Як, будучи студентом, вдало будувати кар’єру, – секрети адміністратора відомого франківського гриль-бару

В 22 роки Антон вже адміністратор престижного закладу в Івано-Франківську. Та на молодий вік в роботі поблажок нема. Ба більше, крім посадовий обов’язків адміністратора, хлопець з легкістю може замінити бармена чи офіціанта. Як, паралельно навчаючись у виші, не лише отримати роботу мрії, а й піднятися кар’єрною драбиною? Версії поспілкувались з молодим обличчям закладу.

Антон родом з Волинської області. Після закінчення школи вступив до Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу на кафедру маркетингу. Та вже на другому курсі вирішив, що хоче працювати в ресторанному бізнесі. Так розпочався його шлях від офіціанта, бармена і до адміністратора.

– Паралельно з навчанням починав працювати в ресторані Альпійський Reikartz Парк Готель, як офіціант по вихідних. Та, попри такий графік, працював із великим захопленням, бо я прийшов в справжній ресторанний бізнес. Раніше доводилось працювати в одному із готельно-ресторанних комплексів ще на Волині. Але там мене нічого не навчили крім того, як носити піднос. Тут, коли я прийшов, мене почали навчати тонкощам роботи.

Це мені було дуже цікаво, я цим захопився. Адже, тут розвитку нема меж. Тут можна вивчати багато нового. – Пам’ятаєш свої емоції під час першого робочого дня?

– Я чудово пам’ятаю свої перші дні стажування. Першого дня для мене провели екскурсію і розповіли про заклад. Я ніколи раніше не бачив Парк Готель. А тут так пощастило: подав заявку, мені подзвонили і запросили на співбесіду. Я прийшов сюди і як побачив цей замок подумав: ого! Гадав, що мене тут точно не візьмуть на роботу. Та все ж розповів, що раніше обслуговував банкети, весілля і це підійшло для початку стажування, адже, шукали якраз офіціанта на вихідні.

Заклад мене дуже вразив. Тут все професійно організоване. Є два заклади харчування з великим готелем. Я такого раніше не бачив, тому у мене були перші враження: вау!

Далі – одразу «бойове хрещення» – міні-весілля. І я почав його обслуговувати. Тоді я заробив свої перші чайові. На той час така сума – це був мій бюджет на тиждень, а тут я його заробив на один день. На третій день стажування адміністратор підійшов до мене і сказав, що йому подобається,

як я працюю. І сказав чекати телефонного дзвінка. Через кілька днів мені подзвонили і запропонували виходити з п’ятниці на вихідні на роботу. І це затягнулося на пів року. Однак, через навчання мені довелося поїхати за кордон на пів року. Та по приїзді в Україну повернувся сюди. Я працював тоді в ресторані Альпійському Reikartz Парк Готель. – В Антона присутні комунікативні і професійні якості. Він привітний і головне – має бажання вчитися. Він зараз офіціант, бармен і адміністратор – три в одному. Антон не просто відповідає за зустріч гостей, а здійснює адміністрування діяльності всього закладу з акцентом на обслуговування, тобто на співпрацю з гостями, задоволення попиту і організацію різного роду промо акцій. Також його обов’язки – побутово-операційна робота із замовленнями, постачальниками, новинками, навчанням персоналу, з формування графіків роботи, відпусток. В нашому гриль-барі Ранчо відкрита кухня, де все можна побачити. Відповідно адміністратор знає всі процеси, як працює кухня, що зараз готується для кожного конкретного гостя, – доповнює розмову керуюча Reikartz Парк Готель Іванна Стефінів.

– Як це, бути фахівцем «три в одному», будучи вже адміністратором в гриль-барі Ранчо? Це заважає роботі чи навпаки? Адже, тепер потрібно встигати керувати закладом, піклуватися про гостей і не забувати про потреби персоналу.

– Зараз дуже цінується універсальність працівника. Чим більше ти знаєш і маєш навичок в своїй сфері – тим успішнішим ти станеш. Тому головне не лише набір вмінь в багажі, а бажання вчитися, вдосконалюватися в професії. У нашому колективі багато універсальніх працівників. Скажімо, наші офіціанти можуть зробити каву чи коктейлі, тобто виконувати базові барменські обов’язки, або бути майже як баристи.

Треба бути завжди з колективом, щоб розуміти всі процеси. Я завжди прийду і допоможу чи коктейлі приготувати, чи пиво налити – залюбки буду це робити, щоб руки не забули. Крім того, все одно коли потрібно вийти на роботу офіціантом в ресторані Альпійський – можу це зробити. – Що тобі найбільше подобається в роботі?

– Те, коли приходить гість, сідає за столик, а ти вже знаєш, що він буде замовляти і що йому можна ще запропонувати, вгадати зі смаками.

