суддів зауважила, що у відповідності до вимог чинного законодавства (п. «д» статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення», стаття 38 Закону України «Про професійно-технічну освіту»), до стажу роботи зараховується, зокрема, навчання у середніх спеціальних навчальних закладах. Час навчання у професійно-технічному навчальному закладі зараховується до трудового стажу учня, слухача, у тому числі, в безперервний і в стаж роботи за спеціальністю, що дає право на пільги, встановлені для відповідної категорії працівників, якщо перерва між днем закінчення навчання і днем зарахування на роботу за набутою професією не перевищує трьох місяців.

Матеріали справи свідчать про те, що через три тижні після закінчення технікуму, позивач почав працювати, тому період навчання підлягає зарахуванню до пільгового стажу роботи.

Щодо проходження військової служби, Перший ААС зазначив про те, що період служби в Радянській армії також має бути зарахований до пільгового стажу з огляду на те, що після служби особа працювала на пільговій посаді з повним робочим днем під землею.

Детальніше з текстом постанови від 09 серпня 2021 року по справі№ 200/1453/21-а можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, Перший ААС зазначив, який період роботи обов’язково має бути зарахований до пільгового стажу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.




Comments

    No results found.