Бізнесмен Руслан Романенко передумав бути першим заступником мера Каховки

За свою недовгу чиновницьку кар’єру йому вдалося вирішити чимало своїх земельних питань.

Достроково припинити повноваження першого заступника міського голови Каховки вирішив Руслан Романенко. Замість нього на цю посаду пропонується призначити нинішню заступницю міського голови Галину Гондареву. Про це йдеться в проєктах рішення міськради, що оприлюднили на офіційному сайті територіальної громади 21 вересня. Їх мають розглянути на черговій сесії міськради 30 вересня.

Сам Романенко ніколи не приховував, що не триматиметься за крісло посадовця.

— Я — вільна людина і можу сам встати та піти. Але я відчуваю, що накопичений мною досвід може допомогти громаді розвиватися у правильному напрямку, — неодноразово казав він.

Серед своїх пріоритетних завдань на посаді першого заступника Руслан Романенко називав реформування в Каховці комунальних підприємств. Також він пропонував відкрити сміттєпереробне підприємство та об’єднати сучасною пішохідно-велосипедною доріжкою різні частини Каховки. Проте жодна з його ініціатив навіть не наблизилась до реалізації.

Натомість чиновнику вдалося вирішити чимало земельних питань — своїх і своєї родини.

Зокрема, 29 липня міськрада надала дозвіл його дружині на розробку проєкту землеустрою щодо зміни цільового призначення двох земельних ділянок в прибережній зоні біля дендропарку загальною площею майже 0,82 га. Замість будівництва та обслуговування об’єктів фізкультури та спорту тепер їх планується використовувати для “розміщення будинку відпочинку, облаштування місця відпочинку з відповідним обладнанням та закладу харчування”.

Незадовго до цього міськрада затвердила технічну документацію із землеустрою щодо поділу земельної ділянки рекреаційного призначення в цій же береговій частині площею 2,21 га на 8 окремих ділянок. З такою заявою до депутатів звернулась громадська організація “Дніпро-Каховка”, співзасновником якої є Руслан Романенко.

Судячи з публічної кадастрової карти, мова йде про ділянки, на яких 22 березня 2019 року постійно діюча комісія міськради встановила “факт самовільного захоплення земельної ділянки” та незаконне будівництво. Причетним до цього влада міста називала Руслана Романенка. Він, у свою чергу, заявляв, що має наміри відновити на цьому місці човнову станцію,

про що домовився з тодішнім міським головою Андрієм Дяченком.

Крім того, попередня влада звинувачувала Романенка в намірах зменшити територію дендропарку з 15 до 10 га, пояснюючи це його намірами “прибрати до рук” рекреаційну прибережну частину.

Як зараз пояснюють чиновники Каховської міськради, завдяки зміні цільового призначення вказаних земельних ділянок і прийняттю інших рішень вдасться не лише легалізувати використання земельних ділянок, а й збільшити надходження від цього до місцевого бюджету. Але прикметно, що саме після того, як депутати проголосували за всі ці рішення, Романенко вирішив йти з посади першого заступника міського голови.

Крім того, Руслан Романенко запам’ятається каховчанам й як найбільший “прогульник” у міській раді: з 10 місяців перебування на посаді він примудрився відпочити 119 днів. Майже 4 місяці! Попри те, що його призначили першим заступником ще 20 листопада 2020 року, він приступив до виконання своїх обов’язків лише 26 січня 2021 року. Згодом він 2 тижні взяв за власний рахунок, у серпні відгуляв планову відпустку, а з 6 вересня взяв відпустку на час карантину без збереження зарплати.

За час його недовгої роботи на цій посаді Національне агентство з питань запобігання корупції звинуватило Романенка в порушенні вимог запобігання конфлікту інтересів через наявність у посадовця підприємств та корпоративних прав. Та попри вимогу притягнути його до відповідальності, у міськраді вирішили “праву руку” міського голови не карати.

Як повідомляв “Новий день”, Руслан Романенко є одним із найвпливовіших підприємців у Каховці. До початку роботи чиновником він був власником та співвласником десяти приватних підприємств не лише в Каховці, а й у Києві, Вінницькій області, Каховському та Скадовському районах.

Олег БАТУРІН.




Comments

    No results found.