"Всі рівні, та хтось рівніший": ресторанний бізнес вимагає пом'якшити карантинні обмеження – як саме (Відео)

Галерея

На кухні цього ресторану не шкварчать пательні, немає ні барменів, ні офіціантів і за столиками вже понад півтора місяця не сиділи відвідувачі. Від початку карантину заклад зачинений.

Частина працівників, як от Юрій, здійснюють доставку. Однак тепер чоловік заробляє значно менше.

"На даний момент десь 35-40% – це максимум. У кожного є квартира, яку потрібно оплачувати. Ніхто не дає відстрочки і нікого це не бентежить, те, що тобі немає чим платити", – каже адміністратор ресторану Юрій.

Більшість же працівників – а це майже 4 тисячі людей – взяли відпустки за власний рахунок. Аби їх підтримати, колеги влаштувати соціальну акцію – перед закладом вивісили уніформу офіціантів, кухарів і барменів. Заклади цієї мережі зараз працюють тільки на доставку. Прибуток становить 1-3% від суми, яку отримували до карантину. Тож президент L’KAFA GROUP закликав дозволити відкрити хоча б літні майданчики, як це зробили у деяких країнах Європи.

У відпустку за власний рахунок пішли й працівники мережі ресторанів Дмитра Борисова. Частину з них компанія намагалася влаштувати на нову роботу, наприклад, в супермаркети.

"Розуміємо, що фактично це є звільнення. Ми по суті зараз 100% втратили все. З 54 ресторанів наших, які були до карантину, які зараз фактично закриті, уявіть це було 15-20 тисяч гостей щодня. Зараз ви як гості в кращому випадку замовляєте 300 замовлень на день", – розповідає ресторатор Дмитро Борисов.

Не відправляли у відпустки, але перевели працівників на доставку – такий вихід знайшли у мережі ресторанів "Перша лінія".

"Всі хто може, працюють, навіть родичі співробітників працюють на доставці на кухні і в сервісі. Плюс ми запустили новий продукт – це напівфабрикати ресторанного рівня. Звісно прибутки просто не можливо порівнювати, але вона дозволяє протриматися", – каже маркетинг-директор мережі ресторанів "Перша лінія" Андрій Титаренко.

Повністю змінили підхід до роботи у Veterano brownie. Каву тепер пропонують не в чашках, а в зернах, продають суміші для того, аби клієнти могли самостійно спекти шоколадний десерт і працюють тільки на доставку. Завдяки цьому всі працівники зберегли свої місця і докарантинну зарплату. Ба більше, вдалося розширити команду.

"Доставка – це по суті для нас новий бізнес і ми після карантину точно прийняли рішення, що ми його залишимо. І ми створили нове робоче місце, у нас з'явилася менеджерка по роботі з замовленнями, з клієнтами. Вчора в неї був перший навчальний день", – розповідає співзасновник Veterano brownie Роман Набожняк.

Поки одні шукають варіанти, як впоратися з кризою, ресторан нардепа Миколи Тищенка, як стало відомо з розслідування Bihus.info, працював, але для обраних. Ресторатори наполягають – правила мають бути однаковими для всіх.

"Звісно це не справедливо. Коментувати не буду. Мені здається, коментувати мають представники Верховної ради і влади. І реагувати на цю ситуацію мають в першу чергу вони, але ситуація, коли всі люди рівні, але хтось трішки рівніший за інших нас не влаштовує і ми засмучені", – каже Андрій Титаренко.

12 травня, за планом уряду, має розпочатися перший етап виходу з карантину. Втім заклади харчування поки що не відкриють. Ресторатори вже створили петицію, у якій просять уряд відкрити бодай літні майданчики. Таку ініціативу підтримують і деякі депутати. Та є бізнесмени, які кажуть: не поспішатимуть приймати відвідувачів, поки загроза повністю не мине.

Ірина Саєвич, Віктор Сніжко, "5 канал"




Comments

    No results found.