Віддалена ідентифікація клієнтів МФО: як це може працювати

Нацбанк вже дозволив відеоідентифікацію клієнтів для банків, але не анонсував її для небанківських фінансових кредиторів – він чекає пропозицій від ринку.

Про це розповів Ілля Веселий, СЕО компанії Dinero на вебінарі FinUpdate – випуск 3: Ринок МФО: Продовження.

За його словами, для банків НБУ встановив, що кредити на маленькі суми отримають спрощений режим ідентифікації. Водночас ринок небанківських організацій буде самостійно вести діалог з НБУ і виробляти ці механізми.

Читайте також: Як працює eID і BankID у Скандинавських країнах

Директор ШвидкоГроші Олександр Холод зазначив, що відеоідентифікація – це складний, дорогий механізм, який добре працює на рівні банківських продуктів, великих сум і укладення угод.

“Проводити відеоідентифікацію для позик на невеликі суми в кілька тисяч гривень – дуже дорогий механізм. Тому повинні бути розроблені більш легкі і прості способи, наприклад, голосова ідентифікація або комплекс заходів з документами, фото з паспортом та інші. Механізми і принципи для видачі кредитів в 2-5 тис. грн не повинні бути такими ж, як у банків, де видають мільйони гривень. Це абсолютно різні підходи, і собівартість процесу повинна бути різною”, – підсумував він.

Довідка Finance.ua: НБУ представив такі варіанти для віддаленої ідентифікації клієнтів банків:

повноцінні моделі віддаленої ідентифікації та верифікації (відеодзвінки, верифікація ідентифікаційних даних клієнта за допомогою системи BankID і КЕП);

спрощені моделі, які міститимуть певні ліміти на обсяги операцій та залишків за рахунками клієнтів (клієнти зможуть ідентифікувати себе за допомогою електронних підписів або сканування чіпа ID-картки або закордонного паспорта.

До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн ????




Comments

    No results found.