У Вінниці діє музей імені Людвіга Маліновського, який заснував “Пироговку” (Фото)

У Вінницькій лікарні імені Миколи Пирогова діє музей присвячений медику Людвігу Маліновському. Видатний хірург свого часу сприяв створенню першого медичного закладу в місті. Сьогодні експозицію закладу планують розширити та переформатувати у науковий центр.

Про це розповіла завідувачка музею імені Людвіга Маліновського Нонна Древа

Мало хто знає, що одна із вулиць Вінниці - Маліновського, названа на честь видатного медика Людвіга Маліновського. Саме з нього починається історія провідного лікувального закладу регіону - лікарні імені Миколи Пирогова

“Історія музею Людвіга Маліновського, який діє на базі лікарні імені Миколи Пирогова, починається зі створення лікувального закладу.  Вінниця на початку XX століття залишалася повітовим містом. До 1905 року постійного стаціонару лікарні у місті не було. І тут у квітні 1905 року звільнилося приміщення і повітова управа звернулася до міської думи з проханням передати його для розташування земської лікарні. Після передачі в ньому розмістили 75 ліжок. Це була на той час найбільша лікарня на Поділлі. Саме в цю лікарню потрібен був хірург. Людвіг Маліновський написав прохання в Подільську губернську управу про призначення його на посаду лікаря Вінницької земської лікарні та отримав згоду”, — розповіла Нонна Древа.

На той час у лікарні працювали 30 медиків. У квітні 1910 року вони вирішили оголосити Всеросійський збір коштів на будівництво повноцінного медзакладу у Вінниці. Таким чином вони вирішили вшанувати пам’ять видатного хірурга-анестезіолога Миколу Пирогова, якому виповнилось би 100 років з Дня його народження.

У квітні 1913 року урочисто заклали перший камінь майбутньої лікарні, а влітку 1914 року завершили будівництво перших п’яти корпусів. Однак закінчити всі роботи не встигли, адже на заваді стала Перша світова війна і лікарняні новобудови забрали під потреби військових. Тоді на Вінниччині було чотири військові шпиталі, один із них й очолював Людвіг Маліновський, який також організував навчання сестер милосердя.

У музеї. який знаходиться на території “Пироговки” зазначили, що лікарню будували як заклад хірургічного профілю, покладаючи сподівання, що в ній працюватиме Маліновський і стане її першим керівником. Однак під час урочистостей він застудився і згодом помер. Після цього естафету прийняв доктор медицини Микола Болярський який очолював заклад 21 рік.

“Ми зрозуміли, що наразі музей в такому стані, коли не може повністю задовольнити потреби відвідувачів. Медики постійно цікавляться історією медичного життя регіону. Тому вирішили перетворити заклад на науковий центр. Його фонд нараховує чимало історичних документів, якими цікавляться як лікарі, так і студенти, що навчаються в медичному університеті. Крім того, ці матеріали використовуються навіть в наукових роботах наших лікарів”, — додали у Вінницькому музеї імені Людвіга Маліновського.

Довідка:

Людвіг Малиновський народився 7 жовтня 1875 в місті Кам’янець-Подільський (Хмельницька область)  у родині вчителів. У 1898 року він закінчив Кам’янець-Подільську гімназію і вступив на медичний факультет Юр’єського університету, який у 1902 році закінчив з відзнакою. Згодом, у 1903 році повернувся на Поділля та завідував лікарнею на 19 ліжок у Дунаївцях. У 1905 року його призначили старшим лікарем і хірургом Вінницької повітової земської лікарні (нині Вінницька обласна клінічна лікарня імені Миколи Пирогова). Чоловік пішов з життя 23 травня 1917 року.

Читайте також: “Чорна смерть”, холера та тиф - які епідемії траплялися в історії Вінниці (Фото+Відео)




Comments

    No results found.