У Шостці зоозахисники групи “Добре серце” дають шанс безпритульним тваринам на краще життя

Вони самотні, маленькі і беззахисні. І їм потрібен дім та люблячі господарі. Знайти і те, і інше допомагають братам нашим меншим волонтери групи «Добре серце», для яких захист безпритульних тварин став вже сенсом життя. Втім, не все так гладко відбувається в їх нелегкій та відповідальній справі. Як живеться зооактивістам та якої підтримки вони потребують, аби пухнастики були нагодованими, здоровими і в безпеці – дізнавалися журналісти ШосткаNews.City.

Попри осінню мряку волонтери групи «Добре серце» прийшли сьогодні зранку на своє звичне місце, що неподалік ринку. Тваринок принесли небагато – на заваді стала та сама погода. «Ми приходимо сюди практично кожного дня, окрім понеділка і вівторка. Також не виходимо в сильний дощ або в холод, аби не заморозити наших тварин. Але пухнастиків багато і потрібно їх прилаштовувати, бо вдома з ними не посидиш», – говорить організатор групи «Добре серце» Тетяна.

Варто зазначити, що наразі вдома і на дачах у волонтерів живе більше півсотні котів та собак. Більшість з них – або народжені від безпритульних тварин, або викинуті напризволяще безвідповідальними господарями.

У кожного з них своя історія – драматична та сповнена ризику. «Ось цих два красеня сука вивела в полі, за дачами. Коли цуценята стали скавчати від голоду, люди почули їх і стали шукати. Коли знайшли, то побачили дев’ять щенят. Трьох ми відловили. З них одного прилаштували, а ще двох принесли на ринок. А двох кошенят викинули в під’їзді. Дивно, що люди навіть не спробували віддати їх комусь, а одразу викинули», – розповідає зоозахисниця. Інших кошенят сьогодні принесли їм господарі – аби волонтери прилаштували їх в добрі руки.

Утримувати вдома таку кількість тварин – справа не тільки відповідальна, а й дороговартісна

Тож, волонтери раді кожній копійці, яка йде на допомогу чотирилапим друзям.

«Ми від людей отримуємо повну віддачу. Не було такого випадку, аби я звернулася, а вони не допомогли. Вся надія на людей. Ми лікуємо тварин, годуємо їх, прибираємо за ними, але без грошових вкладень ми б не змогли допомагати нашим підопічним. Також люди приносять крупи, м’ясо, корми, дарують переноски», – зазначає Тетяна.

Волонтер звертається до власників котів та собак з проханням не боятися стерилізувати своїх домашніх улюбленців,

оскільки це дозволить у найближчому майбутньому суттєво скоротити кількість безпритульних тварин.

«У «Ветеринарному домі» зараз можна безкоштовно простерилізувати домашніх собак та котів, окрім породистих. Не перейматеся – кішки не змінять своє ставлення до мишей або до вас, не будуть товстими – якщо вони не схильні до цього. Вони житимуть тим же життям, що і до стерилізації. Собаки теж не зазнають жодних змін після процедури», – завіряє Тетяна.

Також зоозахисники закликають людей не позбавляти життя вуличних тварин. І розповідають про кричущий випадок, який трапився днями в будинку №5 по вулиці Грушевського.

«Там дворова кішка вивела на горищі потомство. Але стало холодно, пішли дощі, і вона перенесла кошенят у підвал. Мешканці будинку цьому не зраділи. Вони зібрали мисочки, куди одна добра жінка клала їм їжу, і викинули їх. Потім забили дошками вікна і запропонували отруїти кошенят», – розповідає волонтер групи «Добре серце» Світлана.

Волонтери зізнаються, що забрати до себе цих кошенят вони зараз не можуть через карантин. І просять мешканців будинку трохи зачекати і не вбивати тваринок.

«Ми їх прилаштуємо, але трохи згодом.Дуже часто до волонтерів потрапляють тварини, які мають проблеми зі здоров’ям. Тож, окрім звичайного догляду їм доводиться виконувати ще й функції ветеринарів.

За здоров’ям тваринок слідкують усі волонтери. Зокрема, я доглядаю за ними після операцій – ставлю уколи, роблю перев’язки. Окрім цього ми співпрацюємо з усіма ветеринарами, нас знають в усіх аптеках міста», – говорить Світлана. А ще зооактивістам часто доводиться відловлювати чотирилапих безхатьок, ризикуючи своїм здоров’ям. Вправно дістає тварин з важкодоступних місць Марина, яка займається волонтерством з 12-ти років.

«Ми ловимо їх у підвалах, шукаємо по полях, витягуємо з ямок. Все це робимо голими руками, без підручних засобів», – розповідає вона.Зокрема, вдома у Марини зараз живуть три своїх собаки, дві кішки, і знаходяться на перетримці семеро кошенят.

Джерело: shostkanews.city

- debaty.sumy.ua»




Comments

    No results found.