Як прикарпатець навчає гуцульської мови у соцмережі

Ревір, фертик, спуза, кутюга… Для більшості українців це просто незрозумілі слова. Але не для гуцулів, які використовують саме їх у повсякденному житті.

Журналіст і видавець Роман Клим із Верховини реалізовує у соцмережі Facebook проєкт “#вивчаємо гуцульську”. Він публікує дописи з гуцульськими словами та їх значеннями. Так навчає людей цієї мови, йдеться в публікації “МБ”.

“Хочеться зберегти нашу мову” Чоловік каже, що гуцульська мова вже давно перестала бути діалектом. А своїм проєктом він намагається зацікавити багатьох людей пізнавати Гуцульщину та її мову.

– Я живу в цьому регіоні і знаю багато цікавих слів. Хоча, буває, від старших людей чую навіть такі, яких і сам не знав. Вже є дуже багато різних словників гуцульської говірки. Хотілося трохи популяризувати нашу мову і в соцмережах, де проводить час багато молоді. Поштовхом до цього стали статті краєзнавців Василя Зеленчука та Василя Шкургана в газеті “Гуцульщина”. Вони писали, що гуцульська мова, як і всі інші, має право на існування, і потрібно її не загубити, зберегти, – розповідає пан Роман.

Проєкт виправдав очікування пана Романа.

До нього долучилися чимало людей, вони записують й інші гуцульські слова, які знають. У коментарях навіть виникали дискусії щодо значення певних слів. “Це вже давно не діалект”

– Я намагаюся шукати якісь такі цікаві слова, які мало хто знає, і їх публікувати. Людям це подобається, вони цікавляться. Пишуть люди із Буковини, зі Львова, з Хмельницького. Хочу продовжувати цей проєкт хоча б до кінця року. Потім, можливо, його якось удосконалю. Гуцульська мова вже давно перестала бути діалектом. Нею розмовляють у великому регіоні, в нас тисячі унікальних слів, на які ніде інде не натрапиш. Звичайно, є і слова, які перегукуються з німецькою, польською мовою, – пояснює чоловік.

Додає, що гуцульською активно розмовляють в Карпатському регіоні.

– Це вже в наших селах менше людей говорить гуцульською. А от в деяких селах Румунії, які були колись українськими, Марамуришському і Сучавському повітах живе багато корінних гуцулів. Там дуже добре збереглася гуцульська мова, навіть мені її буває складно зрозуміти.

Останніми роками простежується тенденція до зацікавлення гуцульською мовою,

каже пан Роман. Туристи, які приїжджають у гори з різних куточків України, намагаються перейняти й собі якісь цікаві слова.

– Це досить унікальна мова. Скільки в нас є неповторних слів! До того ж тут трохи інша граматика, ніж в літературній мові. Є багато цікавих вигуків, часток, як-от: “ий”, “мой”, “йой”, “си”, “єк”. Деякі слова у своїй розмові використовують не лише гуцули, а й усі прикарпатці, – каже пан Роман.

Слова гуцульської говірки

Дук – багатий гуцул

Гу′жваль – застуда

Штрі′мфлі – панчохи

Реві′р – вулиця

Йо′йлик – кар’єрист

Ки′лавий – незграбний чоловік

Рама′т – ганчірка

Кутю′га – собака

Осови′тий – сердитий

Начєс – швидко

Фі′фола – заметіль

Фе′ртик – кінець, все

Жісни′й – страшний

Шві′ньки – жіночі труси

Підписуйтесь на канал Версій в Telegram та читайте нас у Facebook. Завжди цікаві та актуальні новини!




Comments

    No results found.