Як харчують дітей у закладах освіти, розповіли у Пирятинській міській раді

Раціональний режим харчування та його збалансованість є основною умовою зміцнення дитячого організму, вироблення гарного імунітету, повноцінного розвитку дітей як фізично, так і психічно. Контроль за якістю харчування в закладах освіти здійснюють члени шкільних рад та медичні працівники. Ведуться бракеражні та санітарні журнали, їжа готується за калькуляційними картками. Якість харчування контролюється керівниками закладів та медичними працівниками.

У закладах загальної середньої освіти харчування учнів організовано відповідно до Положення про організацію харчування учнів закладів загальної середньої освіти Пирятинської міської ради, затвердженим рішенням виконавчого комітету міської ради від 26.02.2018 № 29, повідомили у Пирятинській міськраді.

"Охоплено гарячим харчуванням - 1720 учнів, що становить 85 % від загальної кількості здобувачів освіти, що на 13 % більше від минулого року. Відповідно до рішення шістдесят четвертої сесії Пирятинської міської ради сьомого скликання від 23.12.2019 № 520 вартість харчування становить 12 грн", - йдеться у повідомленні.

Стовідсотково охоплені безкоштовним гарячим харчуванням діти-сироти та діти, позбавлені батьківської опіки, діти із малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям“, діти із особливими освітніми потребами, які навчаються у інклюзивних класах, діти з інвалідністю, діти учасників АТО, діти з багатодітних сімей та діти, постраждалі від аварії на ЧАЕС, діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів та діти із числа внутрішньо переміщених осіб.

Учні 1-4 класів харчуються на умовах співфінансування (10 гривень бюджет міської об’єднаної територіальної громади та 2 гривні батьківська плата), решта учнів 5-11 класів та вихованці групи продовженого дня – за батьківські кошти. Оплата за харчування здійснюється за безготівковим розрахунком банківськими картками з використанням терміналів Приватбанку.

У Пирятинській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 4 Пирятинської міської ради Полтавської області, Опорному закладі Пирятинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 6 Пирятинської міської ради Полтавської області виробляється випічка власного виробництва.

Харчування у закладах дошкільної освіти триразове. Рішення шістдесят четвертої сесії Пирятинської міської ради сьомого скликання від 23.12.2019

№ 521 ,,Про затвердження розміру вартості харчування дітей в дошкільних навчальних закладах на 2020 рік“ встановлена вартість харчування 30 грн., батьківська плата складає 60 % у закладах дошкільної освіти міста та 40 % у закладах сільської місцевості.

Звільнені від сплати за харчування дітей батьки або особи, що їх замінюють, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), які є опікунами та виховують у сім’ях дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Харчуються безкоштовно діти, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, діти учасників АТО та ООС, діти з інвалідністю та діти з малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім?ям“, діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів та діти із числа внутрішньо переміщених осіб. Зменшено на 50% розмір плати для батьків, у сім’ях яких виховується троє і більше дітей.

Завіз сертифікованих продуктів здійснюється централізовано. Наявні сертифікати та гігієнічні висновки на продукти харчування. У закладах дошкільної освіти норми харчування не виконуються в повному обсязі. Допускається відхилення від примірного двотижневого меню. При цьому заміна основних продуктів за їх відсутності здійснюється відповідно до додатку 8 постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 (із змінами), таблиці норм заміни продуктів за енергоцінністю. При необхідності здійснюється корекція виконання затвердженого набору продуктів згідно із пунктом 1.30 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 26.02.2013 № 202/165, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 20.03.2013 за №440/22972, кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування дітей. Загальний відсоток виконання натуральних норм харчування по основних продуктах за 5 місяців 2020 року становить 84 - 87%, середньомісячна калорійність харчування за цей період 1804 ккал – 1845 ккал.

Важливу роль в організації раціонального та безпечного харчування учнів (вихованців) відіграє належна матеріально-технічна база харчоблоків. Харчоблоки забезпечені холодною та гарячою проточною водою, дезінфікуючими, миючими засобами відповідно до санітарних вимог. У закладах проводиться робота щодо ремонту, заміни та придбання нового технологічного обладнання. Постійно по мірі необхідності поновлюється посуд та кухонний інвентар.




Comments

    No results found.