Новий прогноз від НБУ: вплив COVID-19 на майбутнє економіки та життя простих українців

Галерея

У 2020 році інфляція в Україні прискориться, але перебуватиме в межах цільового діапазону 5% ± 1 в. п., повідомляє Нацбанк дані економічного прогнозу. Слід підкреслити, прогнозний аналіз базується на більшості даних від 22 квітня 2020 року, а окремі дані –  від 30 квітня 2020 року.

За підсумками року, прогнозує НБУ, споживчі ціни в Україні зростуть на 6%. Через екстрені карантинні обмеження для подолання пандемії, спричиненої COVID-19, та глобальної кризи українська економіка скоротиться на 5,0% у 2020 році, але відновить зростання на рівні близько 4% у наступні роки, зазначають аналітики НБУ у квітневому інфляційному звіті.

Отже, з’ясуємо, яке майбутнє прогнозує Національний банк для вітчизняної економіки, і яким буде вплив кризи на життя простих українців.

Ступінь готовності української економіки до кризи

Економіка України увійшла у світову економічну кризу, з більшим запасом міцності, ніж під час минулих криз (2008 та 2014 рр.). Серед ключових здобутків, які раніше виступали каталізаторами криз, пише Нацбанк, є помірна інфляція, запроваджена ефективна політика плаваючого валютного курсоутворення та валютна лібералізація, значний обсяг міжнародних резервів, виважена фіскальна політика, а також реформовані банківський та енергетичний сектори.

Сьогоднішні переваги дають надію подолати  нинішню кризу з меншими втратами, ніж це було раніше. З огляду на тривалий період макроекономічної стабільності у 2016-2019 роках Уряд та Національний банк наразі здатні проводити політику економічного стимулювання та згладжувати негативні шоки.

Водночас в умовах погіршення ситуації на світових фінринках, вкрай важливою для України є нова програма співпраці з МВФ, яка забезпечить додаткові ресурси для подолання наслідків пандемії. У Верховній Раді також наголошують, що Україна здатна відмовитися від співпраці з МВФ лише у середньостроковій перспективі. Наразі кредит МВФ необхідний для розв'язання проблеми з державним боргом, — зазначив глава комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев

Інфляція в Україні

У першому кварталі 2020 року зростання споживчих цін у річному вимірі сповільнилося до 2,3%. Споживча інфляція очікувано перебувала нижче цільового діапазону 5% ± 1 в. п., а також нижче прогнозу Нацбанку.

Рисунок 1 – Показники інфляції (ІСЦ) в Україні та інфляційна ціль НБУ

Джерело: НБУ.

Згідно з оцінками НБУ, інфляція у квітні також залишатиметься низькою – менше ніж 3% р/р. Адже, підвищений попит на товари першої необхідності досить швидко вичерпався. У відповідь на заходи Нацбанку ситуація на валютному ринку стабілізувалася, а курс гривні дещо зміцнився у порівнянні з березнем. НБУ отримав можливість відновити купівлю надлишку валюти на ринку для поповнення міжнародних резервів.

Отже, інфляція у 2020 році залишиться в цільовому діапазоні 5% ± 1 в. п. Зростання цін помірно прискориться в наступні місяці й на кінець 2020 року становитиме 6% насамперед унаслідок перенесення на ціни нещодавнього знецінення гривні.

Платіжний баланс та міжнародні резерви

Зовнішній попит стримувався різким зниженням економічної активності у світі на тлі поширення COVID-19.

Пори це, в першому кварталі 2020 року поточний рахунок було зведено з профіцитом. Поширення коронавірусу мало нейтральний вплив на експорт товарів, проте разом зі зниженням світових цін на енергоносії призвело до зниження імпорту товарів і послуг.

У березні сформувався відплив капіталу з України, переважно через сплеск внутрішнього попиту на іноземну валюту.

Нагадаємо, держборг в поточному році зростатиме до 57,1% ВВП (64,0% ВВП, включаючи гарантії) та 57,4% у 2021 році, з 44,4% (50,4% з гарантіями) у 2019 році. Зростання боргів штовхають рейтинг країни до рівня «B» через прогнозоване зростання боргу до 60%, внаслідок розширення бюджетного дефіциту та різкого знецінення гривні (прогноз на рівні 25% протягом 2020 року), – зазначає Fitch.

Як наслідок, міжнародні резерви станом на кінець березня повернулися на рівень кінця 2019 року – 24.9 млрд дол., або 4,5 місяця майбутнього імпорту.

Економічне зростання. ВВП

Після стійкого зростання у 2019 році, на початку 2020 року економічна активність послабилася. У першому кварталі вплив запровадженого карантину був помірним.

За оцінками НБУ, реальний ВВП у першому  кварталі 2020 року знизився на 0,5% р/р. Основними чинниками стали зниження інвестиційного та зовнішнього попиту, а також очікуване скорочення обсягів транзиту газу.

Запровадження з середини березня 2020 року карантину із фактичною забороною окремих видів діяльності позначилося переважно на секторах послуг (зокрема індустріях туризму та розваг), торгівлі та транспорті (за оцінками НБУ, прямий внесок у зміну реального ВВП становив -0.4 в. п.). Помірно негативним був вплив і на показники зайнятості та доходів населення у першому кварталі.

Таблиця 1 – Прогноз ключових макроекономічних показників

Джерело: НБУ, КМУ.

Отже, унаслідок карантинних обмежень для подолання пандемії та глобальної кризи українська економіка скоротиться на 5,0% у 2020 році, але відновить зростання на рівні близько 4% у наступні роки.

Підтримка економіки України

НБУ прискорює пом’якшення монетарної політики з метою подальшої підтримки економіки в умовах пандемії та карантинних заходів.

У відповідь на послаблення інфляційного тиску у першому кварталі 2020 року Правління НБУ двічі знизило облікову ставку загалом на 350 б. п. – до 10%. У квітні 2020 року ставка була знижена ще на 200 б. п. – до 8%.

Продовження циклу пом’якшення монетарної політики передбачає зниження облікової ставки до 7% на кінець 2020 року. Додатковий комплекс інструментів із підтримання економіки (надання гнучкості банкам в управлінні ліквідністю, запровадження довгострокового рефінансування та процентних свопів, розширення переліку застави) сприятиме зниженню процентних ризиків та ризику ліквідності для банків, посиленню їх ресурсного потенціалу, а також кращій трансмісії від зниження облікової ставки у процентні ставки за їх операціями.

Це в кінцевому підсумку стимулюватиме розширення кредитування проєктів, які потребують довгострокових вкладень, зокрема інфраструктурних.

В підсумку слід зазначити, Україна входить у нинішню кризу з порівняно більшим запасом міцності ніж раніше, але для мінімізації втрат і ризиків вкрай необхідною є співпраця з МВФ. Прогноз передбачає схвалення Радою директорів МВФ нової програми співпраці з Україною та отримання першого траншу фінансування на суму близько 2 млрд дол. США вже у другому кварталі 2020 року. Укладення нової програми співпраці з МВФ є головною передумовою збереження макрофінансової стабільності в Україні під час світової кризи.




Comments

    No results found.