В Ірландії вуглекислий газ перетворюють в гірські породи

Вуглекислий газ перетворюють в гірські породи

Стартап з Ісландії Carbfix вступає в боротьбу зі зміною клімату з інноваційним рішенням – він перетворюючи вуглекислий газ в гірські породи, дозволяючи зберігати парниковий газ вічно.

Компанія з Рейк'явіка вловлює і розчиняє CO2 в воді, а потім закачує його в землю, де він перетворюється на камінь менш ніж за два роки. На даному етапі для проходження реакції необхідні вулканічні породи, але Carbfix також працює над технологіями для інших типів ґрунтів. Вода, змішана з воднем, з'єднується з кальцієм, магнієм і залізом з утворенням карбонатів, що заповнюють порожнечі в шарах.

«Це технологія, яку можна масштабувати – вона дешева, економічна і екологічно чиста, – сказала в генеральний директор Carbfix Едда Сиф Пінд Арадоттір. – По суті, ми просто робимо те, що природа робила мільйони років, таким чином ми допомагаємо природі допомогти самій собі».

Колись уловлювання та зберігання CO2 вважалися нездійсненною мрією, однак за останні кілька років це стало областю величезного інтересу для таких інвесторів, як засновник Microsoft Білл Гейтс і Ілон Маск з Tesla,

які займаються пошуком рішення, щоб уникнути найгірших наслідків глобального потепління.

Технологія може працювати двома способами. Перший називається «вловлюванням вуглецю», коли газ вловлюється з димарів заводів і електростанцій, перш ніж він піде в атмосферу. Другий, більш складний процес – це «видалення вуглецю» – видалення CO2 з повітря, яке нас оточує. Уловлювання вуглецю може скоротити викиди компанії або урядів до нуля, в той час, як видалення вуглецю може допомогти компенсувати їх викиди або навіть знизити їх вплив, прибравши з повітря більше CO2, ніж вони виробляють. Carbfix робить і те, і інше.

Стартап розширює свій проєкт на геотермальній електростанції Hellisheidi для уловлювання викидів вуглецю в міру їх викиду і співпрацює зі швейцарським стартапом Climeworks AG, який створює машини для уловлювання CO2 безпосередньо з повітря.

За даними Carbfix, коли справа доходить до уловлювання вуглецю, завод Hellisheidi може зробити це за нижчою ціною, ніж покупка вуглецевих кредитів. Його процес коштує близько $25 за тонну в порівнянні з нинішньою ціною близько 40 євро ($48 ) за тонну в Системі торгівлі квотами на викиди ЄС, ключовому політичному інструменті блоку по скороченню викидів.

Пряме вловлювання вуглецю з повітря Climeworks є набагато дорожчим. На вебсайті компанії приватні особи можуть купити компенсацію вартістю понад $1200 за тонну. Оптові покупці можуть отримати послугу дешевше.

Carbfix був заснований в 2007 році компанією Reykjavik Energy, ісландським університетом, CNRS у Франції та Інститутом Землі при Колумбійському університеті. Він належить Reykjavik Energy. Перші пілотні закачування були зроблені в 2012 році, після чого була запущена повномасштабна установка для уловлювання двох з шести турбін високого тиску на Hellis.




Comments

    No results found.