Російські дезінформатори використовують “карантинні” конфлікти в Україні для просування федералізації

Боротьба мерів Дніпра, Харкова і Одеси за право самостійно визначати масштаби карантинних заходів дала привід маніпулятивним сайтам нагадати про федералізацію - улюблену тему, яку систематично Росія просуває щодо України.

Про це йдеться у нашому свіжому випуску щотижневого моніторингу дезінформації.

Тема загрози “параду суверенітетів” в Україні зазвучала цього тижня у новому ракурсі: начебто центральна влада утискає регіони, скориставшись карантином, регіони опираються і гуртуються.

Російські сайти-сміттярки озброїлися відеозверненням мера Дніпра Бориса Філатова, у якому він заступився за мерів Харкова та Одеси, підкріпили його висновками з анонімних телеграм-каналів, - і вкотре склали улюблений пазл “Україна федералізується” і “феодалізується”.

Філатов - давній “улюбленець” російських маніпуляторів та їхніх українських помічників, йому і прізвисько причепили - “Боря-могильник”. Цитату дніпровсього мера “при Порошенко было лучше для местного самоуправления, чем сейчас” використали, щоб продемонструвати, наскільки Зеленський “вже не той”.

Міському голові Одеси Труханову не можуть пробачити його відмову від проросійської політики, тому він теж негативний персонаж, який “кинул всех своих оппозиционных союзников, договорился с Порошенко, окружил себя охраной из майданных нацистов, слил борьбу за городские памятники и названия улиц”.

А от про очільника Харкова Геннадія Кернеса, що відмовлявся зачиняти метрополітен і ринки на карантин, цього тижня майже чомусь не згадували. Хоча зазвичай проросійські медіа не оминають нагоди просунути його в позитивному ключі: в якості сильного регіонального лідера.

Гарним подарунком для російської пропаганди став скандал навколо ксенофобського висловлювання мера Івано-Франківська Роман Марцинківа щодо ромів. Він - ідеальний антигерой, підтриманий не менш ідеальною антигероїнею Іриною Фаріон.

Усі ці маніпуляції ілюструють класичні прийому жанру: використовувати реальні події для просування своїх тез. Як це працює, можна прочитати тут




Comments

    No results found.