На Херсонщині 61 тисяча жителів отримали другу дозу вакцини

61 тисяча людей на Херсонщині станом 20 вересня повністю провакциновані, тобто отримали 2-гу дозу вакцини.

За словами заступниці медичного директора з первинної медичної та спеціалізованої амбулаторної допомоги, в області працює 91 стаціонарний пункт вакцинації, 32 мобільні бригади, 10 центрів масової вакцинації та 6 пунктів щеплення для осіб з тимчасово окупованого Криму.

У кабінеті для проведення вакцинації у першій поліклініці лікарні ім. Лучанського більшість людей роблять щеплення у першій половині дня, розказала Ірина Стародумова. У цьому пункті вакцинації приймають не тільки жителів Дніпровського району, а й з усього Херсона.

"50 людей на один пункт щеплень – таке має бути середнє навантаження. Щоденно ми вакцинуємо 100-150 людей, інколи 200, а то і 300 на території нашої лікарні. Також наша бригада щочетверга, п’ятниці, суботи, неділі працює на "Фабриці", - каже Ірина Стародумова.

Спад серед охочих вакцинуватися почався 4 тижні тому, розказала лікарка.

"Зараз основний потік іде від сімейних лікарів, які працюють у приватних клініках. На пункт у ТРЦ – це,

в основному, люди з різних районів області або кримчани, яких стало більше, це клієнти приватних клінік. У дні, коли на ТРЦ працює наша бригада, помітила, потік зменшився до сотні людей на день", - говорить Ірина Стародумова.

У сімейної лікарки Наталі Левінської - 1900 пацієнтів. Вакциновано з них приблизно 20 відсотків, розказала вона.

"Якщо комусь потрібен сертифікат про вакцинацію, його можна отримати без запису до сімейного лікаря на прийом. Для цього потрібен закордонний паспорт і сам пацієнт. Якщо закордонного паспорту немає, виписується довідка форми 0-63. Багато людей вакцинується на роботу за кордоном, тому даних про всіх поки немає", - каже Наталя Левінська.

Наявність антитіл у крові після коронавірусної хвороби не означає, що в організмі є імунітет на клітинному рівні, говорить лікарка. За 25 років роботи вона не зустрічала смертельних випадків через вакцинацію. Наталя Левінська каже, що невакциновані пацієнти переносять коронавірус дуже важко, може бути 50-90 відсотків ураження легень.

"Щеплення не гарантує, що ви не захворієте, але перенесете це набагато легше,

я помічала це у своїх пацієнтів. Люди налаштовані досить агресивно. Вони вважають, що їм вносять якісь чіпи або колють отруйні розчини. Проблема з вакцинацією від ковід-19 – не нова. Свого часу люди були налаштовані проти вакцин від правця, дифтерії та кору", - розповіла Наталя Левінська.

Що відомо:

За минулу добу в Херсонській області зафіксували 71 новий лабораторно підтверджений випадок захворювання на COVID-19. Станом на 21 вересня в області 40 011 лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірус. З них 36 548 людей побороли недуг, 2 151 людина інфікована COVID-19, 1 312 людей померли. Читайте також:

22, 23 та 25 вересня у Херсоні в обласній бібліотеці ім. Гончара працюватиме пункт масової вакцинації проти COVID-19. Херсонщина на верхній межі "жовтої" зони – головний санітарний лікар області Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон




Comments

    No results found.