На Тернопільщині епідемія закриття шкіл. Тепер – в Монастириській громаді

В одній з громад Тернопільської області мало того, що закрили навчальний заклад, так ще й відмовились надавати шкільний автобус для підвозення дітей. Мова йде про село Підлісне Монастириської громади. 2 роки тому місцеву школу закрили, обурені батьки школярів протестували проти такого кроку тамтешньої влади, яка пішла на компроміс і запропонувала батькам на вибір для навчання дітей будь-яку іншу школу у сусідніх селах, обіцяючи підвозити учнів шкільним автобусом.

Зрештою, після тривалих переговорів батьки пристали на нові умови і частина учнів пішла на навчання у село Горожанка за 3 кілометри від Підлісного, а частина – стала учнями школи у селі Високе, відстань до якого 10 кілометрів. До обидвох навчальних закладів учнів і справді довозив шкільний автобус. Проте, це було тимчасовим явищем.

Батьки обурені дискримінацією дітей та ігноруванням їхніх інтересів

За два роки до нових змін звикли і діти, і батьки. Однак, теперішній навчальний рік знову став випробуванням для школярів з Підлісного, які навчаються у Висоцькій школі. На початку навчального року батьки дізналися,

що відтепер шкільний автобус не довозитиме їхніх дітей до навчального закладу. Мовляв, таким є розпорядження голови Монастириської громади Андрія Старуха. Батьки надзвичайно обурені такою дискримінацією і тим, що уже другий раз їхні інтереси ігноруються, а діти вкотре страждають.

Діти добираються до школи рейсовим автобусом, шкільного транспорту - немає

Наразі п’ятнадцять дітей, які є учнями початкової та старшої школи, мають лише єдиний шанс потрапити до навчального закладу, добравшись рейсовим автобусом «Підлісне – Монастириська». Відстань між селами у десять кілометрів є не найбільшою проблемою, кажуть батьки. Найгірше те, що дітям доводиться прокидатися о 6-й ранку, аби встигнути на автобус, який їде о 7.15. Пізніше їм доводиться ще півтора години чекати у школі до початку навчання, яке розпочинається о 9.00. Нелегко і після обіду. Діти знову змушені чекати автобуса, який відправляється о 16.40, хоча їхнє навчання закінчується о 15-й годині, а в учнів початкової школи ще швидше.

«Раніше ми зверталися до голови громади Андрія Старуха, до керівника відділу освіти Монастириської ОТГ Володимира Сапи,

однак, проблема залишається невирішеною. Нам кажуть, що автобус довозить дітей до найближчої школи», – розповідає мама двох учнів Наталія Луцан.

Заступниця начальника управління освіти Монастириської громади Леся Мохун пояснює, що шкільний автобус більше не їздить до Високого, бо громаду поділили на старостинські округи. Горожанка та Підлісне стали одним округом, а Високе – іншим:

«У нас є розпорядження міського голови, відповідно до якого ми видали свій наказ по закріплених територіях. І саме за селом Горожанка закріплене село Підлісне. Тому автобус не може возити дітей у село Високе».

Голова громади Андрій Старух уникає розмови з батьками

Голова Монастириської громади Андрій Старух

Натомість в обласному управлінні освіти коментують ситуацію по-іншому. Директорка обласного департаменту освіти Ольга Хома каже, що місцева влада зобов’язана забезпечити доїзд учнів до шкіл у межах громади:

«Ситуація, що склалася, не має жодного відношення до округів. На сьогодні округи сформовані, але коли проводилася оптимізація, їх не було і батьки вибрали той заклад освіти, який краще підходить для їхньої дитини. Тому місцевий орган влади має переглянути таку ситуацію і здійснювати довезення до тих закладів освіти, куди довозилися дітей раніше», – наголосила Ольга Хома.

Водночас батьки школярів розповідають, що вкотре намагаються зустрітися з головою громади, однак, він уникає їх і, знаючи про проблему, яка склалася у Підлісному, не допомагає їм.




Comments

    No results found.