В Україні поменшало кондитерських виробів

В Україні почалось падіння виробництва кондитерської продукції. Зокрема, у липні виробництво карамелі та шоколаду скоротилось на 25,9%. У серпні виготовили на 12,5% менше продукції, ніж у серпні торік.

"Схоже падіння виробництва спостерігалося хіба що в 2014 році, але тоді це було пов'язано з початком війни, закриттям російського ринку. Окрім рекордного падіння виробництва маємо сумне для України "досягнення" - рекордне зростання імпорту солодощів. На 28,8% за перше півріччя", - розповів президент асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк.

За його словами, головною причиною є рекордне подорожчання вітчизняного цукру. А імпорт цього продукту з-за кордону заблокований високим митом.

"У липні при ціні цукру на Лондонській біржі $424 за тонну, виробники були змушені закуповувати цукор в Україні по $778. Сьогодні дешевше виробляти цукерки в Польщі або Росії, бо їхні виробники мають доступ до значно дешевшої сировини", - говорить Олександр Балдинюк.

Новим викликом як для кондитерської, так і цукрової галузі, є значне подорожчання природного газу.

"У поточному році підвищення тарифів на газ відбувалося щомісяця. У квітні тисяча кубів коштувала 7 тисяч гривень. На жовтень постачальники газу пропонують тариф 27 тисяч гривень. При цьому в собівартості цукру близько 30% складають витрати на газ. У виробництві кондитерської продукції ця частка зросте з 3-4 до 10-12%. Можна прогнозувати подальше зростання цін на кондитерську продукцію на 5-7%", - зазначає керівник "Укркондпрому".




Comments

    No results found.