Ольга Айвазовська розповіла про небезпеки нового виборчого законодавства

«Партійну диктатуру ми вже проходили, а закон про право політичних партій виключати зі списку кандидатів громадян був визнаний неконституційним. Зараз мова про 5% національний ценз для партій, які балотуються на місцевих виборах та зобов'язання висувати кандидатів у 2/3 регіонів України», - про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

«2015 року, коли в парламенті попереднього скликання була абсолютна проєвропейська більшість, гравці вирішили, що потрібно мати інструмент для вичищення зі списків кандидатів, які втратили свою додану вартість після голосування. Придумали розмите формулювання щодо причин та урочисто проголосували. Нічим хорошим це не закінчилось, бо отримати клеймо партійних диктаторів таким силам було не дуже до снаги, але ж ця вся лірика другорядна, коли мова про партійний, точніше, інтерес лідера.

Зараз фантазія пішла дещо далі і пропонує владним та опозиційним партіям нові креативні рішення. Або ви набираєте 5% по всій країні, або не отримаєте жодного мандату навіть в малому містечку, до якого ймовірно докотиться пропорційна система. Наплювати:

- списки кандидатів реєструють тервиборчкоми, які і встановлюють результати виборців;

- результати голосування - волевиявлення мешканця конкретної громади, області, а 5% ценз нівелює відкрито цю норму, бо за вашу обласну раду лише на 1/22 (мінус 2 області на Донбасі) будете голосувати ви, а не хтось з Сумщини, або Закарпаття;

-  всю відповідальній за рішення щодо ненадання мандатів переможцям в їх громадах, бо вони не подолали абсурдний бар'єр потрібно перекладати на ЦВК, яка навіть не має повних даних по місцевим виборам.

Щодо 2/3 висування, то вона життєздатна лише за умов, коли і реєструвати, і скасовувати реєстрацію списків партій матиме право лише ЦВК.

Хоча все це нагадує комуністичну партію часів СРСР та прізвище одного кандидата в бюлетені. Зараз в такий спосіб встановлюється декілька партійна диктатура потенційною змовою тих, хто є в парламенті.

Є велика різниця між політтехнологами, юристами та правозахисниками. Перші - результат за будь-яку ціну, другі - фахово пояснять, чому нічого не можна і ви всім та все винні, а вам нічого і ніхто, треті - будуть говорити про права першим і другим, коли ті сміятимуться крізь зуби. Ніхто не святий, але не варто забувати про логіку, здоровий глузд та верховенство права одночасно і стрибати з головою в болото.

Фьодорович дуже підпсував собі карму саме на місцевих виборах 2010», - завершує Айвазовська.

«Вечірні Вісті»




Comments

    No results found.