Дуже подобається «читати» гостей ще до того, як вони зроблять замовлення. Інколи буває так, що клієнт ще сам не знає, що скуштувати, або ж навпаки замовляє лише якийсь напій. І тоді вмикаються навички маркетолога й трішки психолога. Пропонуєш йому страву і гість одразу погоджується її замовити. А потім дякує за рекомендацію саме цієї позиції з меню. В нашій сфері важливо задовільнити потребу вже під час спілкування з офіціантом. Дуже радію, коли вдається зробити так, щоб людина стала тобі другом. Можливо, навіть перейти на ти. Це дуже класно.

Зараз в гриль-барі Ранчо в нас акцент на грилі. У нас є новий госпер (іспанська піч закритого типу). Асортимент пива значно зріс, з’явилось багато крафтових позицій. У нас пиво приїжджає і з Німеччини, і з Чехії, і з Бельгії. Також є наше місцеве крафтове пиво. Винна карта стала ще більша, а для гурманів у нас велика карта коктейлів, які не завжди знайдеш в інших закладах.

А ще в гриль-барі Ранчо тепер готують відмінний бограч. Тому можна сміливо приходити на обід (працюємо з 15:00 год), щоб обов’язково його скуштувати.

У нас проходять дегустації різних алкогольних напоїв, як для гостей, так і для персоналу. Нещодавно проводилась дегустація вин для працівників, щоб скуштувавши, вони знали, що можна порадити, запропонувати. – Як починається робочий день?

– Підготовчий процес. Треба мати дисципліну, бо на цьому тримається персонал. Є багато речей, за які ти відповідаєш. Якщо один раз щось пропустити, це стає поганою звичкою. Краще виробляти в собі хороші звички.

Я – це робота. Я одружений на роботі і не жаліюся. Бо коли приходиш на роботу, яку любиш, то ти приходиш не працювати, а йдеш займатися креативними справами, розвиватися. Зараз я себе чітко бачу в сфері обслуговування. Мені дуже приємно себе назвати адміністратором в 22 роки. Я поважаю і люблю цей заклад. Колись мені здаватися, що для того, щоб тут дійти до вершин кар’єри – потрібно пропрацювати мінімум років 8. Але якщо мені дають такі можливості, я їх беру і буду працювати на 150%.

– У вас достатньо великий колектив. Як вдається ефективно «керувати»?

– Зараз у нас великий колектив. Ми стараємось залучити ще більше офіціантів,

щоб вони надавали кращий сервіс. Адже, у нас є готель і працює рум-сервіс, а це 78 номерів. Ми працюємо до 1 ночі й обслуговуємо величезний готель. У нас на барі є постійні клієнти, які приїжджають у відрядження.

Крім того, займаємося організацією заходів, трансляцією різних спортивних подій на великому екрані. Під час Євро-2020 на кожному матчі у нас була повна посадка: і літні майданчики, і зал. Футбольна атмосфера сильно була присутня. Це так класно, коли всі встають і співають гімн. – Чи звертаються зараз студенти в пошуках роботи, так, як в свій час прийшов працювати в Reikartz Парк Готель ти?

– Дуже важко знайти людей, зацікавлених в роботі, які дійсно хочуть працювати. Людина має показати свою зацікавленість в сфері. Так, фінанси – це винагорода. Але кандидат на роботу має «горіти» бажанням працювати. Якщо йому цікаво розвиватися, бачити себе в цій сфері і через певний час, вдосконалювати свої навички, проявляти ініціативу – це приємно бачити. Треба працювати так, як би хотілось, щоб тебе обслуговували. Сервіс повинен будуватись з точки зору споживача.

Принести і віднести – це одне, а обслуговування – зовсім інше.

– Курйози в роботі трапляються часто?

– Є дуже багато різного веселого. Всього не згадаю. Але коли я прийшов на роботу, мені здавалося, що вся моя робота – це як серіал «Кухня». Тут у нас своєрідний серіал, тільки з реальними персонажами! Кожна людина з персоналу – особлива. І ми разом робимо серіал для гурманів. Тут завжди весело, активно, весь час на ногах. У свої вихідні я вже відчуваю цю недостачу «ходіння».

А загалом, я дуже пишаюсь своїм закладом, бо він дає змогу своїм працівникам розвиватись, вчитись. В нашій сфері нема меж для розвитку. Лише потрібне бажання і можна досягти висот. Самому стати брендом. І тоді вже люди будуть приходити не лише в заклад, а особисто до тебе.

Запрошую відвідати наш гриль-бар Ранчо в Reikartz Парк Готель. Ми знаходимось в Івано-Франківську по вулиці Мазепи, 146.

Для бронювання столиків – телефонуйте +38 (050) 338 65 24

Підписуйтесь на канал Версій в Telegram та читайте нас у Facebook. Завжди цікаві та актуальні новини!




Comments

    No results found.