Священна війна. У Лівані виявили братські могили хрестоносців

Розколоті і обвуглені кістки принаймні 25 молодих людей і хлопчиків-підлітків були знайдені всередині сухого рову руїн замку Святого Людовіка в Сидоні.

Радіовуглецеве датування дозволяє припустити, що вони були серед багатьох європейців, яких в XI-XIII століттях священики і правителі спонукали взятися за зброю в спробі відвоювати Святу Землю.

Незважаючи на численні жертви часів хрестових походів, масові поховання цього кривавого періоду історії знайти неймовірно складно.

«Коли ми виявили так багато збройових поранень на кістках при їх розкопках, я знав, що ми зробили особливе відкриття», — сказав Річард Мікульські, археолог з Борнмутського університету у Великобританії, який проводив розкопки і аналізував останки.

Археологи проаналізували ДНК разом з природними радіоактивними ізотопами в зубах чоловіків, щоб підтвердити, що деякі з них народилися в Європі, а аналіз різних ізотопів вуглецю в їх кістках передбачає, що вони померли десь в 13 столітті.

Хрестоносці вперше захопили замок Святого Людовіка відразу після Першого хрестового походу в 1110 році. Хрестоносці утримували Сидон,

ключовий стратегічний порт, понад століття, але історичні записи показують, що замок упав після нападу і двічі зруйнований — спочатку частково мамлюками в 1253 році, а потім монголами в 1260 році.

Дослідники заявили, що «дуже ймовірно», що солдати загинули під час одного з цих боїв. На всіх кістках є колоті і різані рани від мечів і сокир, а також свідоцтва травм тупим предметом.

У солдатів було більше ран на спині, ніж спереду, що дозволяє припустити, що багато хто з них зазнали нападу ззаду, можливо, коли вони бігли під час розгрому, а розподіл цих ударів припускає, що нападники були верхи. У деяких рештків чоловіків також є поранення лезами ззаду на шиї - ознака того, що вони могли бути схоплені живими, перш ніж їм обезголовили.

Обвуглювання деяких кісток передбачає, що хтось намагався спалити тіла чоловіків після їх жорстокої смерті, після чого трупи залишили гнити на полі бою.

Але тіла пізніше були поховані в братській могилі, можливо, після королівського втручання. Пряжка ременя, знайдена серед кісток, вказує на те, що солдати були франками і були родом з регіону,

який включав в себе сучасні Бельгію і Францію. Їх походження і дата вбивства дозволяють припустити, що солдат міг поховати особисто король Франції Людовик IX.

«Записи хрестоносців говорять нам, що король Франції Людовик IX був в хрестовому поході на Святій Землі під час нападу на Сидон в 1253 році», — сказав Пірс Мітчелл, антрополог з Кембриджського університету, який був експертом проекту з хрестових походів. «Він поїхав в місто після битви і особисто допоміг закопати трупи в таких братських могилах. Хіба не було б дивно, якби сам король Людовик допоміг ховати ці тіла?»

Французький король, один з найвідоміших правителів свого часу, який пізніше був канонізований як святий, очолив два вторгнення в Святу Землю — Сьомий і Восьмий хрестові походи — після того, як поклявся Богу, що він поверне територію, якщо йому буде надана божественна допомога в одужання від малярії.

Легенда свідчила, що побожний король пізніше помер від чуми в 1270 році, очолюючи Восьмий хрестовий похід, але свіжіший аналіз вказує на те, що він помер від цинги, викликаної його відмовою вживати незвичну їжу.

Археологи, можливо, ніколи не дізнаються, хто вбив, а потім поховав солдат в Сидоні; але їх могили дають рідкісне уявлення про жорстокий період, який зазвичай описується тільки в письмових джерелах.

«Так багато тисяч людей загинули з усіх боків під час хрестових походів, але археологи неймовірно рідко знаходять солдатів, убитих в цих знаменитих битвах», — сказав Мітчелл. «Рани, що покривають їх тіла, дозволяють нам усвідомити жахливу реальність середньовічних воєн».

Раніше НВ писав, що ізраїльські вчені, що працюють на розкопках стародавнього міста Кесарія, виявили захований 900 років тому глечик з золотими монетами У бронзовому глечику виявилися 24 золотих монети, а також одна золота сережка.

Рідкісна знахідка була виявлена в щілини в стіні кам’яниці. Судячи з усього, господарі скарбу збиралися повернутися і забрати його, але зробити їм це з невідомих причин не вдалося.

«Це свідчення одного з найдраматичніших періодів історії Кесарії: її завоювання хрестоносцями», — йдеться в повідомленні про відкриття скарбів на сайті Управління старовини Ізраїлю.

Відповідно до літописів, майже всі жителі Кесарії були вбиті військами короля Балдуїна I Єрусалимського, який правив Святою Землею між 1100 і 1118 роками.




Comments

    No results found.