У Кременчуці відкрили відділення для реабілітації хворих після інсульту

Скористатися послугами зможуть пацієнти з усього Південного госпітального округу, але лише після гострої форми хвороби.

Сьогодні у Кременчуці на території Першої міської лікарні ім. О.Богаєвського відкрили відділення реабілітації хворих після гострої форми мозкового інсульту.

Як розповіла завідувачка неврологічним відділенням Ірина Піскунова, у відділенні розташовано 12 ліжок. Перші 7 днів пацієнти з таким діагнозом лікуються у неврологічному відділенні цього медзакладу, а далі реабілітація проводиться уже у цьому. Протягом року планується лікувати тут 300 осіб.

Директорка Першої міської лікарні ім. О.Богаєвського Галина Бородянець розповіла, що медзаклад уже 2 роки має договір з Національною службою здоров’я України по пріоритетних напрямках, зокрема, надання меддопомоги хворим з гострим інсультом. У розрізі цього пакету, даний заклад один з чотирьох у області, де приймають пацієнтів з таким діагнозом. Обов’язковою умовою є проведення тромболізису (лікування, що направлене на розчинення тромбу всередині судини).

За словами директорки, не усі ліжка поки що обладнані киснем.

Але виконані усі вимоги, що передбачені пакетом з НСЗУ. У одній з нових палат присутнім показали спеціальне ліжко, яке використовується для вертикалізації пацієнта.

Також стало відомо, що у цьому відділенні до мінімуму зведено медикаментозне лікування. З пацієнтами працюватимуть фізіотерапевт, логопед, психолог. Для реабілітації застосовуватимуть фізіотерапевтичні препарати та обладнання, що необхідне для розвитку моторики.

Г.Бородянець зазначила, що у відділенні зможуть перебувати лише пацієнти після неврологічного відділення. Реабілітацію проходитимуть тут лише певний час. А далі людина може відновлюватися у лікарні відновного лікування або у шпиталі для ветеранів війни.

В усіх палатах є гаряча вода. Подається вона завдяки бойлеру. Є у відділенні спеціальні кімнати для прийняття душу, де передбачені спеціальні поручні для того, аби пацієнт міг триматися за них. Існують вони й у вбиральні. Також у палатах передбачені спеціальні конструкції, аби людина могла спорожнитися, не виходячи з неї. Показали присутнім і суміжні палати, між якими знаходиться душова кабіна та унітаз.

Заступниця директора Першої міської лікарні ім. О.Богаєвського Вікторія Виповська розповіла, що для того, аби можливо було проводити тромболітичну терапію, медики протягом року проходили спеціальне навчання. Це є обов’язковою вимогою НСЗУ. Тож кожен невропатолог та анестезіолог має відповідний сертифікат.

А ще у внутрішньому подвір’ї майже облаштували невеликий сквер, аби пацієнти могли подихати повітрям.

Як розповіла Г.Бородянець, відкриття цього відділення стало можливим завдяки роботі з НСЗУ. Але відзначила, що з міського бюджету сьогодні лікарня має дотації по заробітній платі, покриваються витрати за комунальні послуги тощо. Тому те, що заклад зміг заробити за пріоритетні послуги, спрямували на розвиток цього проєкту.

«Це майбутнє. Нам треба розвивати лікарню. Треба боротися», - зауважила директорка лікарні.

За її словами, на ремонт на закупівлю необхідного обладнання витратили 4 млн 700 тис грн.

Ремонт закінчили наприкінці минулого року. Міський голова Віталій Малецький розповів, що ці роботи виконували бригади Крюківського вагонобудівного заводу.

Перших пацієнтів з усього Південного госпітального округу у відділенні планують прийняти 22-23 червня.

Міський голова зауважив, що раніше за ці послуги пацієнтам доводилося платити з власної кишені. Зараз це робиться за рахунок державного бюджету.

Нагадаємо, У Кременчуці створюють відділення для реабілітації хворих, що перенесли інсульт

У Кременчуці збираються проводити реабілітацію хворих через 10 днів після інсульту

Олена Сінтюріна

Фото автора

Відео Кирила Воронцова




Comments

    No results found.