НАСА розробляє засіб для прання, щоб прати білизну на МКС чи дорогою до Марсу

Як астронавти, перебуваючи на МКС довгі місяці, перуть свій одяг? Ніяк: коли їхнє спіднє чи спортивний одяг стає непридатним для носіння, вони просто його викидають за борт, й він зрештою згорає в атмосфері. НАСА кидає цьому виклик, пише AP.

Для цього космічна агенція США разом із відомим брендом прального порошку Tide оголосила про співпрацю, аби винайти спосіб прати одяг просто у космосі, щоб б дозволило астронавам носити вбрання місяцями і навіть роками, - як на Землі.

Через те, що астронавти на МКС повинні щодня по дві години займатись спортом, аби уникнути атрофії м'язів і негативного впливу на кістки через невагомість, вони використовують чимало одягу. Хоча він має спеціальний антимікробний ефект для подовженого використання, це все одно не є надто ефективним рішенням.

Тож щоб розпочати "галактичну війну проти брудного одягу", виробник порошку відправить зразки забосу для прання й плямовивідника для експертиментів на МКС в умовах невагомості й із мінімальною кількістю води.

Один із викликів при цьому - зробити цю воду придатною для очищення і повторного використання для пиття й готування їжі, так само, як зараз на МКС після очищення використовується сеча й піт.

Якщо науковцям вдасться знайти дієве рішення, це значно заощадить на відправленнях вантажів у космос. Дослідники сподіваються, що така економія допоможе й у довготермінових місіях, як-то відправлення людей на Марс.

Дивіться також: Сезон торнадо у Північній Америці




Comments

    No results found.