У Харкові створюють електромагнітну зброю, здатну знищувати "зграї" ворожих дронів

Зокрема, йдеться про боротьбу з ворожими БПЛА над позиціями українських військових на Донбасі або захист від бойових дронів над важливими об’єктами, як то склади боєприпасів чи стратегічно важливі об’єкти енергетики.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Харків’яни вже отримали практичні результати - в Інституті електромагнітних досліджень навчились збивати одразу декілька безпілотних літальних апаратів, «випалюючи» їх електронні блоки. Наразі науковці поставили перед собою завдання максимально збільшити кількість апаратів, які можна одночасно збити, та збільшити відстань впливу на них.

За інформацією видання Defense Express, в інституті готові надати в армію експериментальні зразки на піддослідну експлуатацію. Водночас харківські розробники наголошують, що суттєвий успіх у виробництві сучасної української електромагнітної зброї стримування можна було б досягти у разі ухвалення відповідної програми та забезпечення виробництва цієї зброї державним оборонним замовленням. При належному фінансуванні з боку держави електромагнітна зброя могла б в короткий термін надійти на озброєння ЗСУ та стати справжньою зброєю стримування агресора. Наразі ж робота інституту забезпечується переважно надходженнями від іноземних замовників.

Як повідомляв Укрінформ, 31 жовтня 2019 року у Верховній Раді була створена тимчасова слідча комісія щодо розслідування пожеж (вибухів) на складах боєприпасів в Ічні, Калинівці, Балаклії, Сватовому та Кривому Розі.

Зокрема, на одному з найбільших складів у м. Балаклія Харківської області 23 березня 2017 року виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів та розльотом вибухонебезпечних предметів за межі арсеналу.

Із зони ураження навколо артскладів було евакуйовано близько 36 тисяч осіб. Зруйновано 392 будівлі. До списку постраждалих внесено 3908 мешканців міста.

Пожежу було ліквідовано 26 березня.

За висновками експертів, причиною пожежі на кількох майданчиках зберігання ракетно-артилерійського озброєння поблизу Балаклії є диверсійний акт. Слідство встановило свідків, котрі бачили, як із БПЛА було скинуто засоби, що спричинили детонацію та вибухи на складах.




Comments

    No results found.