Україна приєдналась до Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей

Верховна Рада прийняла закон про приєднання України до Другого протоколу до Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту.

Цей закон дасть більше інструментів для захиститу об’єктів культурної спадщини України, які знаходяться на окупованих Росією територіях - у Криму, Севастополі та окремих районах Донецької і Луганської областей, повідомляє Український національний комітет Міжнародної ради музеїв у Facebook.

Про необхідність прийняття цього закону неодноразово говорили на різних рівнях з червня 2014 року! Але це питання постійно відкладалося.

Восени минулого року ІКОМ України провів низку інформаційних акцій, які допомогли перезапустити процес узгодження законопроекту. Зокрема, у листопаді 2019 р. було проведено спеціальний брифінг у стінах Парламенту за участі президента ІКОМ України Катерини Чуєвої та народного депутата Solomiia Bobrovska (фракція «Голос»), спрямовано кілька звернень, організовано низку публікацій та ефірів тощо.

І сьогодні нарешті маємо результат! За прийняття закону проголосував 321 народний депутат, 10 нардепів (з фракції ОПЗЖ) – утримались.

Далі відбудеться підписання закону Президентом Україні, ратифікаційні грамоти будуть передані до ЮНЕСКО, після чого наша держава офіційно приєднається до Другого протоколу.

Від імені музейної спільноти хочемо подякувати усім, хто сприяв ухваленню цього рішення, особливо – народному депутату Соломії Бобровській та Міністерству культури, яке у процесі розгляду документу кілька разів змінило назву.

Нагадаємо, що це один з двох законопроектів, публічну підтримку яких забезпечував ІКОМ України. Отже, першу мету досягнуто.

Другий – це законопроект, який забезпечить належні умови для роботи музеїв закладів вищої освіти.




Comments

    No results found.