Посол Швеції в Україні відвідав Чернівецький національний університет

Сьогодні, 21 вересня, до Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича з робочим візитом прибув Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг. У рамках візиту пан Посол разом із делегацією зустрівся з ректором Романом Петришиним, а також у форматі круглого столу спілкувався зі студентами економічного, юридичного та факультету історії, політології й міжнародних відносин на тему дипломатії. Про це йдеться на сайті ЧНУ.

Завдяки Роману Петришину і декану економічного факультету Руслану Білоскурському гості змогли більше дізнатися про історію Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Очільник ЧНУ зазначив, що через 10 днів навчальному закладу виповнюється 146 років від дня заснування, акцентуючи увагу на збереженні культурної та архітектурної спадщини у стінах університету.

Оскільки метою візиту Тобіаса Тиберга було обговорити питання міжнародної співпраці ЧНУ з університетами Швеції, то пану Послу розповіли про досвід співробітництва та досягнення, які вдалося реалізувати завдяки зв’язкам із ЗВО по всьому світу. Роман Петришин зазначив,

що на сьогодні університет має близько 200 угод з міжнародними партнерами, і цей вектор діяльності продовжує розвиватися, адже «без цього у жодного університету немає шансу на майбутнє».

У свою чергу, Руслан Білоскурський поділився інформацією стосовно новітніх спроб активізувати співпрацю з іноземними партнерами безпосередньо економічного факультету. Зокрема, згадав про Міжнародну Шумпетерівську конференцію, курси перепідготовки військовослужбовців та членів їх сімей, нещодавно створені бізнес-інкубатор для студентів і Шумпетерівську школу інновацій для бізнесу та підприємців.

Після детального опису потенціалу університету для співпраці зі шведськими університетами, слово мав гість – пан Посол. Він цікавився рівнем освіти та якістю навчання таких важливих спеціальностей як фізика, програмування, інженерія, математика, тобто – природничих наук, зазначивши, що ректор – сам математик за освітою. Наприкінці розмови Тобіас Тиберг обіцяв всіляко сприяти утворенню співробітництва: Посольство надасть контакти університету вищих навчальних закладів Швеції. Подальша взаємодія залежить тільки від Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та конкретного ЗВО Швеції.

Традиційно по завершенню зустрічі гостям вручили помітні подарунки, а також провели невелику екскурсію Резиденцією митрополитів Буковини та Далмації. Опісля відбулася лекція для студентів, де пан Посол поділився інформацією про зовнішньополітичну та громадську діяльність Швеції, навів приклади схожості та відмінності з Україною.




Comments

    No results found.