Інфекційні хвороби "почнуть лютувати": у ВООЗ розповіли, що загрожує людству за відсутності вакцинації

У світі може виникнути новий спалах поширення інфекційних захворювань через припинення вакцинації населення у зв'язку з пандемією нового типу коронавірусу COVID-19. Зокрема, людству загрожує кір або поліомієліт.

Про це попередили у Всесвітній організації охорони здоров'я 23 квітня.

У ВООЗ наголошують, що імунізація не повинна припинятися навіть під час надзвичайних ситуацій. Як приклад в організації назвали Демократичну Республіку Конго, де від спалаху кору, що спалахнула торік на тлі епідемії Ебола, померло понад шість тисяч осіб.

Крім того, спалахи нових хвороб можуть перевантажити системи охорони здоров'я, які наразі займаються ліквідацією наслідків COVID-19. За словами очільника ВООЗ, за відсутності вакцинації інфекційні хвороби "почнуть лютувати".

"За наявності безпечних та ефективних вакцин, які можуть нас захистити, спалахи хвороб не повинні залишатися загрозою", - заявив очільник ВООЗу Тедрос Адханом Гебрейесус.

Він порадив убезпечити себе від захворювань, зокрема, проти яких існують дорослі і дитячі вакцини, за допомогою дотримання профілактики. У ВООЗ кажуть, що до початку спалаху COVID-19 у світі було досягнуто значні успіхи в дитячій вакцинації. У 2018 році 86% дітей до п'яти років у всьому світі були вакциновані проти дифтерії, стільниці та коклюші і однієї дозою корової вакцини. Як наслідок, кількість випадків паралічу внаслідок поліомієліту в дітей вдалося скоротити на 99,9% в глобальному масштабі.

"За наявними підрахунками, в 2019 році кором могли бути заражені близько 800 000 людей у всьому світі. Викликає дедалі більше побоювань ризик виникнення нового витка захворювання в 2020 році, особливо в разі відстрочки чи тимчасового призупинення планової імунізації з подальшим зниженням рівня охоплення вакцинацією", - наголосили у ВООЗ.

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні.

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

уникати контактів з тваринами;

не їсти сире або погано оброблене м'ясо;

уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;

регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!




Comments

    No results found.