Як виглядало сходження льодовика на стародавньому Марсі

Загадкові утворення всередині двох ударних кратерів на Марсі можуть бути залишками колосальних крижаних лавин, які зійшли в далекій давнині.

У північній частині Червоної планети є кілька кратерів, що утворилися при зіткненні двох небесних тіл. Нове дослідження, опубліковане в Planetary and Space Science, передбачає, що ці опливлі гряди — те, що залишилося від монументальних крижаних лавин, які зійшли близько мільйона років тому.

Морени – це горбисті, лінійно спрямовані структури, утворені повільно наступаючими льодовиками. Маса льоду штовхає перед собою бруд, грунт і камені, деформуючи рельєф і тим самим залишаючи на планеті помітний слід. Льодовики на марсіанських полюсах складаються не з водяного льоду, а з замерзлого вуглекислого газу, проте їх ефекти дуже схожі.

У новій статті, вчені пропонують одне з пояснень такої незвичайної форми кратерів: швидке, стрибкоподібне сходження льодовиків. Найімовірніше, великі масиви льоду, розташовані вздовж верхнього схилу кратера, в якийсь момент обрушилися і спричинили за собою колосальні лавини. А мореноподібні гряди утворилися в результаті накопичення сміття, яке нанесло на дно в процесі цього сходу.

Два кратери, що містять мореноподібні гряди / Planetary and Space Science

Найбільший з двох обвалів зайняв приблизно 2,42 квадратних кілометра при висоті в 150 метрів, а його побратим — 1,1 квадратних кілометра при висоті в 100 метрів, так що видовище повинно було бути вражаючим. Падаючі уламки і брили льоду рухалися зі швидкістю до 80 метрів в секунду. А оскільки сила гравітації на Марсі менше, ніж на Землі, уламки розлетілися на 15 і 12 кілометрів від початкової точки обвалення відповідно.




Comments

    No results found.