У Раді зареєстрували законопроекти для підтримки телеком-галузі

Комітет цифрової трансформації повідомив, що 30 квітня у Верховній Раді зареєструвано два законопроекти для телеком-галузі. Про це йдеться у прес-службі відомства.

Законопроект № 3409 щодо підтримки операцій операторів, провайдерів телекомунікацій з надання телекомунікаційних послуг безоплатно у період дії карантину.

Проект Закону дозволить підтримати на державному рівні операторів та провайдерів, які під час карантину та надзвичайної ситуації в країні безкоштовно надають телекомунікаційні послуги закладам охорони здоров’я, працівникам цих закладів та особам, зареєстрованим в Електронній системі охорони здоров’я.

Державна підтримка включає в себе:

звільнення від оподаткування податком на додану вартість обсягу безоплатно наданих телеком-послуг;

зменшення фінансового результату до оподаткування на суму телеком-послуг, наданих безоплатно закладам охорони здоров’я, працівникам цих закладів та особам, зареєстрованим в Електронній системі охорони здоров’я при оподаткуванні податком на прибуток;

звільнення від оподаткування збором доходів, які нараховуються як доходи від отриманих у вигляді телекомунікаційних послуг безоплатно;

тимчасове звільнення від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування фізичних осіб, які отримали телеком-послуги безоплатно.

Законопроект № 3410 щодо розташування технічних засобів телекомунікацій.

Нормативний акт врегульовує питання розташування технічних засобів телекомунікацій операторами та провайдерами на об’єктах інфраструктури, що перебуває в державній та комунальній власності, або майна, що належить Автономній Республіці Крим.

На сьогодні один об’єкт нерухомого майна державної чи комунальної власності, який використовується операторами та провайдерами для розташування технічних засобів телекомунікацій, може бути предметом двох різних договорів з різними суб’єктами:

зі структурним підрозділом Фонду державного майна України;

із власником (володільцем) інфраструктури об’єкта доступу.

Це призводить до стягнення подвійної оплати:

орендної плати за договором оренди;

плати за доступ для розташування технічних засобів телекомунікацій за договором доступу.

Прийняття нормативного акта дозволить операторам та провайдерам укладати лише договір з доступу до інфраструктури з власниками (володільцями) інфраструктури, що перебуває в державній та комунальній власності, для розташування технічних засобів телекомунікацій для надання телекомунікаційних послуг.

Прийняття Закону сприятиме розгортанню телеком-мереж, а також прискорить діджиталізацію країни та реалізацію «Держави у смартфоні».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що українського інтернет-провайдера викрили у несплаті податків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.




Comments

    No results found.