Куріння матері підвищує ризик розвитку астми у дітей в дорослому віці

Нещодавно завершене дослідження свідчить про те, що куріння під час вагітності  підвищує ризик розвитку астми у дитини в 1,5 рази. Слід зазначити, що захворювання дебютує у віці від 31 до 46 років.

Дослідження було проведено вченими Гельсінського університету та Національного інституту охорони здоров’я та добробуту на чолі з доцентом Санна Топіла-Сальмі. Стаття опублікована в European Respiratory Journal.

Відомо, що вплив сигаретного диму збільшує ризик виникнення астми в дитячому віці. Метою вчених було з’ясувати, чи може куріння матері сприяти розвитку респіраторних захворювань в дітей вже дорослому віці.

Науковцями було обстежено 5200 осіб, народжених у Північній Фінляндії в 1966 році. Куріння матері під час вагітності призвело до збільшення ризику розвитку астми в 1,5 рази у дітей вже в дорослому віці (31 до 46 років).

Ризик був вищим серед тих, хто раніше повідомляв про респіраторні симптоми або хто був носієм гена RUNX-1. Отримані дані вказують на вразливість дихальних шляхів та постійну шкоду, заподіяну сигаретами.

За словами Топіла-Сальмі, жінкам, які планують вагітність слід відмовитися від куріння. Це знизило б ризик виникнення астми у дітей протягом життя.

Джерело: https://www.news-medical.net/news/20200430/Study-Maternal-smoking-increases-risk-of-adult-onset-asthma.aspx




Comments

    No results found.