Карлсен "клеїть дурня" на турнірі зі швидких шахів

Адже в першій частині турніру достатньо лише потрапити до четвірки. І тут вже зовсім не має значення, яке саме місце ти посядеш – перше або четверте. Далі гра вже піде за нокаут-системою, де попередні досягнення не будуть враховані.

Нагадаємо, що суперники за коловою системою грали між собою матчі з чотирьох партій в рапід (по 15 хвилин + 10 секунд за кожний зроблений хід) і переможець  отримував 3 очки. За рівного рахунку (2:2) грали "армагеддон". У цьому випадку переможець отримував 2 очки, переможений - 1. За результатами колового турніру визначилася четвірка півфіналістів, яка зіграє в нокаут-фіналі. Півфінал, фінал та матч за третє місце шахісти розіграють за такою ж схемою.

На старті чемпіон світу грав більш-менш стримано. У першому раунді він обіграв американця Хікару Накамуру на тай-брейку, але розігрував позиції досить солідно. У другому раунді норвежець упевнено здолав іранця Алирезу Фірузжу – 2,5:1,5.

З шахістом номер два світового рейтингу – американцем Фабіано Каруаною Карлсен грав дуже стримано і технічно переміг без варіантів. Також майже без жодних проблем подолав чемпіон і француза Максима Ваш’є-Лаграва.

Вже здавалося, що вихід Магнуса до четвірки не викликає сумнівів. Проте несподівано він програв матч аутсайдеру Анішу Гірі з Нідерландів. Але те, що Магнус запропонував росіянину Яну Непомнящему взагалі виходило за межі добрі й зла. Він білими віддав на рівному місці пішака. Але Ян не з лякливих. Спокійно взяв дар, а потім чітко реалізував перевагу. Друга зустріч короткого матчу закінчилася унічию. А потім норвежець узяв реванш. Основний матч закінчився з рівним рахунком.

На "армагеддоні" (п’ять  хвилин проти чотирьох без додавання часу) Карлсену треба було обов’язково вигравати. І він продемонстрував філігранну техніку. Ніде правди діти, майже до самого кінця цієї партії чорні ще тримали нічию, та росіян розгубився і припустився фатальної помилки.

Таким чином, за тур до кінця чемпіон забезпечив собі вихід до фінальної частини турніру. І тут вже він знову став відверто "клеїти дурня" проти китайця Дін Ліженя. Чорними норвежець звів партію до скандинавського захисту. Грати так можна, але не варто. Принаймні, треба зберігати велику обережність. Якраз цього Карлсен і не зробив. Він потрапив під нищівну атаку і склав зброю на 29-у ході.

Потім Карлсен миттєво відреваншувався. Причому  знову у дебюті він нічого не досяг, проте переграв китайця. У третій партії чемпіон приголомшив шаховий світ, обравши на третьому ході чорними в сіціліанському захисті досить дивне продовження крайнього пішака.

Проте чорним вдалося поступово зрівняти гру.  Але далі норвежець став грати необачно і знову потрапив під розгромну атаку.

В останній партії Магнус застосував королівський гамбіт. Цей початок вважається несолідним. Хоча час від часу його застосовували Роберт Фішер, Борис Спаський, Давид Бронштейн, Пауль Керес та інші видатні шахісти. Карлсен, хоча й досить непогано розіграв білими дебют, раптом на 13-у ході припустився фатальної помилки і програв.

Остаточний розподіл місць після першого етапу виявився таким: Накамура - 15 очок, Дін Ліжень - 15, Карлсен - 13, Каруана - 13, Непомнящий - 8, Гірі - 7, Фірузжа - 7, Вашʼє-Лаграв - 6.

У півфіналах зустрінуться: Накамура - Каруана і Дін Ліжень - Карлсен. У чемпіона є відмінний шанс поквитатися з китайцем. Якщо він, звичайно, перестане "клеїти дурня"!

Петро Марусенко, міжнародний майстер.




Comments

    No results found.