У США запроваджується нове федеральне свято Juneteenth - День звільнення рабів

Президент США Джо Байден у четвер, як очікується, підпише законопроект про створення нового федерального свята, що відзначить закінчення рабства у США. Відповідний законодавчий акт раніше підтримали Сенат і Палата представників Конгресу.

Воно називатиметься Juneteenth National Independence Day, тобто Національний день незалежності "Джунтінс". Juneteenth - слово, утворене за поєднання June - червень і nineteenth - дев'ятнадцятий. Відзначатимуть цей день 19 червня.

"Джунтінс" уже офіційно відзначається у багатьох американських штатах і стане 11-м федеральним святом.

Свято походить із Техасу, де 19 червня 1895 року, через два з половиною роки після підписання президентом Авраамом Лінкольном Прокламації про звільнення рабів (Emancipation Proclamation) солдати армії Півночі повідомили чорношкірим людям про те, що вони вільні.

Попри те, що Лінкольн скасував рабовласництво у 1863 році, низка південних штатів об'єднались у Конфедерацію і продовжували чинити опір Прокламації, що спровокувало Громадянську війну у США. Після перемоги армії Півночі Техас одним із став останніх штатів, який остаточно скасував рабство.

Цей процес закінчився у штатах Делавер та Кентукі 6 грудня 1985 року, коли відповідна Тринадцята поправка, що заборонила рабство, була внесена до Конституції США.

Дивіться також: "Путін своє від зустрічі отримав" - перші оцінки експертів із Вашингтона




Comments

    No results found.