Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про зменшення застави на виборах

 Про це Оксана Савчук повідомила на своїй сторінці у мережі Facebook.

Нагадаємо, зміни до ст.225 Виборчого кодексу України ініціювала від ВО "Свобода" та зареєструвала депутатка від Івано-Франківська Оксана Савчук. Співавторами законопроєкту стали ще 20 народних депутатів з різних фракцій: Батьківщина, Голос, ЄС, групи «Довіра» та представників СН.

"248 голосів "ЗА". Парламент підтримав у першому читанні зареєстрований мною від ВО "Свобода" Закон №2769 «Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)». Яким ми пропонуємо зменшити розмір застави у 9 разів. Дякую тим народним депутатам, які підтримали і проголосували за зменшення грошової застави на місцевих виборах в першому читанні. Законопроєкт розглянули за скороченою процедурою та без обговорень. Сподіваюся, така ж підтримка закону №2769 буде і в другому читанні та дозволить прийняти його в цілому. Адже це крок до дотримання конституційних прав громадян України обирати та бути обраними", - повідомила свободівка.

Як відомо, з 1 січня 2020 року набрав чинності новий виборчий кодекс. Відповідно до нього скасовується грошова застава для кандидатів у місцеві ради та на посади сільських, селищних та міських голів, з кількістю виборців до 90 тисяч виборців. Проте аж у 10 разів збільшується розмір грошової застави для кандидатів у міські голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад (обласних і міських з кількістю виборців більше 90 тисяч). А це означає, що взяти участь у виборах зможуть лише ті, хто володіє великим капіталом та грошима.

Наприклад, розмір застави для кандидатів на посаду міського голови м. Києва становить 4 005 807 грн, що перевищує навіть розмір грошової застави для кандидатів на посаду Президента України та у 375 разів ‒ середньомісячну заробітну плату. А розмір застави партії до Івано-Франківської обласної ради складе майже 2 млн грн (1,96 млн грн).

До теми: Застава на місцевих виборах зросла майже в 40 разів

Скільки прикарпатським політикам коштуватиме участь у виборах?

Михайло Королик: Новий виборчий кодекс створює ще більшу монополію у політиці

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram. Завжди цікаві новини!




Comments

    No results found.